Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Kacy & Clayton
The Siren´s Song
(New West Records)

Kacy Anderson och Clayton Linthicum är nästkusiner som växte upp tillsammans i Saskatchewan, Kanada och älskade folkmusik. Det måste vara ett fantastiskt ställe att växa upp på. Hur många fina artister har inte detta rurala område fostrat. Och här kommer ett par till.

Kacy & Clayton bjuder på en kombination av engelsk rockig folkmusik och amerikansk folklig country med psykedeliskt touch. Det är ett musikaliskt arv framflyttat till våra dagar. De säger själva att de har fått inspiration av att ha lyssnat på Sammi Smith, The Everly Brothers, The Sir Douglas Quintet, Gene Clark och Jeannie C. Riley.

Kacy sjunger med en röst som är en kombination av Sandy Denny och Joan Baez. Hög och skör, som nylagd is, spröd men bländande vacker. Clayton har till detta deras tredje album skapat sånger för ett helt elektriskt band. Tagit ut svängarna och lämnat större utrymme för Kacys sång. Så medan Kacy sjunger med de höga tonerna böjer Clayton på de långa gitarrsträngarna. Magnifikt.

Till sin hjälp för att bli ett helt band har de Mike Silverman på trummor och Shuyler Jansen på bas. Att det sedan har blivit så bra som det har blivit har nog också producenten Jeff Tweedy haft ett finger med i spelet om.

Inledande ”The Light Of Day” skapar en känsla av Jefferson Airplane med ett anslag och en melodi som ligger nära det de en gång levererade, och med Kacys höga sång och Claytons elektriskt, härligt vibrerande ton i gitarren.

Men det är inte alla sånger som är elektriskt laddade. ”Cannary Yard” är akustisk med ett lika fint gitarrspel från Clayton, och dessutom med ett fiolspel. Även om det är Kacy som har huvudansvaret för sången dyker Claytons upp både i duett och harmoni i en del av sångerna. På den rullande rytmiska ”White Butte County” är det Clayton själv som står för sången. Och inte oävet. ”A Certain Kind Of Memory” har ett taktfast intro med lekfullt gitarrspel från Clayton till Kacys personliga sång.

Vilket blir ytterligare ett spår som visar att steget upp till fullt band med elektrisk anslutning har varit ett steg i rätt riktning för Kacy & Clayton. Även om ”The Siren´s Song” är lite kort med sina enbart nio normallånga sånger är det ett album som ger mycket och som lovar ännu mer inför framtiden.

/Staffan Solding

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.