Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Finns det för mycket musik?
Av Rune HĂ€ger

HallÄ!

Finns det alldeles för mycket musik?

Svaret Ă€r ”ja, det gör det!”

Eller, nej. Det kanske finns för lite tid.

Det Àr nog det som Àr felet. Det finns för lite tid.

Tiden ska rÀcka till sÄ mycket. Bio, TV, fotboll, konserter, krogbesök, jobb, resor, puben, motion, internet, mer jobb, familjen, korsord, vÀnner, tidningar, böcker, nya CD-skivor och gamla plattor i skivsamlingen.

Är det bara jag som inte hinner med?

Och kan det vara sÄ att tiden blir kortare och kortare?

Förr, för bara nÄgra Är sedan, hade jag jÀrnkoll pÄ alla nya rotalbum som kom. Jag lyssnade pÄ massor och köpte allt jag ville ha. Jag sorterade in nya CD pÄ rÀtt plats i bokstavsordning i hyllorna. Jag hittade det jag ville spela pÄ noll sekunder.

Men det fortsĂ€tter att vĂ€lla fram nya CD i en aldrig sinande ström. Nu Ă€r hyllorna fulla och jag lĂ€gger CD pĂ„ CD i högar ovanpĂ„ varandra ”tills vidare”, som om jag vĂ€ntar att ett mirakel ska intrĂ€ffa pĂ„ hyllfronten, ett mirakel som gör hyllorna töjbara sĂ„ att de fördubblar sin kapacitet.

Varje vecka slÀpps det ut nya plattor frÄn stora och smÄ bolag med kÀnda och okÀnda artister. Utan paus.

Det Àr omöjligt att ha koll pÄ allt som kommer. Det gÄr inte ens att hÄlla reda pÄ vad Willy Nelson ger ut under ett Är.

Runt CD-spelaren vÀxer travarna.

Nu ligger Nisse Hellberg nĂ„gonstans i en hög som för tillfĂ€llet toppas av Jerry Lee Lewis och i högen bredvid ligger Monk överst och nĂ„gonstans lĂ€ngre ned ska det finnas en ny Willie Nelson, som nog inte Ă€r hans senaste. De andra högarna Ă€r lika vĂ€lfyllda och vĂ€lmixade. Hur ska jag bestĂ€mma mig för vad jag ska spela, nĂ€r jag Ă€ntligen har tid att lĂ€gga pĂ„ en platta? I morse spelade jag ”Tufft jobb” med Nisse H, medan jag krĂ€ngde pĂ„ mig ytterklĂ€derna. Det blir nog det enda jag hinner spela idag. Den Ă€r bra.

Men jag fÄr i mig en del musik ÀndÄ, för jag kan ofta ha radion pÄ medan jag jobbar. Det finns tusentals radiostationer pÄ nÀtet, men jag har inte tid att leta upp nÄgon som Àr sÄ dÀr extra bra, sÄ jag klickar hellre in Radio Halland. DÀr har de en bra blandning pÄ musiken. I gÄr spelade de bÄde Nisse H och Jerry Lee redan före lunch.

Men man fÄr se upp, sÄ att man inte hamnar i rena skrÀckprogrammen. MÄndagar Àr vÀrst, dÄ fÄr lyssnarna ringa in och sjunga i telefonen till gitarrkomp av gubben i studion. Han sjunger ocksÄ. Det blir hemska duetter dÀr tvÄ tonarter alltid Àr pÄ kollisionskurs. Jag mÄste byta kanal eller gÄ över till mitt iTunes, dÀr jag har mina favoriter i hundratals.

Medan jag jobbar strölyssnar jag. Men jag reagerar nĂ€r det kommer nĂ„got speciellt. Det Ă€r dĂ„ jag slutar jobba och bara lyssnar. Det Ă€r dĂ„ jag fĂ„r i mig en dos av dagens behov, nĂ„gra uns som rĂ€cker för att jag ska mĂ„ bra. Allt med Doug Sahm gĂ„r bra, det mesta med Delbert McClinton och Jimmy LaFave. Dyker Buddy Miller upp sĂ„ fĂ„r jag avstanna jobbet. Speciellt om det Ă€r ”Sometime I Cry”. Eller om det kommer en lĂ„t med Tish Hinojosa, dĂ„ mĂ„ste jag lyssna. Och det finns flera andra som fĂ„r mig att avbryta arbetet.

