Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Asleep At The Wheel
Still The King: Celebrating The Music Of Bob Wills And His Texas Playboys
(Proper Records)

Bob Wills var den som byggde upp begreppet och musiken Wester Swing och kom att bli den artist, som tillsammans med sina Texas Playboys, personifiera stilen. Bob Wills And The Texas Playboys var ett dansband som spelade countrybaserade populärsånger som om de var jazznummer. Bob Wills själv spelade fiol men byggde efter hand ut bandet från en enkel rytmsektion till att innehålla både steelgitarr och blås. När 40-talet kom var The Texas Playboys egentligen två orkestrar: den ena var ett fiol-gitarr-steelgitarrband med rytmsektion och det andra var ett storband som kunde spela swing, den tidens populärlåtar eller Dixieland. Bob Wills And His Texas Playboys hade sin höjdpunkt från mitten av 30-talet fram till tidigt 50-tal.

Det var den här musiken som Ray Benson och Lucky Oceans föll för när de 1969 bildare bandet Asleep At The Wheel i Paw Paw, West Virginia. Och på den vägen är det.

Och här kommer nu det tredje hyllningsalbumet till Bob Wills And The Texas Playboys. Det första var ”A Tribute To The Music Of Bob Wills” 1993 och det andra var ”Ride With Bob” 1998. Båda stormade succéer med fyra Grammis-priser och en halv miljon sålda plattor.

Inget talar för att denna den tredje hyllningsplattan inte ska gå samma väg. Den är nämligen sagolikt bra. Och det är inget dåligt gäng musiker Ray har lockat med till detta projekt. Det var inga dåliga gäster på de två föregående hyllningsplattorna, men den här är klart ännu mer fullmatat.

För vad sägs om den här laguppställningen: Amos Lee, The Avett Brothers, Lyle Lovett, Merle Haggard, Kat Edmonson, Old Crow Medicine Show, Pokey LaFarge, Willie Nelson, The Del McCoury Band, The Time Jumpers med Vince Gill, George Strait, Elizabeth Cook, Brad Paisley, Buddy Miller, Carrie Rodriguez, Robert Earl Keen, Jamey Johnson, The Devil Makes Three, Katie Shore, Tommy Emmanuel, Shooter Jennings och Reckless Kelly.

Ur detta gäng kommer en fantastisk variation av Bob Wills-musik. Country, blues, swing, folkmusik i långsamt och snabbt tempo där de olika instrumenten får träda fram och ta sina huvudroller. Alla gör bra ifrån sig. Det finns inte ett svagt spår.

Om jag ska välja tre favoriter så får det bli: ”Trouble In Mind” med Lyle Lovett. En fin blues i New Orleans-tappning och en härlig trumpet. ”Faded Love” med The Time Jumpers. En långsamt svepande sak med dragspel. ”Time Changes Everything” med Buddy Miller. En country bara så bra som Buddy kan göra dem.

Bob Wills And The Texas Playboys skapade en musik som fyllde danshak och samlade radiolyssnare framför högtalarna under många år. Trots grava alkoholproblem från 1948 och framåt lyckades han spela in listklättrare både 1950 med ”Faded Love” och 1960 med ”Heart To Heart Talk”.

Bob Wills dog 1975, men hans musik lever vidare. Bob Wills är ”Still The King” av Western Swing.

/Staffan Solding

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.