Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
NÀr musiken förÀndrar samhÀllet
Av Daniel Ericsson

Som ett monument över en svunnen tid reser sig hamnbyggnaderna i Albert Dock ur floden Merseys grumliga vatten med sina 23,5 miljoner tegelstenar staplade pÄ varandra. Upprest under ett par hektiska Är i början av 1840-talet mitt i Liverpool, invigd och namngiven den 30:e juli 1846 av Prins Albert, var under ett par Ärtionden Albert Dock sjÀlva hjÀrtat i det brittiska handelsimperiet och dess ostindiska affÀrer; ett kombinerat och slutet hamn- och lagerhuskomplex som möjliggjorde vad som dÄ var vÀrldens snabbaste och sÀkraste sÀtt att lagra och hantera varor.

Historien bakom Albert Docks tillblivelse Àr dock lika mÀrklig som dess hastiga förfall. Redan i slutet av 1890-talet Àr hamnen obsolet, den Àr underdimensionerad och kan inte ta emot den nya tidens storfartyg, och dÀrtill börjar den brittiska exporten och importen att Àndra karaktÀr och gÄ andra vÀgar. Sakta men sÀkert ser Liverpool sÄ sina handelsprivilegier gÄ förlorade till konkurrerande hamnstÀder, och frÄn 1920-talet och framÄt gÄr staden och hamnen in i en ömsesidig förslumning. 1980 Àr Albert Dock en veritabel ruin; krigshÀrjad, övergiven och utrÀknad.

Likt fĂ„geln Fenix reste sig ur askan, hĂ€mtar sig dock Albert Dock mirakulöst ur sin slummer. Med Margaret Thatcher vid det brittiska rodret sköljer en privatiseringsvĂ„g över England, och med den följer Albert Dock. Den fallfĂ€rdiga hamnen kapitaliseras med vindens fart – och vitaliseras i grunden. Lagerhusen blir till lyxbostĂ€der, gourmetrestauranger och exklusiva kontor, i hamndockan ersĂ€tts fraktfartygen av yachter och Tall Ships Race, och sĂ„ flyttar kulturen in med Tate Gallery, The Beatles Story och International Slavery Museum. Inte för inte Ă€r Albert Dock det stora dragplĂ„stret nĂ€r Liverpool Ă€r Europas kulturhuvudstadsĂ„r 2008.

Att Albert Dock fortfarande Àr ett monument, men ocksÄ över nÄgonting helt annat Àn det brittiska handelsimperiets uppgÄng och fall, stÄr klart för mig nÀr jag besöker The Beatles Story en blÄsig dag i maj. Museet Àr inhyst i kÀllarvalven under Albert Dock, liksom för att förmedla kÀnslan av 60-talets dystra och fattiga Liverpool sÄ som staden mÄste ha tett sig för musikerna och publiken pÄ the Cavern, klubben dÀr the Beatles för första gÄngen sÄg dagens ljus. Efter att ha insupit den magiska atmosfÀren av Beatles »Yesterday and Today« slÄr jag mig i slang med Mary, DJ pÄ museets barnavdelning.

Mary Ă€r uppvuxen i Liverpool, Merseyside, och hon hade just blivit tonĂ„ring nĂ€r the Beatles gick skilda vĂ€gar. »För ung för att ha varit dĂ€r nĂ€r det hĂ€nde«, sĂ€ger hon, men hon berĂ€ttar sĂ„ gott hon kan om hur det var i Liverpool nĂ€r det begav sig, och hur beatlarna Ă€n idag Ă€r stĂ€ndigt nĂ€rvarande i staden. Paul McCartney har nyligen t ex tagit ett stort ekonomiskt ansvar för att ge dagens ungdomar möjligheter att spela musik. Hennes egen uppgift – att fĂ„ barn intresserade av the Beatles – brinner hon för, och mĂ„lande berĂ€ttar hon om de reaktioner hon fĂ„r nĂ€r hon plockar fram gamla 45:or, EP-skivor och LP-skivor. »De har ju aldrig sett nĂ„got liknande«, sĂ€ger hon och pekar mot en dignande hylla av skivor. En komplett samling av de skivor som John och Paul lyssnade pĂ„ nĂ€r de var unga, visar det sig.

