Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Emerson, Vincent Neil
Vincent Neil Emerson
(Thirty Tigers)

29 år av helvete har skapat fantastisk musik. Poesi inlindad i glödande taggtråd. Poesi som beskriver smärta, vemod, livserfarenhet likaväl som kamp, värme och en gnutta livsglädje. Vincent Neil Emerson ger oss mycket i tio sånger av livslögn och hopp.

Vincent Neil Emersons pappa begick självmord, mamma var gravt alkoholiserad och hans bror blev innebränd i en husbrand. Själv hoppade hans av skolan i 17-års ålder, blev hemlös och såg sin bästa vän dödas i konflikt om knark. Vincent Neil växte upp med en ensamstående mamma som var från native americans Choctow-Apache i Ebarb, Louisiana. Vilket gör att han också klarsynt kan beskriva hur deras land tas över 1963 av ett dammbygge och förstörs av den vita överhögheten i »Ballad Of The Choctow-Apache«.

En gaelisk flöjt och en fiol från den gamla världen gör »White Horse Saloon« mer som en sång från en irländsk pub i norr än från en bar i östra Texas. Svåra livsbeslut och saknaden av möjligheter letar sig fram i »High On Getting By«. Samtidigt som öppningslåten »Texas Moon« skulle kunna komma från Guy Clarks hand. Avslutande »Saddled Up And Tamed« har ett stråk av Western Swing och ett stråk av hopp och förtröstan. Sånger som krossar hjärtan lika väl som de sprider leenden på igenkännande läppar.

Därför blir också »Learning To Drown« en av årets stora kompositioner. Sången om Vincent Neils pappas självmord sammanfattar ett vemod som bara den som varit med om det kan beskriva:

I spent my whole life/Wonderin´ why I´m down/I don´t feel easy if the blues don´t come around/And my face don´t look right without a frown/Well if you can´t swim/ You better learn to drown.

Berättandet kommer med en klar och fyllig röst som följs av mjuka toner från Rory Hoffmans dobro och Eamon McLaughlins fiol. Bland många andra instrument. Lex P. Price spelar bas och tenorgitarr.

Vincent Neil Emerson kommer från Myrtle Springs, men bor nu i Fort Worth. Bär med sig Texas tradition av singer-songwriters med den folkliga berättande countrystilen som växte fram med Townes Van Zandt, Steve Earle och Guy Clark. Emerson har utvecklat sin musik under ett antal år och kommer nu med ett album som bär hans namn, och som är producerat av Rodney Crowell.

Rodney Crowell har med finkänslig hand placerat instrumenten på sina platser, på de platser där de skapat en musikalisk helhet som förtjänstfull stödjer Vincent Neil Emersons sång och texter. En av årets främsta plattor.

/Staffan Solding

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.