Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Walker, Ryley & Kikagaku Moyo
Deep Fried Grandeur
(Husky Pants)

När Ryley Walkers namn dyker upp i rubriken går tankarna till en recension av hans senaste platta. Så är det också. Fast inte till ”Course In Fable”, utan till en annan ny platta ”Deep Fried Grandeur”, som han gjort tillsammans med det japanska psykrockbandet Kikagaku Moyo. De träffades på Le Guess Who?-festivalen i Utrecht Nederländerna 2018 när arrangörerna undrade om det fanns något band som Ryley och hans band skulle vilja gör ett uppträdande tillsammans med. Och det blev Kikagaku Moyo. Spelningen bandades och ut kom ett livealbum med två 18-minuters instrumentallåtar. Mycket gitarrljud och tung riffimprovisation på ”Poor Dampness Down In The Stream” och ”Shrinks The Day” från niomannakonstellationen.

Ryley Walker startade annars upp som en följare av Bert Jansch, Nick Drake och John Martin på ”All Kind Of You” 2014 och slog sedan igenom året efter med ”Primrose Green”, som mer gick åt soldränkt jazzfolk likt Pentangle och Tim Buckley och med sången från Van Morrison i det konvolutlika ”Astral Weeks”.

På ”Deep Fried Grandeur” är det snarare gitarrdrivna och instrumentaltyngda band som Crazy Horse, Gracia Peoples och Wooden Shjips som ger associationer. Från keltiska folksånger till rykande elgitarrimprovisationer med andra ord.

Ryley Walker är sedan länge en driven gitarrist. Med Bert Jansch som första och största inspiration har Ryley genom åren utvecklat sitt musikaliska sökområde och funnit inspiration och uttryck från flera olika håll. På ”Deep Fried Grandeur” blir området ännu breda när japanska klanger och anslag blandas med de typisk amerikanska psykjamriffen.

Olika rytmmönster och skifte i tonsamlingar ger en hypnotiskt suggestiv musik som övergår i en experimentell ljudkaskad. Något som kanske förvånade Ryley Walker-lyssnare. Men egentligen en utveckling som har lämnat spår efter sig även på tidigare plattor. Och i minst på den senaste, ”Course In Fable”.

Ryley Walker visar på en musikalisk utveckling som bara blir allt mer spännande. Ett experimentellt fokus som lockar fram nya och överraskande tongångar.

/Staffan Solding

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.