Rootsy logo  
Rootsy logo
om kritik(er) (sida 1 av 1)

Peter Hackman:
2017-11-19 09:09
 Av en slump publicerade Sanna Rayman och Johan Hakelius igĂ„r, samtidigt, krönikor om Andres Lokkos recension av Morrisseys senaste. PoĂ€ngen var mest det Ă„terkommande oskicket att döma personer efter deras “svans”, verklig eller gissad, men bĂ„da konstaterar i början att recensionen inte sĂ€ger nĂ„got alls om musiken. Eftersom jag prenumererar pĂ„ SvD kunde jag kolla. Det framgĂ„r vĂ€l mest att Lokko ogillar Hanif Bali, Katerina Janouch, Johan Lundberg och nĂ„gra till.

Det Àr kanske inte sÄ ovÀntat. Det Àr rÀtt lÀngesen jag lÀste nÄgot av Lokko, men varje gÄng har jag undrat vad hans skriverier har med musik att göra. Mitt förlÄtande sinnelag sÀger att det kanske beror pÄ att musiken han skriver om inte intresserar mig, men hÀr var det övertydligt.

Men jag pĂ„minns allt oftare om tomheten i mycket som skrivs om musik. För ett par dar sen upptrĂ€dde Good Harvest (en duo frĂ„n Falun) i Linköping. Jag kĂ€nner till dem genom deras gitarrbyggare Olav Löf sĂ„ jag blev nyfiken pĂ„ vad Corren hade att sĂ€ga (jag prenumererar inte, men lĂ€ser den pĂ„ Stifts- och Landsbiblioteket). Recensenten satte högsta “betyg”, fem av nĂ„nting, och beskrev dĂ€rpĂ„ mĂ„ngordigt sina “kĂ€nslor”, utan att med ett enda ord beröra vad som gav upphov till dem.

Nog fÄr det synas att man varit med om nÄgot, att musiken tagit en nÄgonstans, men Ätminstone jag blir inte bÀttre mÀnniska av att lÀsa om hur nÄgon annan mÄr, nÀr jag inte förstÄr varför. Det subjektiva i kritik Àr rimligen automatiskt, redan i urvalet av observationer. De bÀsta skribenterna kan formulera trÀffande iakttagelser som personliga meddelanden - observationerna Àr tydligt deras, men ÀndÄ inte godtyckliga (eller, som ofta annars, felaktiga), och just dÀrför angÄr de Àven andra.

Ett av mina favoritexempel Àr nÀr Ingmar Glanzelius samtidigt rÄkade fÄ skivor med tvÄ altsaxofonister till recension. Han uppehöll sig mest vid saxofonisternas förhÄllande till instrumenten, valet av rör, munstyckets instÀllning, etc. PoÀngen var ungefÀr att den Àldre ville hÀrleda kraft ur ett fysiskt motstÄnd, medan den yngre ville ha ett lÀttspelat instrument för hisnande utflykter.

Den diskussionen slog an pÄ mig dÀrför att den Àr precis lika giltig för mitt instrument, den akustiska gitarren, och sÀkert fler. Dick Idestam Almquist skrev för nÄgra Är sen en lysande essÀ i OJ om kontrabasen i jazz; han beskrev bl a hur NHØP genom att stadigt sÀnka strÀngarna lyckades beröva instrumentet det mesta av ton och tyngd. En av mÄnga intressanta iakttagelser i en essÀ som frÄn början till slut vibrerade av lust och kÀrlek till Àmnet.


PS: det kunde, vid sidan om Àmnet, vara intressant att fÄ veta vad de som spyr eller gÀspar Ät First Aid Kit fÄr ut av Good Harvest.

Bengt Eriksson:
2017-11-20 16:23
 Inte lĂ„ngt och inte mycket men det jag skrivit om Good Harvest:

Frestande att jĂ€mföra Good Harvest (Hanna Enlöf och Ylva Eriksson), som gett ut debutalbumet ”In A Life And Place Like This” (SPACE STATION 12 ***), med en annan, succĂ©rik ung kvinnoduo. Likheter finns – men Ă€ven olikheter. Som röstlĂ€get, lite mörkare och djupare. Även de egna lĂ„tarna, som verkar komma mer direkt ur 60-talets anglosaxiska folksĂ„ngsvĂ„gor. Extra plus för ett nedtonat akustiskt gitarrkomp, hoppas inte den hĂ€r duon ocksĂ„ ska bli överproducerad i framtiden!

PS. Lokko lÀser jag som en samhÀllskommentator snarare Àn musikkritiker.

Markus Södervall:
2017-11-28 23:19
 En reflektion kring Lokko, Dylan och musik:
mackesbrokenrecord.blogspot.se/2017/11/trouble-no-more.html

Magnus Eriksson:
2017-11-28 23:38
 [https://www.sydsvenskan.se/20 17-11-23/popikonerna-och-deras -trogna-folje]

Fan vet vad som hÀnder, jag lyckas inte fÄ lÀnken rÀtt, ett par mellanslag som inte gÄr att ta bort, tyvÀrr.

Bengt Eriksson:
2017-11-29 14:20
 www.sydsvenskan.se/2017-11-23/popikonerna-och-deras-trogna-folje

Med vÀnlig hÀlsning frÄn den tekniska avdelningen.

Lista ämnen
Föregående ämne | Nästa ämne

Skapa en anvÀndare och logga in för att svara pÄ inlÀgg


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.