Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Butik, glassbar eller rockklubb?
Av Rune HĂ€ger

De senaste tre-fyra veckorna har jag tittat in pÄ Malmös nya heta rockcafé.

Det Àr egentligen en skivbutik som heter Folk & Rock, men folk har ju slutat köpa rock pÄ CD, sÄ nu fÄr vi se den som café, glassbar, lunchfik eller vad vi vill. SjÀlv ser jag den, skivbutiken alltsÄ, som stans bÀsta rockklubb.

Inget annat stÀlle i hela Malmö kan ju skryta med att ha livemusik varenda vecka bÄde med blytunga vÀrldsnamn och svenska band pÄ vÀg att bli nÄgot.

Jag har sett till exempel mannen bakom lÄtar som Wild Thing och Angels of the Morning, Chip Taylor, och en levande legend som jag aldrig hade hört talas om, David Olney. Och hÀromkvÀllen sÄg jag ett band frÄn Kiruna som borde spela hÀr oftare, det Àr ju bara 185 mil att köra. Bandet heter Frida & The Coolants och sÄ mycket bÀttre blir det sÀllan en vanlig torsdagskvÀll pÄ ett rockcafé, eller vad det Àr. De hÀr norrlÀnningarna fick mig att minnas alla liknande kvÀllar i Austin, kvÀllar dÄ vanliga lunchkrogar eller glassbarer förvandlas till rockplejs och dÀr kan dyka upp vem som helst pÄ scenen, Jimmy LaFave eller Tish Hinojosa, Flaco Jimenez eller Gene Taylor. Förresten, han ska ju spela pÄ Folk & Rock i Malmö den 30/5, Gene Taylor alltsÄ, med sin trio. I Malmö allltsÄ, i en glassbar dÀr du kan dricka starköl, köpa plattor och trÀffa vÀrldsartister.

I skymningen kryllar det av fotvandrare pĂ„ gĂ„gatan som leder alla turister till Lilla torg och de flesta vrider nacken av sig nĂ€r de försöker hitta varifrĂ„n musiken kommer. Va? Är det dĂ€r bakom de stora skyltfönsterna? De gĂ„r fram och kikar mellan hĂ€nderna, som de försöker fĂ„ bort alla gatans ljusreflexer med. Och stĂ„r man dĂ„ inne i lokalen har man en förestĂ€llning ocksĂ„ utanför skyltfönsterna att kika pĂ„. Stora ögon, gapande munnar, irrande blickar, tvĂ€rstopp i promenaden. Det hĂ€nder nĂ„got hela tiden.

Men nÀr det Àr Frida och hennes Kirunagrabbar som spelar glömmer man showen pÄ gatan. Frida lÄter faktiskt precis som det ska lÄta i Austin och The Coolants hade platsat direkt om de kom dit och ville spela. De finns ute med en CD. PÄ Folk & Rock gick den att köpa vid entrén nÀr man var pÄ vÀg hem. Men jag förmodar att den finns i butiken ocksÄ, för nÀr man har passerat kakdisken upptÀcker man att det mesta Àr kvar av det som var en ren skivbutik innan nÄgon hittade pÄ att man ocksÄ kunde sÀlja glass, Pepsi, öl, böcker, mackor, kakor och allt vad det Àr. Det Àr inte klokt vad mycket det fÄr plats i lokalen. Det finns förresten uteservering ocksÄ.
Kolla om de har Frida & The Coolants! DÄ Àr det bara att köpa.

Tredje spÄret Àr bÀst: One Step Away. En underbar ballad som fick tyst pÄ hela Lilla torg nÀr hon sjöng den pÄ Folk & Rock.

Läs mer om Frida & the Coolants


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.