Mary berÀttar vidare om att hon sett Eric Clapton spela kvÀllen innan i nybyggda Echo Arena, granne med Albert Dock, och sin idol Bob Dylan nÄgon vecka innan dess. »Helt fantastiskt«, hade det varit, men ocksÄ litet mÀrkligt menar hon. Att lyssna till Eric Clapton hade varit som att lyssna till en skiva, inte ett ord hade han sagt till publiken, och Bob Dylan hade ju haft sin stora svart hatt pÄ sig, sÄ honom hade hon inte riktigt sett. »Det kanske inte var han dÄ«, skÀmtar jag och Mary skrattar med. »NÀ, hans röst kanske bara var inspelad.«

Det Ă€r hĂ€r i vĂ„rt samtal som inte bara Albert Dock och Liverpool, utan ocksĂ„ the Beatles och deras vĂ€nner, framtrĂ€der med en monumental tydlighet för mig. Plötsligt inser jag att det nog kan föreligga i det nĂ€rmaste homologi mellan Albert Dock och the Beatles, deras positioner och dispositioner i det brittiska imperiet. De Ă€r kanske inte alltigenom uttryck för samma sorts logik, men de representerar bĂ„da museala strategier. Mellan lagerhusen i Albert Dock och Marys skivhylla tycks det mig som om en röd trĂ„d löper; och mellan Albert Dock och Echo Arena hör jag historiens vingslag i form av en vinande kall förĂ€ndringsvind. PĂ„ nĂ„got sĂ€tt ligger nĂ„got mycket gammalt förankrat i hamndockan – nĂ„got som ocksĂ„ kastar sitt ljus över dagens musikaliska och kulturella fenomen som fildelning, Spotify och Pirate Bay.

För att utforska denna homologi kan det vara pÄ sin plats att vÀnda sig till Jacques Attali, fransk ekonom, tidigare rÄdgivare till president Mitterrand och f d president för European Bank for Reconstruction and Development. Attali Àr dock kanske mest kÀnd för sin bok »Noise: The Political Economy of Music« frÄn 1977 i vilken han driver tesen att förÀndringar i musikens vÀrld förebÄdar större samhÀlleliga förÀndringar och empiriskt belÀgger sitt pÄstÄende genom att tolka och ordna vÀrldshistorien i ett antal pÄ varandra följande musikpolitiska samhÀllssystem: offrandets, representationens, repetitionens respektive kompositionens.

Attalis bok Ă€r ett minst sagt otillgĂ€ngligt verk. Å ena sidan vĂ€ver han pĂ„ ett tĂ€mligen eklektiskt och profetiskt sĂ€tt samman franska pop-filosofer sĂ„som Gilles Deleuze, Jean Baudrillard och Michel Serres med tyska ikoner sĂ„som Friedrich Nietzsche och Karl Marx. Å andra sidan skriver han pĂ„ ett sĂ€tt som om varje ord och mening vore Ă€mnade att lĂ€sas pĂ„ barrikaderna. »Noise« Ă€r en stridskrift full av politiska aforismer, och minner som sĂ„dan kanske allra mest om »Det kommunistiska manifestet« eller varför inte nĂ„got ur Pierre Bourdieus senare produktion. För att försöka förstĂ„ hur Albert Dock och the Beatles hĂ€nger samman Ă€r det dock idĂ©erna som Attali nedlagrat i »Noise« som jag vill ta fasta pĂ„.

