Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Blandade Artister
The Rough Guide To Jug Band Blues
(World Music Network)

Att starta en samling med Memphis Sheiks ”He´s In The Jailhouse Now” inbjuder till fortsatt lyssning. Memphis Sheiks var ett av de många jugband som förgyllde vaudeville- och medicinshow på 20- och 30-talet. Bandet bestod av den tidens stora stjärnor Will Shade, Charlie Burse, Jab Jones, Vol Stevens och Charlie ”Bozo” Nickerson. Jab Jones spelade jug, det tomma whiskeykruset med sina dova baston.

Memphis Sheiks var en pseudonym för Memphis Jug Band. Att ”sheik” kom till i namnet på många band vid denna tid berodde på Rudolph Valentinos fantastiskt populära film ”The Sheik” som kom 1921.

”He´s In The Jailhouse Now” blev populär genom sin medverkan i filmen ”Oh Brother Were Art Thou”. Länge fick Jimmie Rodgers stå som kompositör till sången, men egentligen finns det versioner av sången gjorda redan 1915. Whistler´s Jug Band spelade in den 1924. Och som av en händelse kommer Whistler & His Jug Band som nummer två på denna samling med ”The Jug Band Special”, från 1927. På You Tube visas det en filminspelning från 20-talet när de framför ”Foldin´Bed”. Ett band bestående av gitarr, banjo och tre jugspelare. Imponerande.

Memphis Jug Band återkommer med ytterligare en klassiker, ”Stealin´ Stealin´”, och ett annat av tidens stora jugband, Cannon´s Jug Stompers, framför ”Goin´ To Germany”. Minnie Wallace är alldeles lysande i ”The Old Folks Started It”. För att inte tala om Carolina Peanut Boys version av klassikern ”You May Leave, But This Will Bring You Back”. Vilket är Memphis Jug Band i ett av sina många namn.

Jug är det tomma whiskeykrus som användes genom att blåsa i för att få fram olika dova toner. Det var snarlikt en ståbas eller tuba i sin roll och i sitt ljud. Redan på 1890-talet dök de första jugbanden upp under beteckningen ”Spasm Band”. Musiken var en kombination av blues, ragtime och jazz.

”Jug Band Music” var så populärt att artister som vanligtvis hörde hemma framför allt i andra musikstilar skaffade sig ett jugband. Här har vi till exempel Tampa Red, Memphis Minnie och Jimmie Rodgers.

Precis som i alla samlingar har denna samling som sig bör en del välkända och en del mindre kända artister och sånger. Det är just kombinationen av välkänt och okänt som gör lyssningen intressant.

Det går alltid att diskutera ett urval till en samling. Vad ska vara med och vad ska inte vara med. Ett urval som ibland styrs av vilka rättigheter det går att skaffa sig. För att vara en ”rough guide” är den här samlingen ändå en perfekt ingång till fortsatt djupdykning i jugbandmusikens värld.

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.