Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
King, Elizabeth
Living In The Last Days
(Bible & Tire Recordings)

Det är snart 50 år sedan Elizabeth King skivdebuterade tillsammans med The Gospel Souls. Nu, 77 år gammal, gör hon come back på Bruce Watsons bolag och etikett Bible & Tire Recordings, en del av Fat Possum och Big Legal Mess-bolagen. Här går man tillbaka och hämtar upp klassiker från en djup gospelkatalog. En gospel som under 70-talet blev ”sacred soul”. Med The Staple Singers som en av de främsta företrädarna. Om The Staple Singers hade Chicago som bas hade Elizabeth King Memphis som sin hemmaarena. Och 1972 gjorde Elizabeth dundrande succé med ”I Heard The Voice”, som skulle ligga på förstaplatsen i 5 ½ år. Nu, 49 år, 15 barn och en lång karriär senare, är det dags igen.

Elizabeth Kings tidigare inspelningar finns samlade på Elizabeth And The Gospel Souls ”The D-Vine Spirituals Recordings”. Återutgivna av Bible & Tire Recordings och visar vilken fantastisk sångerska Elizabeth King var redan då. Inspirationen till den nya plattan är också hämtad från de inspelningar på bolaget D-Vine Spirituals som Elizabeth King tillsammans med många andra gospelartister och grupper en gång gjorde och som Bruce Watson på olika sätt nu dammar av.

Med en mjukt ärrad och fylligt rund röst bjuder Elizabeth King nu in till en härlig gospelfest. Hon vet fortfarande hur och har dessutom förmågan att driva sången framåt. Med hjälp av ett gäng erfarna studiomusiker från Memphis bär det av in i ett musikaliskt himmelrike. Redan i inledningslåten ”Blessed Be The Name Of The Lord” visar King att hon har rösten och förmågan kvar. I denna a cappella-version öppnas dörren till ett verkligt varierat och lyssningsvärt album, där nästa spår ”Call On Him” är sacred soul som vi minns den.

”He Touches Me” har den vibrerande gitarr som vi känner igen från Pops Staples och titellåten ”Living In The Last Days” är en snabb sång med en mullrande Hammond B 3 orgel, tillsammans med ett komp som skapar ett lyft plattan igenom. På ”A Long Journey” plockar man fram hela styrkan med både kör, blås och ett fint gitarrkomp. ”Reach Out And Touch” väller fram som glödande lava. Full fart och fullständigt levande. Och på den vägen är det fram till avslutande ”You've Got To Move”. En sång som vi minns från bluessångaren Mississippi Fred McDowells låtkatalog och som The Rolling Stones också spelade in och la till på albumet ”Sticky Fingers”.

Lika ärrade och mjuka som händerna på omslaget är Elizabeth Kings sångröst när hon nu bär fram sacred soul från sitt 70-tal och gör det till kraftfull gospel i modern tappning på en come back som heter duga: ”Living In The Last Days”.

/Staffan Solding

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.