Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Parham, Levi
These American Blues
(Music Road Records)

Så blev det 2017, och jag upptäcker musik nu som kom under 2016 och som är så bra att den borde ha varit med på Bäst 2016-listan. En av dessa är Levi Parhams ”These American Blues”. Som inte är en bluesplatta, utan en typisk americana från the Red Dirt Area i sydöstra Oklahoma. Inte typisk typisk. Utan typiskt mycket bra.

Visst finns det en hel del blues som bas för Levis musik, men det drar fint åt country, americana och rock genom sångerna. Inte minst titellåten, som är en southern rock influerad sak och bjuder på en historia med Levis fader. När han för första gången fick en smart phone i handen sa han: ”There is nothing left to find out”. Men hans fader influerade honom med mycket annat, bland annat genom att alltid spela Muddy Waters. Lightning Hopkins, Skip James och annan blues under Levis uppväxt. Själv fann han grannarna Townes Van Zandt och Guy Clark oemotståndliga.

”These American Blues” har 13 fina spår och alla utom ett komponerat av Levi själv. Det är 13 sånger som bred ut sig över ett större musikaliskt fält men genomgående levererade med Levis starka och fylliga sångröst.

”Ain´t The Man To Tell You So” är en ballad som bärs fram av en underbar kombination av piano och orgel. ”Steal Me” drar mer åt soulhållet med en fin B 3 Hammondorgel och en sångröst som söker sig åt Van Morrison och Sam Cooke.

”I´m Behind Ya” bjuder på ett utsökt slidegitarrspel av Seth Lee Jones och Radoslav Larkovic ger genomgående musiken ett lyft med sitt pianospel. Inte minst på den avslutande ”Love Comes Around”.

Jimmy LaFave har producerat med den kunskap och inlevelse som han är känd för. Här har han hittat anslag och medmusiker som passar Levi perfekt för att kunna ge både de mjuka och lite mer robusta sångerna värdighet.

”Waiting Game” är kanske den sång på albumet som är närmast det sound som förknippas med Red Dirt Americana medan ”Don´t Care None” har ett mer jazzigt anslag. ”Chemical Train” är långsam och melodisk och har ett drag av rhythm ´n´ blues, a litte bit of rock ´n´ roll och funk. Bara för att låta ”Your Blue Eyes Give You Away” bäras av en mjuk countrykänsla.

Levi Parham kom inte med på min bästalista för 2016, där han rimligen borde ha varit. För det här er en fin debut för ett första studioalbum. Levi släppte 2013 den självproducerade ”An Okie Opera” och 2014 EP:n ”Avalon Drive”. Men nu är det på riktigt. En härlig start minst sagt.

/Staffan Solding

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.