The shop is disabled. Please visit https://rootsymusic.bandcamp.com/ instead.

Album
Basko Believes
Idiot's Hill
(Rootsy.nu)

Pris: 69 SEK

Basko Believes (sångaren och låtskrivaren Johan Örjansson) tog alla sina pengar, köpte flygbiljetter, flög över Atlanten och spelade in skivan Idiot´s Hill. Han följde sitt hjärta. I mailboxen låg flera email där Mckenzie Smith och Joey McClellan från Midlake upprepade sin inbjudan att komma över och spela in en skiva tillsammans med deras nätverk av genombegåvade Denton-musiker. Inspelningen skulle ske i Redwood Studio i musikstaden Denton,Texas. Johan visste att han riskerade mycket. Självklart pengar och befintlig publik men även, och kanske känsligast, sitt svenska band och närmaste vänner som inte kunde bli en del i en sådan resa.

Genom ett flitigt turnerande 2011 och 2012 och många möten med integritetsstarka internationella artister (bland annat långa turner med Israel Nash Gripka) hade dock viljan till förändring vuxit sig för stark. Motivationen och drivkraften att göra en skiva utan kompromisser gick inte att stoppa. Det hörs på denna utsökta produktion. Svårt och introvert? Nej verkligen inte. Det här är en skiva som inte är menad att skava. Skivan är betydligt mer provocerande än så. Den är något så ovanligt som naturligt vacker och menad att vara så. De romantiska, nästan drömskt inlindade sångerna skapar en harmonisk helhetsbild av en artist och musiker som verkligen är medvetna om att dom spelar in något speciellt. Man hör och känner att det är en artist som bestämt sig för det viktigaste. Att vara modig och sann samt att ta sitt skapande på största allvar.

Albumet ”Idiot´s Hill” är inte dröm som går i uppfyllelse. Nej, ”Idiot´s Hill” är något mycket coolare än så. Det är en dröm som genomförts! Ingen har någonsin tvivlat på att Johan sitter på en av landets bästa röster och är ett melodigeni utöver det vanliga. Något så ovanligt som en svensk americana/soul/pop/rock-sångare och låtskrivare med uppenbara internationella kvaliteter. Annars hade så klart inte Midlake-pojkarna tjatat om att få vara med och producera och spela. Det har bara varit något som hela tiden stått i vägen för det stora genombrottet. Genom namnbytet till Basko Believes och ett radikalt förändrat förhållningssätt till musiken har Johan gjort något få artister vågar. Nämligen att till 100 % våga följa sin känsla och intuition, att våga skapa sin egen musikaliska vision och att våga betala priset för vad det kostar att börja om. Att våga göra rätt.

Hur låter då Basko Believes och ”Idiot´s Hill”? Johan visste vad han gjorde när han åkte till Denton, Texas. Han skulle inte bara få arbeta med några av de högst ansedda musikerna inom alternativrocken/indiepopen. I Midlakes musik finns något som Johan alltid hört, men saknat på sina tidigare skivor. Med smakfulla och ganska avancerade arrangemang och rik orkestrering lyckas Midlake skapa bilder och stämningar i sin musik som Johan saknat. Han förstod så klart att Mckenzie Smith och Joey McClellan satt på nycklarna till det soundet. De hade tillgång till de mest kompetenta musikerna. Musiker som skulle klara av balansgången att fylla sångerna på ”Idiot´s Hill” med vackra arrangemang och stor orkestrering utan att för en millisekund ta bort Johans känsliga röst och känsla för pop och melodier. Det visade sig stämma.

I botten på samtliga låtar ligger Johans väl genomarbetade personliga sånger och sångröst som aldrig övertygat mer. På det kommer rytmsektionen med Mckenzie Smith på trummor, Joey McClellan på gitarrer och Aaron McClellan (Israel Nash Gripka) på bas. Andra musiker som medverkar på skivan är Eric Swanson (Israel Nash Gripka) på pedalsteel, Evan Jacobs (tidigare Midlake) på Keyboards, Buffi Jacobs (The Polyphonic spree) på cello, Daniel Hart (The Polyphonic spree) på fiol, för att nämna några.

Omslag och samtliga illustrationer till »Idiot's Hill« har skapats av konstären Anna Engebrethsen. Så här berättar Anna om arbetet med albumet:

- Det är en stolt flickvän och konstnär som fått vara med i något så stort som skapandet av ett album.
Och det har varit en fantastisk resa! Som konstnär har processen varit magisk. I varje ton, i varje musikaliskt sökande, i var tanke och i hans helhjärtade engagemang har han målat platser och väsen som jag nog inte kunnat frammana på egen hand. Han har skapat mästerverk under hela resans gång.

Under 2013 hade Anna Engebrethsen utställningar på Musée du Louvre i Paris. Grimaldi Forum i Monaco
och Gallery Bluelight i Halmstad.

1. In A Glade
2. Wolves
3. The Waiting
4. Lift Me Up
5. Going Home
6. The Entertainer
7. Rain Song
8. Archipelago Winds
9. Leap Of Faith
10. Out Of A Glade

Andra album av Basko Believes: 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.