Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Budwig, Bart
Another Burn On The AstroTurf
(Fluff And Gravy Records)

Bart Budwig är ingen ny stjärna. Han är ingen gammal heller, egentligen. Men han är en duktig musiker, med en fin sångröst, kluriga sångtexter och en härlig glimt i ögat. Dessutom en förmåga att samla andra duktiga musiker intill sig när det är dags för skivinspelning. Som nu, till detta det sjunde av hans album sedan debuten 2008.

Ett litet genomslag får han nog ges för ”Mommas Don´t Let Your Babies Grow Up To Be Cowboys” från 2012. Nu är det 2020 och kanske är en större uppmärksamhet på gång. Det är han värd. För ”Another Burn On The AstroTurf”, som spelades in under fem dagar med ett sjumannaband på OK Theater i Enterprise, Orego, blev ovanligt lyckat.

Grundstommen till medmusiker består av Cooper Trail trummor, Forrest Van Tuyl och Ben Walder gitarr, Seth Kinzie piano, Luke Ydstie bas och Kati Claborn banjo och mountain dulcimer.

Som den amerikanartist han är så är det mycket keps, mycket skägg, en hel del cigaretter och historier från uppväxt och relationer. Med varm och fyllig röst blandar han kärlek, hopp, längtan, uppbrott och humor. Det är kanske den lite smygande humorn som också gör Bart Budwig till en personlig och lyssningsvärd musiker. Som till exempel när det gäller problem i en relation som plockas fram ur torktumlaren i ”Sock Song”.

Här bjuds också en personlig version av Nick Drakes ”Northern Sky” med ett fint trumpetintro från Bart själv. För trumpet kan han också spela. Den återkommer även på avslutande ”Five Bucks”.

En vackert böljande och melodiös ”Human Again” följs av en fin fiol från Ben Walden på Allison Ollenders sköna ballad ”Oh Mother”.

”Four Leaf Clover” bär ett stänk av Neil Youngs grunge tillsammans med fin hjälp från The Hackles. The Hackles är egentligen Kati Claborn och Luke Ydstie, som vanligtvis hör hemma i bandet Blind Pilot.

Rolling Stones ”Beast Of Burdon” kan ses som en inspiration till ”Rolling Stoned”. Dessutom bärs musiken på albumet av känslan från Van Morrisons mystik och skapandekraften från 70-talets Muscle Shoals.

De tre inledande spåren finns även med i akustiska versioner på hans föregående album ”Sabai”. Här på ”Another Burn On The AstroTurf” tar han med band de sångerna och sin musik ett steg längre.

/Staffan Solding

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.