SÄ dagarna pÄ jobbet gÄr an. Jobbet ledsagas av musik, emellanÄt med idel sÄdant som jag har lagt in sjÀlv i ett spelschema pÄ iTunes eller i iPoden. DÄ Àr det Àr som bÀst.

Och nu finns Radio Rootsy! Perfekt musik hela tiden, inget babbel, ingen reklam, bara garanterat bra musik. Än sĂ„ lĂ€nge Ă€r det sĂ„ nytt att jag inte vet hur det ska bli i fortsĂ€ttningen. Jag har inte ens kollat nĂ€r det blir dygnet runt-sĂ€ndningar eller om det kommer att bli 24 h service överhuvudtaget? Jag har inte vĂ„gat frĂ„ga om det ska bli reklam mellan lĂ„tarna heller, det Ă€r bĂ€ttre att inget veta om den saken. ProvsĂ€ndningarna lĂ€t i alla fall helt rĂ€tt. Synd att man inte kan ha med sig den stationen i bilen.

Men hemma ligger högarna och vÀntar. Det Àr högarna jag inte hinner med. Tiden för högarna finns inte.

ÄndĂ„ sĂ€gs det att produktionen av CD-skivor har minskat, för kunderna blir fĂ€rre och fĂ€rre. De laddar ner frĂ„n nĂ€tet istĂ€llet för att köpa plattor och minskar kunderna som köper plattor, dĂ„ produceras det fĂ€rre plattor och till slut finns det bara hemmagjorda demos att ladda ner frĂ„n nĂ€tet och i framtiden suckar alla över att det var bĂ€ttre förr nĂ€r man kunde köpa nya CD-plattor med sina favoriter i plastboxar med snygga ilĂ€gg med all information man ville ha.

Det Àr för att bromsa denna utveckling som jag inte laddar ner musik frÄn nÀtet.

Men det kÀnns ungefÀr som att stÀnga av teven helt istÀllet för att ha den i beredskapslÀge för att bromsa vÀxthuseffekten.

Hur lÄng Àr tiden för CD-skivan? NÀr dör den? Eller kan vi vÀnda utvecklingen?

Jag vet inte ett dugg.

Jag vet inte ens hur jag ska hinna lyssna pĂ„ de nya CD-skivor som jag faktiskt har köpt. TĂ€nkte ta en kvĂ€ll hĂ€romveckan och sĂ€tta av den för en CD-frossa. DĂ„ kom grannen med fribiljetter till The Buddy Holly Story pĂ„ Baltiska hallen. Jag gick dit och insĂ„g att hallen Ă€r byggd för handboll, inte för levande musik. Allt prat lĂ€t som om den som pratade satt i en glasburk med locket pĂ„. Men det var ett bra band och han som spelade Buddy Holly kunde allt som Buddy Holly var sĂ„ bra pĂ„. Och Buddy Hollys lĂ„tar hĂ„ller hur lĂ€nge som helst. NĂ€r jag kom hem letade jag upp en Buddy-CD i skivsamlingen och spelade ”ThatÂŽll Be The Day”. Sedan var det gamla Seinfeld pĂ„ Femman och jag fick stĂ€nga av CD-spelaren.

Vad ska jag göra med min skivsamling? Är det nĂ„gon idĂ© att ha 6 000 LP och CD om man inte hinner med att spela mer Ă€n tvĂ„ lĂ„tar i veckan?

Nu undrar förstÄs alla som lÀser det hÀr hur jag hinner recensera en ny platta?

Ja, det Ă€r inte lĂ€tt. Jag fĂ„r helt enkelt sĂ€tta av tid i min Planner. Skriva in tid som sen Ă€r reserverad för recensionslyssning. ”Onsdag kvĂ€ll kl 20–23, rec.”, skriver jag in en vecka i förvĂ€g och sen kan ingen Ă€ndra pĂ„ det.

Tiden rÀckte till allt förr. Den var lÀngre. En timme var minst tvÄ.

Är det nĂ„gon som hĂ„ller med mig eller Ă€r detta nĂ„got jag ska söka för?


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.