Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Bluesen firar 90 Ă„r
Av Staffan Solding

Det Àr i Är 90 Är sedan den första bluesskivan gavs ut. Den betydde starten pÄ en del i musikhistorien som har pÄverkat oss alla pÄ ett eller annat sÀtt. Mer Àn vad vi kanske sjÀlva har insett.

I augusti 1920 spelade Mamie Smith in »Crazy Blues« för skivbolaget OKeh. En Perry Bradford-komposition framförd av ett liten jazzband med Willie The Lion Smith pĂ„ piano. SuccĂ©n var omedelbar. Mamie Smith kom att bli en av pionjĂ€rerna inom skivindustrin och bara under den första mĂ„naden sĂ„ldes 75 000 skivor för en dollar styck. En dollar var mycket pengar, men antalet intresserade köpare visade att det nu fanns en marknad bland den fĂ€rgade befolkningen för sĂ„ kallad ”negro music”. Negro music blev race records, som i sin tur blev blues, rhythm ÂŽnÂŽ blues, rockÂŽnÂŽroll, soul, funk, rap och ny RÂŽnÂŽB. Musik som har funnits nĂ€ra oss, pĂ„verkat oss, uppfyllt oss och angivit toner för mycket annan musik i vĂ„r del av vĂ€rlden.

Bluesen Àr den nordamerikanska arbetarklassens folkmusik. Den föddes och utvecklades under försÀttningarna för den fÀrgande befolkningens liv efter amerikanska inbördeskriget och slaveriets avskaffande. Musikaliskt var den en kompromiss mellan den afrikanska och vÀsteuropeiska musiktraditionen. InnehÄllsmÀssigt levererade den ett folks tankar, kÀnslor och upplevelser; allt frÄn sorg och umbÀranden till kÀrlek och dans.

Tiden har gÄtt, vÀrlden har förÀndrats och den fÀrgade befolkningens uttryck tar sig nya former. Den traditionella bluesens plats hos den fÀrgade befolkningen har till stora delar tagits över av andra musikstilar. Bluesens roll som bÀrare av ett folks kÀnslor och strapatser Àr kanske över. De vi nu gör Àr att uppskatta och Àlska bluesen för det den faktiskt har givit oss under 90 Är pÄ skivtallriken. För vad skulle musikvÀrlden varit utan Robert Johnson, Bessie Smith, Muddy Waters, Bobby Blue Bland, Sonny Boy Williamson, Elmore James och Otis Rush för att nÀmna nÄgra.

Den klassiska bluesperioden

Men tillbaka till det glada 20-talet, till den klassiska bluesperioden, nĂ€r man bara spelade in skönsjungande kvinnor. Den klassiska bluesperioden Ă€r inte rĂ€tt namn pĂ„ perioden. Kanske skulle namnet vaudevilleblues bĂ€ttre spegla vad det egentligen handlade om. Åren 1920 till 1925 var de kvinnliga bluesartisternas period. StĂ€dernas teatrar, nattklubbar och vaudevillescenen var platsen för de mindre blĂ„sdominerade banden som ackompanjerade de vĂ€lsjungande damerna. Mamie Smith, Lucille Hegamin och Edith Wilson var de stora namnen under de inledande Ă„ren.

1923 steg tvÄ giganter in pÄ scenen med sin betydligt tuffare och kraftfullare sÄngstil, The Southern Style. De var naturligtvis Getrude Ma Rainey och Bessie Smith. Den mjuka, sofistikerade blues som de tre företrÀdarna hade stÄtt för blev nu istÀllet tufft pÄtrÀngande och ruffigt sexig. Medan Ma Rainey tydliga sydstatskoppling innebar att hon inte fick nÄgra lyssnare i norra USA fick Bessie Smith skivköpare över hela landet. Hon lyckades pÄ ett lysande sÀtt att kombinera vaudevillestilens sÄng, countrybluesens form och vissa jazzelement till nÄgot tilltalande nytt. I skuggan av Ma Rainey och Bessie Smith fanns en handfull av andra framgÄngsrika sÄngerskor som Ida Cox och Victoria Spivey.

SĂ„ngerskor som framförde sina sĂ„nger kraftfullt och melankoliskt blev ”moaners”, dĂ€r Clara Smith och Sippie Wallace var tvĂ„ företrĂ€dare. Bertha ”Chippie” Hill, Maggie Jones, Martha Copeland och Alberta Hunter var sĂ„ngerskor med en stor del blues i sina sĂ„nger.