En av utgÄngspunkterna för Attali Àr att oljud och makt Àr tvÄ sidor av samma mynt. Oljud Àr en kÀlla till makt, skriver han, och uppmÀrksammar de mÄnga olika politiska spel som förs i syfte att kontrollera mÀnniskors ljud och oljud. Att tysta nÄgon, vad Àr det, om inte makt? frÄgar sig Attali. Att harkla sig ljudligt i en konsertsal sÄ att förste violinisten kommer av sig, vad Àr det, om inte makt? Och vad innebÀr det att tjuvlyssna, att censurera och att övervaka? Jo, det innebÀr att Àgna sig Ät maktutövning, att anvÀnda maktens teknologier för att kontrollera och dominera i, och genom, ljud.

UtifrÄn Attalis maktperspektiv Àr musik sÄ ingenting annat Àn ordnat oljud Àmnat att disciplinera mÀnniskorna. Och som sÄdant Àr musik sannerligen inte nÄgot oskyldigt vi har att göra med. Snarare tvÀrtom: Musik Àr maktutövning, men en försÄtlig och maskerad sÄdan i det att den fÄr oss att tro att vi hör nÄgot annat nÀr vi lyssnar till den. Kanske tror vi oss t ex höra en konstnÀrs oförstörda sjÀl? Eller, varför inte, kreativa och högre krafter större Àn vad vi nÄgonsin kan komma att förstÄ? Musikens makt över oss Àr dock till och med större Àn sÄ, hÀvdar nu Attali, och skriver fram sin kanske mest kontroversiella utgÄngspunkt, sin idé om att musik Àr profetisk, att förÀndringar i musikens vÀrld förebÄdar större samhÀlleliga förÀndringar.

För att ge denna idĂ© substans formulerar Attali en andra utgĂ„ngspunkt – en, som han skriver, »hypotes« som överlagrar idĂ©n om oljud och makt som tvĂ„ sidor av samma mynt, men som samtidigt ger denna idĂ© Ă€n mer radikala förtoner. Med referens till RenĂ© Girard och hans teorier om de förmoderna samhĂ€llenas kanalisering av vĂ„ld genom skapandet av syndabockar, pĂ„ en och samma gĂ„ng utstötta och dyrkade offer, argumenterar Attali för att musik fyller exakt samma samhĂ€lleliga funktion. »Oljud Ă€r ett vapen«, skriver han och fortsĂ€tter; »och musik Ă€r, först och frĂ€mst, formeringen, domesticeringen och ritualiseringen av detta vapen som en avbild (simulacrum) av rituellt mord.«

Attalis argument för denna hypotes Àr inte sÀrskilt övertygande, Ätminstone inte för den som Àr positivistiskt bevandrad. Attali formulerar inte nÄgra logiskt deduktiva argument som leder fram till hypotesens formulering och han presenterar inte nÄgra observationer som gör att den empiriskt kan verifieras eller förkastas. Argumentationen Àr istÀllet svepande och mycket kategorisk. Biologiskt sett Àr oljud en kÀlla till smÀrta, och oljud har i alla tider erfarits som förstörelse, oordning, smuts, förorening och aggression konstaterar Attali som mer eller mindre ovedersÀgliga faktum. Se bara till Odysseus och sirenernas sÄng, och till rÄttfÄngaren i Hameln! anför Attali sÄ i det nÀrmaste triumfatoriskt. I alla kulturer associeras oljud med vapen, blasfemi och plÄgor.

För den som lÀser Attalis hypotetiska utgÄngspunkt som fan lÀser Bibeln, d v s positivistiskt, fungerar förmodligen inte analogin mellan Girards syndabockar och musikens symboliska offerriter, och detta Àr Attali vÀl medveten om. För den som lÀser hans hypotes som ingenting mindre, ingenting mer Àn en teoretiskt grundad spekulation, en bild Àmnad att vÀcka den slumrande tanken, kan utfallet dock bli ett annat. DÄ kan den till och med anses fungera, det universella anslaget och den logocentriska vÀrldsbilden till trots. DÄ kan man vÀlja att tro pÄ Attalis hypotetiska resonemang, liksom man kan vÀlja att tro pÄ honom nÀr han vidare pÄstÄr att vapnet oljud historiskt sett har formerats, domesticerats och ritualiserats i fyra olika, pÄ varandra följande, typer av musicerande.

