Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Americans, The
IÂŽll Be Yours
(Loose)

The Americans kittlade vÄrt intresse redan under vÄren med en förhands-EP med vad som komma skulle i plattvÀg och en mÄnadslÄng framgÄngsrik turné i Sverige. Denna debutplatta gör oss inte besvikna. Den visar pÄ The Americans styrka att bÄde bjuda pÄ ruffig rock och akustisk americana.

Sammanfattat Àr det en personligt musikalisk resa frÄn klassisk 50-tals rock & roll via 60-tals garagerock, 70-tals engelsk punkrock, fram till den moderna rockiga americana som Patric Ferris med medmusiker bjuder pÄ. Kan tyckas som en mÀrklig blandning. Egentligen inte. För som en gemensam bas i alla inriktningar finns ett alldeles speciellt driv. Det Àr ett driv som Àr signifikativt för The Americans.

Det Àr ett driv som bÀrs fram av tungt samarbete mellan basen och bastrumman. PÄdrivet av en spetsigt, spröd gitarrton och vÀlmodulerad sÄng med ett stÀnk av vibrato. En helhet som fÄr stÀndigt tillskott av en mÀngd olika instrument, som fungerar lika bra i snabba som i lÄngsamma lÄtar.

Det Ă€r Patrick Ferris, gitarr, sĂ„ng, Zac Sokolow, gitarr, banjo, fiol, mandolin, Jake Faulkner, bas, gitarr, mandolin och multiinstrumentalisten Tim Carr, trummor, piano, pumporgel, gitarr och banjo som drar igĂ„ng det hela med en stark och drivande inledningslĂ„t i ”Nevada”. Bara för att följas av ”The Right Stuff” som sakta vĂ€xer fram och stegras utmanande. ”Stowaway” bĂ€rs mer fram av rytmen och de hĂ€ftiga slagverken. I titellĂ„ten ”IÂŽll Be Yours” fĂ„ngas vi av en melodiös sĂ„ng som lĂ„ngsamt tillbakadragen har ett stort ljud som byggs av ett komplext samarbete av mĂ„nga instrument. Stark.

Och pÄ den vÀgen Àr det.

Om ”Long Way From Home” Ă€r en 50-tals R & R Ă€r ”Hooky” en kombination av 50-tals R & R och 70-tals punk. ”Harbour Love” Ă€r sedan Ă„ andra sidan en lĂ€tt popmelodi som skulle kunna bli sommarens slagdĂ€nga. Det hela avslutas med svĂ€ngig dansmelodi som svĂ€var fram pĂ„ stora orgeltoner och lĂ€tt mandolinplock.

Detta gÄr bara att sammanfatta med orden: The Americans har levererat en alldeles lysande debutplatta. Precis vad de utlovande pÄ sin turné i Sverige under vÄren.

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.