Den klassiska bluesperioden varade fram till depressionen 1929. Countrybluesens mÀn steg in i skivstudion i mitten pÄ 20-talet. Bluesen vandrade sÄ sakta frÄn södern vÀsterut, österut och upp till industristÀderna i norr. DÀr den drog fram hÀmtade den inspiration likavÀl som den formade sin egen stil. FrÄn den ensamma gitarristen och pianisten till de stora blÄsdominerade orkestrarna, frÄn den akustiska till de det hÄrt elektrifierade och frÄn den sofistikerade klubben till den skitiga baren. Ingen annan musikstil har pÄ samma sÀtt omfamnat sÄ mycket, hos sÄ mÄnga och över sÄ stort omrÄde. Och inspirerat och pÄverkat flera generationer musiker utanför USA. Men det Àr en helt annan historia.


Konsten att klyva bluesen

Tidsperiod, plats, genre, instrument, skivbolag eller kön, vad ska man vÀlja nÀr man ska vÀlja? Utbudet Àr enormt och variationen stor. För den som för första gÄngen ska ge sig in i bluesens vÀrld finns det bluessamlingar pÄ en tre-fem cd som vÀl speglar de mest populÀra artisterna och lÄtarna. De fungerar bra som introduktion. Det Àr nÀsta steg som blir lite knivigare. Var ska jag börja? GÄr man in pÄ Amazon och vÀljer blues och samlingar fÄr man följande resultat; Delta & Country Blues 2 130 trÀffar, Chicago & Urban Blues 814 trÀffar, Modern Blues 2 606 trÀffar osv. Utbudet Àr gigantiskt.

NÀr jag sjÀlv började lyssna och köpa bluesplattor pÄ slutet av 60-talet fanns inte Internet eller Spotify och möjligheten till att lyssna in sig i förvÀg. Jag köpte pÄ mig massor av plattor frÄn bolag som Roots, Yazoo och Chess. Lyssnade mig fram till mina egna favoriter och letade sedan vidare via amerikanska skivförsÀljare. MÄnga mycket lyckade köp men Àven ett och annan stolpskott. SÄdana finns ju Àven i bluesmusiken.

Är det blues frĂ„n de första 25-30 Ă„ren kan en titt i Documents stora katalog vara en ingĂ„ng. Document har cirka 1 000 cd med Ă„terutgivningar frĂ„n bluesens första Ă„r, varav 16 volymer Ă€r kvinnlig blues frĂ„n den klassiska perioden. Samlingar med inspelningar frĂ„n skivbolaget Chess i Chicago Ă€r alltid ett sĂ€kert kort för den som vill komma djupare in i 50- och 60-talet elektrifierade blues. Wolf Records har en stor katalog och bĂ„de Proper och Charly har trevliga boxar.

Red Lick i England och Smokestack i Sverige Àr importörer och försÀljare specialiserade pÄ just blues. Eftersom antalet svenska distributörer Àr fÄ kommer du knappt att hitta nÄgon större mÀngd blues i de vanliga skivaffÀrernas cd-backar. Internet Àr rÀddningen.

»DigginÂŽ Deeper – 200 Legendary Blues Treasures« Ă€r tio cd med en blandning av det bĂ€sta frĂ„n Ă„ren 1930 – 1960 och till huvuddelen med akustiskt komp. Finns fortfarande att fĂ„ via Amazon till priset av en cd. En kanonstart för den nyblivne blueslyssnaren. Eller varför inte »Not Nows Definitive Blues Anthology«, tre cd med 75 spĂ„r för under 100-lappen.

Idag produceras blues i de flesta stilar. Chicagobluesen hÄller sitt grepp och countrybluesen har mÄnga utövare. Den stil som vi i Europa har varit minst intresserade av, men som Àven idag faktiskt har mÄnga lyssnare och Àr flitigt spelande pÄ lokala radiostationer, Àr den bluesfyllda soulen frÄn amerikanska södern, Southern Soul. Med artister som Bobby Blue Bland, Little Milton, Lattimore, Dorothy Moore och Z.Z. Hill samlade man stora lyssnarskaror och efterföljare.

De nutida southernsoulinspelningarna har en allt för stor förtjusning i att anvÀnda syntetiskt maskinkomp och kopiepapperslika arrangemang för att jag ska tycka att det Àr lyssningsvÀrt.

Tips

Robert Johnson, Bessie Smith, Muddy Waters, Ruth Brown, Little Walter, Bobby Blue Bland, B. B. King, Otis Rush, Robert Cray och Ruthie Foster Àr nÄgra favoritartister som oftast gör bra ifrÄn sig och som speglar olika sidor av blues. Lycka till i bluesletandet och blueslyssnandet. Nu firar vi bluesen 90-Ärsjubileum.


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.