Den första av dessa typer Àr musik som offrande, och Attali skriver fram denna typ genom att sÀtta in musicerande i ett religiöst och idéhistoriskt perspektiv. Redan innan det fanns en vÀrld, börjar han sin exposé, nÀr oordning hÀrskade existerade oljud i bakgrunden; i Gamla Testamentet uppstÄr inte oljudet förrÀn vid syndafallet; och de första oljud mÀnniskan hör Àr guds fotsteg. Givet denna kaotiska inramning framtrÀder musik i förmoderniteten som ordnat, systematiserat och tÀmjt oljud i samband med bön och andra religiösa ceremonier dÀr det fÄr en tröstande funktion i det att den omvandlar rÀdsla till glÀdje, dissonans till harmoni.

Den förmoderna musiken existerar dock inte först och frĂ€mst i de religiösa rummen. Snarare Ă€r den bĂ„de prosaisk och profan. Den lever sitt liv pĂ„ gatan och pĂ„ karnevalen – dĂ€r den kommer till anvĂ€ndning och fungerar som ett slags stabilisator, en vĂ„ldsabsorberare: IstĂ€llet för att offra varandra i krigiska akter binder musiken mĂ€nniskorna till de vardagliga sysslorna – till vaggsĂ„ngen och gnolandet pĂ„ Ă„krarna – och till högtidernas tjo och glam. Attali anvĂ€nder sjĂ€lv inte orden, och han gör inte heller nĂ„gra referenser till Aristoteles eller Freud, men musikens funktion kan nog hĂ€r antas utgöra ett slags samtidigt katharsis och sublimering. Rening och borttrĂ€ngning av kĂ€nslor i ett. Eller, med Attalis ord, »integrerare och subverterare«.

Enligt Attali förebÄdar denna typ av musik som offrande möjligheten av ett ordnat samhÀlle, ett samhÀlle av arbetsdelning och specialisering, dÀr mÀnniskors uppgifter och strÀvanden företrÀdesvis koordinera genom makt, hierarki och, inte minst, pengar. Om dess anvÀndning i vardagen gav musiken vÀrde i offersamhÀllet, börjar under medeltiden ett nytt vÀrde tillskrivas musiken; utbytesvÀrdet. Det Àr ett vÀrde som uppstÄr i relationen mellan producent och konsument, och som inte bara förutsÀtter specialiserade roller och funktioner, utan ocksÄ en form av marknad dÀr utbud kan möta efterfrÄgan.

FrÄn att ha varit tÀmligen ospecialiserad och i det nÀrmaste allmÀngods under de feodala strukturerna, börjar nu musikern framtrÀda som en specialiserad marknadsaktör. Barden, som blott varit en funktionÀr, en tjÀnare bland andra hÄrt knuten till hovet och med en anonym repertoar spelad pÄ befallning, ersÀtts av ett mer sjÀlvstÀndigt artistsubjekt, ett subjekt som Ä ena sidan approprierar och tilldelas upphovsrÀtt över sina verk, och Ä andra sidan tillÄts ta betalt för sitt arbete. Musikern blir till entreprenör, skriver Attali, men vÀgen fram till denna position Àr lÄng, och kantad av en rad olika institutioner som mÄste till för att den entreprenöriella tillblivelsen skall kunna fullbordas.

En sÄdan institution Àr, förstÄs, lagstiftningen. För att artisten skall kunna ta betalt för sitt arbete mÄste hon erkÀnnas rÀttigheterna till det. Men det krÀvs sÄ otroligt mycket mer. För att bevaka musikernas intressen, och samtidigt tillskapa nya egenvÀrden, krÀvs musikförlag; för att utbilda musiker som kompositörer krÀvs musikaliska akademier och konservatorier; och för att musiker skall kunna ge konserter med ekonomiska skalfördelar krÀvs konserthus och intrÀdesbiljetter. Listan kan göras lÄng, och Attalis bok kan mycket vÀl i detta sammanhang lÀsas som en kartografi över musikfÀltets mÄnga olika institutioner och deras framvÀxter.

