Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Turnpike Troubadours
A Long Way From Your Heart
(Thirty Tigers)

Turnpike Troubadours har genom året utmärkt sig som ett av de främsta banden från The Red Dirt Area. Denna trakt med sin järnrika lerjord är det som har givit området dess namn. Oklahoma är staten norr om Texas, och som delar mycket av sitt musikaliska arv med sin granne i söder.

Namnet Oklahoma kommer från indianstammen choctaws språk, där ”okla” och ”humma” betyder ”rött folk”. I gränslandet mellan Oklahoma och Texas drog också de välkända och omsjungna sandstormarna över jord och människor. Dustbowls som har kommit prägla människorna och deras liv. Inte minst Evan Felker.

Evan Felker är sann berättare. Berättar historier om människor. Inga udda existenser. Om vanligt folk, om, för det mesta, vanligt liv i den amerikanska södern. Välformulerade karaktärer och färgstarka miljöer samsas i besvärliga situationer framväxta av relationer som bygger på ett ömsesidigt givande och tagande. En del sånger känns mer personliga, andra mer som observationer. Oberoende av vilket är de resultatet av ett arbete från en av dustbowlområdets främsta kompositörer. Redan i inledande ”The Housefire” möter vi den som förlorat nästan allt. När ett liv går upp i rök. Men även Lorrie som vi tidigare stiftat bekantskap med i ”Good Lord Lorrie” och ”The Mercury”.

Balladliknande ”Pay No Rent” är en hyllning till Felkers tant Lou och underlaget till Merle Haggardinspirerade ”Sunday Morning Paper” kommer från farbror Ervin. ”The Winding Stair Mountain Blues” bär en smärta så tung att det blir svårt att andas. ”Winding Stair Mountain” är ett rekreationsområde i Ouachita Nationalpark. Bryan County ligger dock en bit bort i Georgia. Men det härifrån och dit som det skulle ”raising hell”.

I princip alla sånger är skrivna av Evan Felker, som också sjunger och spelar akustiskt gitarr. Med sig i Turnpike Troubadours har han den viktige violinisten Kyle Nix, gitarristen Ryan Engleman, trummisen Gabe Pearson, basisten R C Edwards och, nu äntligen som fast medlem, pedalsteelgitarristen Hank Early.

Turnpike Troubadours spelar country som om det var den naturligaste sak i världen. Och det är det säkert också. Med ett självförtroende som bara har vuxit med åren och med berömmelsen som kommit med den levereras på ”A Long Way From Your Heart” en innerlighet som känns.

”A Long Way From Your Heart” är troligen den bästa av de fem album som Turnpike Troubadours har gjort. Den kallas dock för det fjärde efter som debutalbumet ”Bossier City” nu inte finns att få tag på längre.

/Staffan Solding

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.