Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Cordovas
Cordovas
(Rocksnob)

Vi som är så gamla nu att vi var unga när 60-talet övergick i 70-talet får något drömskt i blicken när Laurel Canyon, Woodstock eller Fillmore West kommer på tal.

Det är skillnad på att vara ett coverband och ett band som spelar på inspiration av tidigare artisters alster. Cordovas är ett sådant band. Crosby, Stills, Nash & Young, The Band och The Grateful Dead är några typiska associationer. Melodiös stämsång i kombination med mer bastant rockgung. Smeksamma gitarrackord delar plats med bitska licks på samma instrument.

Samtidigt måste det sägas att Cordovas är en bärare av det stora amerikanska musikarvet, men med en stor förmåga att både förvalta och förnya. Det blir en personlig blandning av blues, bluegrass, country och jammig rock. Americana med ett ord.

Det är med andra ord inte riktigt rättvist att hela tiden hänvisa till det historiska arvet. Även om att liknas och stå upp emot The Grateful Dead och The Band ju inte är så illa i och för sig.

Tonen slås an redan i den inledande ”All I Found” med en stark gitarr och fin stämsång. Cordovas bygger sin musik på just stingig gitarr, härligt piano, melodiös stämsång och bastant komp. Medan ”Southern Rain” är en snabb rockare är ”Maria” bittert ljuv. ”Step-Back Red” är taktfast, bluesfylld och The Bandlik medan ”Storms” mer faller åt The Grateful Dead-hållet. ”Salome” är lågmält akustisk och ”Standin´ On The Porch” har en uppbyggnad och ett gitarrspel som skulle gillas starkt av Neil Young. ”Louisiana Hurricane” har en fin pianoutgång i söderntappning och den avslutande ”Feel Good To Be Free” är ett retro hippie psykedeliskt party.

Det är den återuppväckta skivbolagsetiketten Rocksnob som nu återutger ut Cordovas platta som spelades in 2011 och trycktes upp i 1 000 ex inför en turné. Det lär också finnas en ”Cordovas Live from Nashville” inspelad under den turné som följde på inspelningen av debutalbumet.

Nu kunde detta vara historia, men så är det inte. Här kommer Cordovas 2011 och 2017 på en och samma gång.

Lyckliga alla ni som nu har möjlighet att se och höra Cordovas på deras skandinaviska turné som startar i Malmö den 25 februari.

/Staffan Solding

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.