Bland de mĂ„nga institutionella förĂ€ndringar som mĂ„ste till för att frĂ€mja det musikaliska entreprenörskapet Ă€r det dock tvĂ„ som överskuggar alla andra; Ă„ ena sidan en förĂ€ndrad syn pĂ„ musikens bruksvĂ€rde, och Ă„ andra sidan en utbredning av förestĂ€llningen om artisten som varandes sĂ€rskilt begĂ„vad eller benĂ„dad – en stjĂ€rna. BĂ„da dessa tvĂ„ omstĂ€ndigheter bidrar till att skapa ett nytt musikpolitiskt samhĂ€llssystem, representationens, vilket förutsĂ€tter frĂ„n varandra sjĂ€lvstĂ€ndiga marknadsvĂ€rderingar av original och av tolkningar av dessa original. Den förra vĂ€rderingen förutsĂ€tter att originalet Ă€r tillrĂ€ckligt originellt och/eller bĂ€r en stjĂ€rnas signatur; den senare att representationen (i betydelsen tolkning) Ă€r tillrĂ€ckligt originellt och/eller bĂ€r en stjĂ€rnas signatur.

Dessa tvĂ„ vĂ€rderingar bidrar till att skapa en marknad för artister, musiker och uttolkare. Men de bidrar ocksĂ„ till att skapa en efterfrĂ„gan efter klassiker – original som Ă€r sĂ„ pass originella att de bedöms vara vĂ€rda att uppföra om och om och om igen. Och det Ă€r nu musik pĂ„ allvar börjar att kodifieras pĂ„ ett systematiskt sĂ€tt, för att dĂ€rigenom pĂ„ allvar kommodifieras och bli till en handelsvara – en stapelvara – bland andra. Med symboliska representationer sĂ„som noter, partitur och sĂ„nghĂ€ften sĂ€ljs idĂ©erna in om originalet och dess tolkningar, och pĂ„ köparsidan trĂ€ngs den framvĂ€xande bourgeoisien för att tillförskansa sig den nya maktens statussymboler. Det organiserade oljudet Ă€r nu inte lĂ€ngre nĂ„got man nödvĂ€ndigtvis lyssnar till. Musik Ă€r nĂ„got man Ă€ger – och nĂ„got man samlar pĂ„.

BruksvÀrde blir sÄ till utbytesvÀrde, och utbytesvÀrde blir till lagervÀrde. Och det inte bara för bourgeoisien. Allt fler och fler strömmar till de snabbt vÀxande klassikermarknaderna, som om de sjÀlva genom att spela eller lyssna till andra spela denna musik, skriver Attila, skulle kunna Äteruppleva den tid som flytt och för en kort, kort stund bli sina egna herrar. I Attilas ögon Àr detta ingenting annat Àn ett spektakel, ett »make-believe« Àmnat att fÄ massorna, och dÄ sÀrskilt proletariatet, att tro pÄ en vÀrld i harmoni, utan konflikter och motsÀttningar mellan de kÀmpande klasserna.

I detta representationsspektakel Ă€ger (symfoni)orkestern, enligt Attila, nĂ„got av en sĂ€rstĂ€llning. PĂ„ ett metaforiskt plan illustrerar sjĂ€lva dess plats i de gigantiska konsertsalarna de processer som gör utbytesvĂ€rde till lagervĂ€rde och som ger ekonomiska skalfördelar av att sĂ€lja musikaliska stapelvaror. Den representerar med andra ord sjĂ€lva representationen – men förebĂ„dar just i detta förhĂ„llande ocksĂ„ den gryende industrialismen med dess inneboende maktstrukturer. HĂ€r har vi embryot till den moderna företagsledningen i form av strikt arbetsdelning, anonyma arbetare som följer en pĂ„ förhand bestĂ€md algoritm, ett partitur, utan möjlighet att sjĂ€lva definiera och Ă€ga produkten av sitt arbete, förvisso fast avlönade, men ledda av en omnipotent dirigent som med subtila kĂ€pprörelser dompterar sina understĂ€llda att pĂ„ kommando ömsom vara tysta, ömsom ta ton.

