The shop is disabled. Please visit https://rootsymusic.bandcamp.com/ instead.

Album
Westin, Anders
House By The Lake LP
(Millhouse Records)

Pris: 149 SEK

Anders Westin berättar:

Under hösten 2010 träffar jag den legendariske basisten Tommy Cassemar vid en spelning på Katalin i Uppsala. Vi sitter i baren efter avslutad konsert och pratar musik och Tommy frågar om jag spelar något instrument. Jag känner mig lite osäker på vad jag skall svara. Min musikaliska identitet och självbild är som ljudtekniker och producent. Någon som hjälper andra att höras och låta bra. Jag svarar i alla fall att jag spelar gitarr och skriver låtar. Han frågar vad det är för stil. Jag funderar på hur jag skall beskriva det jag gör då jag själv inte riktigt vet vilken etikett som bäst passar in. Berättar i stället vad jag lyssnar på och kläcker ur mig nåt yvigt om storheten med Townes van Zandt. Tommy blir genast entusiastisk och frågar om jag inte kan skicka en demo. Jag får hans adress och telefonnummer och lovar skicka honom en CD med några av mina låtidéer.

Ett år senare i september 2011 plingar det till i telefonen. Jag ser att det är ett sms från Tommy. Det skulle komma att påverka mig och min musik mer än jag förstod just då. I textmeddelandet stod det: ”Har nu lyssnat å blev småknäckt. Fan vad bra! Det här måste du göra nånting av!!!” Jag sitter tyst och stirrar på detta sms i flera minuter.

En dryg månad senare träffas jag och Tommy igen i Uppsala strax innan ett soundcheck. Vi pratar om hur jag kan gå vidare med musiken. Det behövs en trummis. Tommy föreslår Peter ”Korre” Korhonen som bl.a. spelar med Sophie Zelmani. Vi kommer överens om att ses och spela in grunder till låtarna. Utan att ha någon erfarenhet av att spela med dessa två musiker tänker jag på hur bra detta skulle kunna bli. Känner mig i samma ögonblick som en bluff. Vem är jag? Håller ens de här låtarna? Kan jag verkligen genomföra detta?

Jag jobbade vidare med att skriva klart låtarna och hösten 2013 sitter vi till slut i Studio Löten i Uppsala. Tommy, Korre, jag själv och Andreas Runeson som hjälper till med inspelningen. Jag är förväntansfull och lite spänd men det släpper. Stämningen är avslappnad och när inspelningen väl rullar slår det mig att det här nästan är för bra för att vara sant.


Om musikerna och produktionen:

De musiker som spelar på »House by the lake« har alla tillfört något eget till musiken vilket gjort låtarna till de personliga berättelser de är. Det har inte funnits några rätt eller fel, bara olika sätt att tolka en idé eller en viss känsla i stunden. Texterna bottnar i personliga och nära berättelser. De speglar minnen från tidiga uppväxtår, erfarenheter av uppbrott såväl som livets nyckfullhet och allas vårt oundvikliga åldrande. Allt målat med enkla penseldrag och stillsamma färger.

Tanken var från början att musiken skulle vara så avskalad som möjligt. Enbart några få instrument och allt inspelat i samma stund. Att lyssnaren skulle få uppleva känslan av att sitta på verandan i kvällssolen och höra musiken spelas live. Det tog dock ett tag innan låtarna hittade sin rätta identitet och under resans gång har musiken bytt skepnad mer än en gång innan alla pusselbitar till slut fallit på plats.

Musiker på skivan:
Peter Korhonen: Trummor
Tommy Cassemar: Fenderbas
Klara Hellgren: Fiol
Daniel Kurba: Hammond A100
Andreaz Hedén: Flygel
Nicke Widén: Pedal-steel
Andreas Eklöf: Ambient keyboard
Mia Runeson: Sång


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.