NYHETER

Streamat release party med The Ghost of Paul Revere

Videopremiär: Ellen Sundberg: Total Darkness

Singel/videopremiär: Hege Brynildsen - The Old Man & The Rabbit

Videopremiär: Olin+ - Flickan och planeten

Arkivet

LIVE

Mer live

RECENSIONER

Bruce Springsteen - Letter to you

Elvis Presley - From Elvis in Nashville

Brennen Leigh - Prairie Love Letter

Cina Samuelson - Sing with Your Heart and Soul

Arkivet

ARTIKLAR

Who´s gonna fill their shoes - Captain Sukram

Who´s gonna fill their shoes: Thorleif Bratval

Who´s Gonna Fill Their Shoes: Johan Berggren

Americana-festival i Kristiansand

Arkivet

BÄST JUST NU

Bäst just nu enligt Magnus Östnäs

Bäst just nu enligt vibeke sjøvold

Bäst just nu enligt Henrik Göransson

Bäst just nu enligt Leo Friberg

Arkivet

När Dylan hörde Springsteens första plattor lär han ha sagt något i stil med att ”om han fortsätter så där kommer han snart att ha använt alla orden i engelskan”. Vissa dagar önskar jag att Springsteen hade gjort det, använt upp alla orden och fortsatt utveckla sin egen Dylanesqua skrivstil och diktat vidare om Wild Billy, puertorican Jane och Mary Queen of Arkansas och alla andra figurer i samhällets utkanter i den rockjazz-opera New Jersey-sonen såg kring sig och i sig och i drömmen.

Men Springsteen red sin glädjerika ångeststyrda skuta mot en mer stringent lyrik, om än alltid med drömmarna kvar. För vem hade väl velat vara utan »Born To Run« och »Darkness on the edge of town« och »Nebraska«?. Och därför gläds jag extra mycket åt de gamla sjuttiotalslåtarna som smitit in på nya plattan »Letter to you«, med »If I was the priest« och Springsteens egen »My back pages«: »Song for orphans« som särskilda pärlor.

I en av de oräkneliga intervjuer Springsteen gjort i samband med det här släppet pratar han om hur han har alla tider av sig själv med sig. Och därför blir det också denna tillbakablickande, in i en tid som man undrar om den överhuvudtaget har funnits. Men här finns också Ghosts som öppnar med Cadillac Ranch-trumintro för att sedan gå över i Little Steven-riff på ett sätt som får en att undra om den trillade av van Zandts 80-talsplatta »Men without women«.

»Letter to you« är ingen hundraprocentig platta men det finns helt klart guldkorn och får ni lite långtråkigt någon gång så lyssna efter Garry W. Tallents bas, den har funnits med i bandet längst av alla och är det nav från vilket E Street hämtar sitt särskilda sväng. Och fortfarande funderar jag lite över hur några av förra plattans låtar hade kunna låta med E Street Band, med Tallents basspel.
Read more about Bruce Springsteen
NRK Dagsrevyen melder at Bruce Springsteen skal spille på Utøya 22.juli neste år, under et arrangement som AUF skal ha på ettårsdagen for massakren.
Den begåvade gitarristen Örjan Mäki känner vi sedan gammalt som en av grundpelarna i Willy Clay Band - Kirunabandet som med Will Kimbrough-producerade debutplattan Rebecca Drive 2005 fick den svenska americana-familjen att tro på en ny guldålder. Bandet gjorde en uppföljare fyra år senare, Örjan Mäki, ursprungligen från en liten by utanför Pajala, flyttade ner till Norrtälje-trakten och anlitades flitigt som kompmusiker åt turnerande amerikaner som Chip Taylor, Doug Seegers och ovan nämnde Kimbrough. Mäki satt inte på händerna när Willy Clay sattes på hold, 2010 bildade han egna bandet Favourite Hippies som kom med första skivan Sidekick stories 2013.
Snacket har gått på stan. Springsteen är på väg hit. Efter två lovande album har han precis släppt – »Born to run« – enligt många bedömare ett mästerverk. Och uppmärksamhet har han fått, under samma vecka var han på omslaget till både Time och Newsweek. Onekligen en prestation och få rockmusiker förunnat före honom, kanske ingen.
Det levnes liten tvil om at vi er i ferd med å bevege oss inn i en periode der Bruce Springsteens musikk blir gjenstand for bred historisk reevaluering, både fra Springsteen selv og fra hans mange fans. 14. januar arrangerer New York Guitar Festival en hyllest til Springsteens banebrytende og, da det kom ut, modige album, »Nebraska«. Arrangørene kaller markeringen et 25 års jubileum (!), men i 2006 er det 24 (!) år siden den nedstrippede og »hjemmelagede« platen kom ut.
Klockan nio i dag släpptes biljetterna till konserten med Bruce Springsteen and the E Street Band på Ullevi den 25 juni. Konserten snabbt sålde slut och nu blir det ytterligare en konsert - den 27 juni.
I 1980 reiste jeg den lange veien fra Halden til Detroit for å se Bruce Springsteen. Bruce, selvfølgelig var vi på fornavn, var i ferd med å gi ut »The River«, den dobbelte oppfølgeren til enorme »Darkness on the Edge of Town«.
Jenny Reynolds debuterade 1998. ”Any Kind of Angel” är hennes fjärde album. Hon är ursprungligen från New England men har numera Austin som bas. Vill jag sätta en genre etikett på Jenny Reynolds väljer jag singer-songwriter då hon arbetar i samma tradition som exempelvis Nanci Griffith, Susanne Vega och kanske Gretchen Peters.
Fjorårets turné med Bruce Springsteen & the E Street Band fikk mye applaus, både fra kritikere og lojale fans.