Inte för inte, skriver Attali, identifierar sig den ekonomiska överheten i samhÀllet just med dirigenten. Men överheten identifierar sig ocksÄ med det musikpolitiska samhÀllssystem den orkestrerade maskinen förebÄdar; repetitionens ekonomi. En överflödets ekonomi dÀr utbudet standardiseras och maximeras för att tillfredsstÀlla den glupska marknadens aptit; en ekonomi dÀr du kan fÄ din T-Ford i vilken fÀrg du vill, sÄ lÀnge den Àr svart; en ekonomi dÀr man, likt orkestern, skapar vÀrde genom att repetera för att repetera en etablerad, normaliserad och begrÀnsad repertoar.

Repetitionens ekonomi Ă€r, skriver Attali, till en början en biprodukt till representationens ekonomi, men snart nog vĂ€nds detta ekonomiska förhĂ„llande upp och ned pĂ„ sĂ„ sĂ€tt att representationen snarare understödjer repetitionen. Framförandet av musik blir inte lĂ€ngre nödvĂ€ndigtvis repetitivt som under representationens lagar, utan en engĂ„ngsföreteelse (om Ă€n kanske med mĂ„nga omtagningar och pĂ„lĂ€gg) – en form att pressa och mĂ„ngfaldiga skivor i, och, genom.

Enligt Attali har vi hĂ€rvid att göra med ett veritabelt paradigmskifte vad gĂ€ller sĂ€ttet att överhuvudtaget förhĂ„lla sig till musik, men ocksĂ„ vad gĂ€ller sĂ€ttet att förhĂ„lla sig till samhĂ€llet, de Andra – och sig sjĂ€lv. I repetitionens samhĂ€llssystem omkonstrueras subjektspositionerna i mĂ„ngt och mycket i grunden. Representationens originella aktörskap centraliseras samtidigt det avpersonifieras. Artistisk originalitet Ă€r inte lĂ€ngre per automatik ett plus.

Framförallt Àr det fonografen, och sedermera grammofonen, som banar vÀg för detta paradigmskifte, och Attali granskar med rÀtta detta teknologisprÄng in i minsta detalj. Vad betyder det egentligen att kunna spela in ljud? Och vad fÄr det för samhÀlleliga konsekvenser? I sista analysen, konstaterar han, med indirekt hÀnvisning till Lenin, mÄste det innebÀra möjligheten att pÄ en och samma gÄng kontrollera historien och samtiden, att pÄtvinga andra historiens oljud och samtidigt tysta samtidens sammelsurium av dissidenter.

Men vad konstituerar dÄ denna möjlighet? Attali vÀver nogsamt fram sina argument med hjÀlp av ett antal teoretiska resonemang och empiriska observationer. För det första möjliggör lagring pÄ skiva en deterritorialisering av musikens ekonomi: Musik kan nu konsumeras var som helst utan hÀnsyn till offrandets eller representationens fysiska lokalisering vare sig i tid eller rum. En ny musikalisk tidsgeografi kan sÄ sÀgas öppnas upp, en verklighet dÀr makten över lyssnaren spÀs ut, maskeras och anonymiseras.

