Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Knapp, Lisa
Hidden Seam
(Navigator Records)

Det pratas en hel del om Lisa Knapp i folkmusikkretsar i England just nu. Inte utan anledning. Det finns faktiskt saker att prata om när det gäller Lisas nya album ”Hidden Seam”.

Inte minst när det gäller etiketten. Vilken etikett ska man sätta på Lisa Knapps musik? Är det här ett steg på vägen från indiefolkmusik till experimentell folkmusik? Eller är det neofolkmusik på väg in i folkbarock. Den progressiva folkmusiken från 60- och 70-talet fick lämna plats för indiefolkmusik. Men nu är frågan om det är återgång till folkbarock eller framflyttning till experimentell folkmusik som vi upplever. Eller varför inte neofolkmusik. Oberoende av vilken etikett som nu sätts på ”Hidden Seam” är Lisa Knapps andra album en intressant och fångande lyssning. En fot säkert förankrad i den klassiska engelska folkmusiken och den andra försiktigt men vågat placerad i den mer äventyrliga artpopen av idag.

Inte minst är det den höga tunna och tonsäkra rösten som bär fram texterna i de oftast avskalade och skira sångerna. Medan det är Lisa som har skrivit de flesta av sångerna är det Garry Diver som står för produktion, inspelning, mixning och som har satt stråkarna. Spelar piano, tenor-, bas- och pedal steel gitarr och keyboard. Ett lyckat teamarbete.

Inledande ”Shipping Song” är en sjungen sjöväderleksrapport med alla de poetiska och för sjöfarare så viktiga och nödvändiga namnen på platser till havs som vi andra bara har drömmar om. Titellåten ”Hidden Seam” är också plattans starkaste sång. Kontrasten mellan sången och de orkestrerade stråkarna och slagverken skapar en suggestiv spänning. Mäktigt böljar instrumenten fram på ett bråkigt hav och på toppen av vågorna surfar Lisas sång med inslag av förskräckta skrik.

Till Lil Watersons ”Black Horses” har Lisa bjudit in James Yorkston och Marry Waterson att dela de vokala inslagen. Tre röster som ska samsas. Eller inte? Tillsammans med slagverken blir det lite för rörigt. ”Seagiver” är en sång om döden och de tre elementen havet, himlen och jorden. ”Two Ravens” är en stark sång om Alzheimers där Martin Carthy fyller på med fint gitarrspel.

Around yor head they hang
Two ravens black
They been there all this time
Nobody knows why knows why
They carry your times gone by
In cloying beak
Nobody understands them when they speak
Nobody knows why knows why


”Hunt The Hare” bygger på den välkända ”Rocky Road To Dublin” och är en hyllning till månaden maj. Här är Alasdair Roberts gäst med sång och gitarr. Avslutande ”Hushabye” är som det hörs en vaggvisa framförd så som Lisa brukar framföra den för sin dotter, här tillsammans med Kathryn Williams.

Lisa Knapp har med ”Hidden Seam” skapat storslagen modern engelsk folkmusik med inslag av elektronik och programmering som gör att den bitvis närmar sig konstmusiken. Men det är gjort med finess och känsla. Starka uttryck i den bitvis avskalade ljudbilden och kontrastrik där orkestreringen vilar tungt på stråkar och slagverk. Allt förs framåt av Lisas höga, starka röst.

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.