Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Blandade Artister
Dave Godin´s Deep Soul Treasures Vol. 5
(Ace Records)

Oj, vad jag har saknat en uppföljare till Dave Godin´s Deep Soul Treasures volym 4. Nu, 15 år senare, och 15 år efter Dave Godins bortgång, kommer den efterlängtade volym 5 med guldkorn från soulens skattgömma.

Dave Godin lämnade efter sig en lista på soullåtar som borde uppmärksammas. Och vem om inte Dave Godin skulle sätta ihop en sådan lista. Han hade sedan 60-talet gjort sig ett namn som en av soulmusikens stora kännare. Främst av det som kom att kännetecknas som ”Deep Soul”. Och vännerna på Ace Records i London har nu genom åren köpt ut rättigheterna till ytterligare 25 spår från Dave Godins lista. En lista som innehåller en blandning av låtar från den djupa soulens guldålder. Därför finns här obskyra artister som framför nästan helt okända sånger och väldigt kända artister som framför mer kända låtar. Till de senare får vi räkna Barbara Lynn och ”(Until Then) I´ll Suffer”, James Carr och ”These Ain´t Raidrops”, Z.Z. Hill och ”Nothing Can Change The Love I Have For You”. Men här finns även sånger av Big Maybelle, Esther Phillips, Betty Harris, Gladys Knight & The Pips och The Emotions. Namn som var, och är, vanligt förekommande.

Namn som inte förekommer lika ofta och som de flesta av oss aldrig har stött på, och som ger oss fantastiska lyssningar här och nu är Ronnie Taylor, Helena Ferguson, Rene Bailey och Judy White. Judy White är dotter till Josh White sjunger underbart fint i ”Satisfaction Guaranteed” med ett kyrkligt sound och fin countrykänslig gitarr.

Som ni säkert vet så finns det undergrupper inom deep soul. Det är ”wrist-slashers” och” on-your-knees”. ”Wrist-slashers ” är de som beskriver en kärlek som är förlorad och ” on-your-knees” en kärlek som är i vardande. Här kan ”Dead!” med Carolyn Sullivan vara det första alternativet och Mark IV ”I´ll Be Right There (To Make Love To You)” det andra.

Dave Godin samlade genom åren plattor som enligt honom borde blivit hits. Han hade en osviklig känsla för det goda, för det speciella, för musikaliska höjdpunkter.

Så mycket känslor samlade på ett ställe och uttryckt med så mycket personlighet och passion. Jag ser fram emot volym sex. Hoppas att det inte dröjer ytterligare 15 år.

Med utgivningen följer ett 32-sidigt texthäfte med kommentarer från Dave Godin och andra framstående musikkännare till var och en av sångerna. Dessutom en längre intervju med Dave Godin av Joe Savage.

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.