Denna verklighet konstitueras, för det andra, av en förĂ€ndrad lagerlogik. Det Ă€r inte i första hand de fysiska objekten som tilldelas lagervĂ€rde utan den tid som finns nedlagrad i dem och som kan »packas upp« vid en eventuell lyssning. Att köpa inspelad musik Ă€r att köpa möjligheten att tillförskansa sig en annan mĂ€nniskas tid, samtidigt som sjĂ€lva transaktionen kan ses som införskaffandet av ett löfte om att frigöra den anvĂ€ndartid som krĂ€vs för att »packa upp« den i objektet nedlagrade tiden. Den dignade skivhyllan fungerar hĂ€rvid som ett substitut för lyssning, vilket i sin tur förklarar varför mĂ€nniskor köper fler skivor Ă€n de faktiskt har tid att lyssna pĂ„. De samlar, skriver Attali, vad de vill finna tid att lyssna pĂ„ – nĂ€r det i sjĂ€lva verket, symboliskt sett, Ă€r »död” de samlar pÄ«.

Som en konsekvens av denna rums- och tidsförskjutning menar Attali att den inspelade musiken förlorar sin relation till mĂ€nniskors levda erfarenheter – och dĂ€rmed sin mening. Denna meningslöshet spĂ€s dessutom pĂ„ av den massproduktion som, för det tredje, ristas in i inspelningens spĂ„r i termer av ekonomiska skalfördelar. Meningen med den först deterritorialiserade, sedan vitt spridda musiken mĂ„ste dĂ€rför skapas: Konsumenter mĂ„ste utbildas för att inte alieneras och efterfrĂ„gan mĂ„ste produceras pĂ„ ett meningsfullt sĂ€tt. Ett sĂ€tt bland mĂ„nga Ă€r att anvĂ€nda sig av manipulativa teknologier sĂ„som hitlistan – en uppfinning Ă€mnad att tillskapa bruksvĂ€rde, men som enligt Attali snarare leder till banalisering samtidigt som den berövar ungdomarna, det primĂ€ra konsumtionssubjektet, deras frihet – för att inte sĂ€ga deras socialitet. Konsumtionen av musik förvĂ€ntas inte lĂ€ngre ske kollektivt som under representationens ekonomi, utan i tyst ensamhet.

Attalis argument Àr övertygande, och det tycks som om han har en brunn att ösa ur nÀr han till sist dystopiskt ringar in musikerns nya livsbetingelser som inspelningsartist, och beskriver de som varandes under en »nonsensregim«. Denna regim förslavar musikerna under ett ok av positivism, imperialism och elitism, men sÀtter dem samtidigt pÄ piedestal. De förlorar sitt aktörskap men vinner berömmelse som formpressande och formpressade former. Syndabocken har blivit en identitetsmodell tom pÄ kreativ mening, konstaterar Attali, och nÀmner passande nog the Beatles som ett slags primus inter pares.

Vilket osökt för oss tillbaks till Albert Dock, The Beatles Story, Echo Arena och Mary dÀr hon stÄr i sitt DJ-bÄs och spelar plattor för oförstÄende barnaöron. Vad sÀger oss egentligen Jacques Attalis profetiska och musikaliska samhÀllsteori om dessa olika fenomen? Och vad kan vi lÀra om samtidens musikpolitiska fenomen? I mina öron hörsammar jag Ätminstone tre tydliga ljudkulisser. För det första lÄter det som om de tvÄ fenomenen Albert Dock och the Beatles, om Àn i olika tidsepoker, befinner sig i brytningspunkten mellan representationens och repetitionens ekonomier. Albert Dock blir till vid en tidpunkt dÄ varucirkulationen pÄ allvar tagit fart, men underdimensioneras sÄ pass att den inte förmÄr möta sÀljrepresentanternas marknadskrav, och Àn mindre parera massproduktionens tillskapade efterfrÄgekurvor. Verksamheten var helt enkelt anpassad efter utbytesvÀrden, och inte lagervÀrden.

The Beatles uppgÄng, Ä andra sidan, sker i representationens ekonomi dÀr de tillkÀmpar sig en plats pÄ Liverpools musikscener genom att först framföra covers, för att dÀrefter bli till originella stjÀrnor, medan deras fall sker i repetitionens ekonomi. I samma stund John, Paul, George och Ringo kliver av de representativa konsertarenorna och specialiserar sig som inspelningsartister inunder repetitionens nonsensregim intrÀder alienationen hos dem. Och precis som Albert Dock tycks det mig som om Beatlarna var anpassade efter utbytesvÀrden, och inte lagervÀrden. I John Lennons fall finns det till och med fog för Attalis tes om att den repetitiva musiken inte bara lagrar utan ocksÄ förebÄdar ond brÄd död.

