Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Andersen, Eric
The Essential Eric Andersen
(Sony Legacy/Real Gone)

Eric Andersen fyller 75 Är och firar det med ett dubbelalbum med urval ur hans lÄnga och kreativa musikerliv. Startade upp i början av 60-talet som en akustisk folksÄngare, för att gÄ vidare mot folk-rock och country med tiden.

The Blues Projects version av ”Violets Of Dawn” Ă€r en sĂ„ng som har tillhört mina personliga favoriter sedan 60-talet. En sĂ„ng som blivit en favorit Ă€ven hos mĂ„nga andra och inspelad av dessa artister. HĂ€r finns den med i en liveversion frĂ„n The Bitter End. Även en annan av hans klassiska kompositioner, ”Thirsty Boots” om Freedom Riders frĂ„n det tidiga 60-talet, finns med hĂ€r och ocksĂ„ i en liveversion frĂ„n The Bitter End. BĂ„da fanns en gĂ„ng med pĂ„ hans andra album ”®Bout Changes And Things”.

Annars rÀknas inte Eric Andersen in bland de folksÄngare frÄn mitten av 60-talets om kallas de socialt medvetna. Han rÀknas snarare till en singer-songwritertradtion med sÄnger som Àr mer romantiska och filosofiska med ett poetiskt anslag.

Även om den inledande sĂ„ngen ”Everything AinÂŽt Been Said” har en tydlig Bob Dylandragning Ă€r det mer Ă„t Tom Paxton och Phil Ochs som Eric lutar sig. Med Ă„ren blev han ocksĂ„ god vĂ€n med Townes Van Zandt, och Leonard Cohen har uttryckt att han inspirerades mycket Eric Andersen i sitt lĂ„tskrivande. Och de Ă€r nog inte de enda som har inspirerats av Eric Andersen. Av antalet gĂ€startister pĂ„ denna samling att döma sĂ„ Ă€r beundrarna mĂ„nga. Joni Mitchell, Joan Baez, Leon Russell, Richard Thompson, Lou Reed och David Bromberg för att nĂ€mna nĂ„gra.

Eric Andersen spelade in sporadiskt under 70- och 80-talet och flyttade Àven till Europa för att bo i Norge och NederlÀnderna. Under 90-talet startade han ett samarbete med Rick Danko och Jonas Fjeld. TvÄ spÄr frÄn detta samarbete finns med hÀr.

Ett snabbt och intrikat fingerplockgitarrspel kom ocksÄ att förknippas med Eric Andersen. Vilket vi fÄr mÄnga lysande exempel pÄ frÄn inspelningarna hÀr hÀmtade frÄn Ären 1964 till 2006.

Albumet ”Blue River” frĂ„n 1972 rĂ€knas till Eric Andersen frĂ€msta. TitelspĂ„ret finns hĂ€r i en inspelning tillsammans med Joni Mitchell. Grymt vackert.

Eric Andersen var en duktig lÄtskrivare. MÄnga vackra sÄnger kommer frÄn hans penna. Det fanns en stark poetisk Ädra hos honom. Han sjöng dem ocksÄ till en början med en mjuk tenor, som med Ären övergick till bariton. Eric Andersen kan, trots att han inte nÄdde de framgÄngar som han hade hoppats pÄ, se tillbaka pÄ mer Àn 50 intressanta musikaliska Är, som gÄr att följa pÄ denna jubileumssamling.

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.