Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Lazy Lester
I´m A Lover Not A Fighter
(Jasmine Records)

Lazy Lester formade den legendariska strofen: ”De säger att jag är lat, men god knows jag är bara trött” i inspelningen ”They Call Me Lazy” 1958, som en av många fina inspelningar för det framgångsrika bolag Excello Records.

Excello Records startades av Ernie Young i Nashville, Tennessee 1953 som ett underbolag till Nashboro Records. Många av utgivningarna spelades hos J. D. Miller i Crowley, Louisiana.

Det var som sångare och munspelare Lazy Lester gjorde sig känd. Mest kanske för hans lakoniskt tillbakalutade swampbluesstil. Men de lite snabbare, rockiga låtarna blev populära bland vita rockband. Inte minst The Kinks version av ”I´m A Lover Not A Fighter” gjorde stort intryck i England på 60-talet.

Lazy Lester tillbringade all ledig tid i Millers studio och användes som komp med gitarr, bas, percussion och munspel på många inspelningar. Det var också så det började en gång. Lester hamnade på samma buss som Lightnin´ Slim på väg till inspelning. Den bokade munspelaren dök aldrig upp och Lester sa att han kunde spela munspel. På den vägen blev det. Det var inte minst också som den originelle slagverkare han gjorde sig ett namn. För att få fram rätt sound använda han síg av allt från ihoprullade tidningar till cigarrlådor.

”I´m A Lover Not A Fighter” är Jamine Records fjärde utgåva av klassiska Excello-inspelningar. Tidigare har man släppt album med Slim Harpo, Lightnin´ Slim och Arthur Gunter. Sammantaget ett axplock av den bästa Louisiana Swamp Blues som har gjorts.

Lazy Lesters totala utbud på Excello mellan åren 1956 och 1962 finns samlat här tillsammans med sex spår där han kompar andra Excelloartister, som just Slim Harpo och Lightnin´ Slim.

Av hans egna tio singlar finns här förutom just ”I´m A Lover Not A Fighter” och ”They Call Me Lazy” även landmärken som ”Sugar Coated Love” och ”I Hear You Knockin´”.

Det tråkiga med denna kompletta samling är att det är utgivningar som sträcker sig till 1962 medan Lester faktiskt spelade in ytterligare fem singlar för Excello under de kommande fyra åren. Istället för de singelspåren har Jasmine lagt till sex spår där han kompar andra Excelloartister. Och det är inte vilka spår som helst och väl värde att lyssna på.

Lazy Lester föddes som Leslie Johnson 1933 i Torras, Louisiana och kom med sin nasalt släpande sångröst och typiska Louisianabluessound att bli en populär artist fram i våra dagar.

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.