För det andra lÄter det som om dagens Albert Dock med alla sina museer ÄteruppstÄtt i representationens ekonomi, och att verksamheternas olika inriktningar, i sig, med stor symbolisk tydlighet inringar representationens logik. Tate Gallery med sina modernistiska original och International Slave Museum med sina vittnesmÄl över borgerlighetens representativa egendomsansprÄk pekar bÄda i samma riktning, mot maktens teknologier för att tvinga mÀnniskor till tystnad. I stum beundran eller i tyst protest inför kanaliseringen av vÄld som sköljer över besökarna.

PĂ„ The Beatles Story fĂ„r besökarna i samma anda ta pĂ„ sig otympliga hörlurar ur vilka det strömmar ord, ord, ord uppblandat med musik och anvisningar om varthĂ€n vi skall vĂ€nda blicken. Stumma föses vi runt museet, utestĂ€ngda frĂ„n omvĂ€rlden, inneslutna i oss sjĂ€lva, i just den riktning som den mĂ€ktige kuratorn – tĂ€nk vilken passande titel! – bestĂ€mmer. Attali har bestĂ€mt en poĂ€ng.

För det tredje lÄter det som om Echo Arena inte riktigt passar in i homologin mellan dÄ och nu, mellan dÀr och hÀr. Det skorrar rejÀlt om bÄde Bob Dylan och Eric Clapton, och kanske har det att göra med att de befinner sig i representationens arena, men representerar repetitionens ekonomi. Ekot som förmedlas Àr helt enkelt alienerande för den som lyssnar.

Representationens makt vilar sĂ„ tungt över Albert Dock – och frĂ„gan Ă€r om detta ocksĂ„ Ă€r signifikativt för musikens och kulturens fĂ€lt i övrigt? FrĂ„gan Ă€r öppet stĂ€lld, men nog gĂ„r mycket av dagens musikpolitiska diskussioner att hĂ€nföra till representationens ekonomiska diskurs, snarare Ă€n den repetitiva. Och nog tycks det som om mycket av den teknikutveckling som skett rycker undan repetitionens sjĂ€lva existensberĂ€ttigande.

En ÄtergÄng till representationens ekonomi var dock inte riktigt det som Attali förutspÄdde nÀr han skrev sin bok 1977. Det han sÄg framför sig var en ny ekonomi, kompositionens: Ett musikpolitiskt samhÀllssystem som i grunden negerar allt de övriga samhÀllssystemen vilat pÄ, och dÀr aktörerna skriver om dem utifrÄn ett förkastande av maktens alla etablerade dikotomier. I sjÀlva verket var det nog ett postmodernt musiklandskap han sÄg framför sig, dÀr aktörerna sjÀlva tar ansvar för att skapa sina livsberÀttelser, ett samhÀlle dÀr aktörerna skapar sina egna instrument och skapar musik tillsammans utifrÄn nya, Ànnu ohörda vÀrdeskalor. Och dÀr Àr vi nog inte. Om vi nÄgonsin kommer dithÀn.

Daniel Ericsson


Daniel Ericsson Àr företagsekonom vid VÀxjö Universitet. Han disputerade vid Handelshögskolan i Stockholm pÄ avhandlingen »Kreativitetsmysteriet« 2001, skriven som en postmoden akademisk deckare. Han har forskat om ledarskapsfrÄgor och Àven skrivit en bok om singer-songwritern Francis Dunnery, »Musikmysteriet - Organiserade stÀmningar och motstÀmningar«. För nÀrvarande utforskar Daniel Ericsson ledningen av kreativa krafter och processer inom musikindustrin.


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.