Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Booker, Benjamin
Witness
(ATO Records)

När Benjamin Booker slog igenom med sitt debutalbum 2014 var det med dunder och brak. ”Violent Shiver” var bara förnamnet på den punkiga soul som Benjamin bjöd på. Själv menade han att, han ville veta hur det hade låtit om man hade satt en välförstärkt elgitarr i händerna på Otis Redding.

De vilda punkiga minnen vi har från debuten återkommer i inledningslåten ”Right On You”, eller om du hoppar till mitten av ”Off The Ground”. Annars väljer Benjamin en riktning som är mer vintage soul-rock, gospel och blues och som bärs av mer traditionellt R & B-arrangemang med stråkar och piano. Något som väl kompletterar Benjamins uttrycksfulla gitarrspel.

Efter debutplattan lämnade Benjamin USA för Mexiko för att få förnyad inspiration mer än för att lämna ett land fyllt av diskriminering och våld. Men efter att ha upplevt ett allt mer rasrelaterat våld i Mexiko City och att läsa rapporterna om polisskjutningar och Black Lives Matters-protesterna förstod Benjamin att han kanske mer var på flykt än på sight-seeing. Därför åter till USA.

Så det blev en resa från att ha varit bara en som bevittnar vad som sker till att vara en som ger röst åt det som händer. En fråga som ställs i titelspåret ”Witness” av ingen mindre än den självklara ifrågasättaren Mavis Staples. Mavis sjunger som vanligt med en röst som inte går att ifrågasätta och som passar väl ihop med Benjamins draperade heshet och fortfarande unga framtoning. Han har ju bara hunnit bli 27 år och har framtiden för sig.

Från att vara en betraktare till att bli en deltagare innebär också ett ifrågasättande. I sångerna på ”Witness” analyserar han sina egna interaktioner, skepticism och förmågan att hoppa av relationer. Som inte minst kommer till uttryck i ”Truth Is Heavy”. Som kan tolkas som en kärlekssång egentligen. Kampen fortsätter i ”The Slow Drag Under”. Just viljan att hålla sig flytande, ovanför ytan, är ett tema som återkommer. Han är mer intresserad av få veta hur man håller sig ovanför än hur man gör för att inte gå under, som i ”Overtime”.

I den avslutande ”All Was Well” uttrycker han sin uppenbarelse i orden: »Built around the truth to keep it secret / Made excuses all my life until I just believed it / Believed that all was well«. Men för att åstadkomma förändring så: If I have my way / I'll tear this building down".

Så i detta arbete med att undersöka civilisationen blir det lika mycket en undersökning av Benjamin Booker själv. Och vilken undersökning sen. Musikaliskt hemmahörande i modern vital musik, som återförsäljare av återupplivad soul.

/Staffan Solding

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.