Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Bridges, Leon
Coming Home
(Columbia)

Redan före årsskiftet kittlade Leon Bridges vårt intresse med spår utlagda på SoundCloud. Spår som ledde till stor uppmärksamhet och till ett kontrakt med Columbia Records. Resultatet av detta samarbete har kommit i form av singelspår och nu ett nytt album, ”Coming Home”

Leon Bridges är en 25-årig yngling som kommer från Fort Worth, Texas och kan räknas in i skaran av inspirerade av den mjukare soulens 50- och 60-tal. ”Retro Soul” brukar vara den gängse beteckningen i dessa dagar. Sam Cooke är ett gångbart namn i sammanhanget, den amerikanska söderns musiktradition en annan. Engelska soulsångaren Michael Kiwanuka ligger också inom räckvidd.

”Coming Home” erbjuder en frisk blandning av soul, doo-wop, gospel och 50-tals rock ´n´ roll. Som visar på en förmåga att skapa melodier och rytmer som sträcker sig förbi melodiradioenkelhet och tuggummipopinslag. Ett lättsamt allvar som inte är så lätt att hitta idag.

Leon Bridges har en varm, mjuk och stark röst, men inte den kraftfulla och tunga framtoning som präglar den traditionella moderna soulen. Ett enkelt anslag på en akustisk gitarr är Leons enda egna bidrag till plattans instrumentala delar. Övriga instrument svarar White Denims Joshua Block och Austin Jenkins för tillsammans med handplockade musiker från närområdet.

Bland de fina sångerna kan nämnas ”River”, om återfödsel i sann gospelanda, doo-wopswingande ”Brown Skin Girl”, den fina balladen ”Pull Away” och saxtyngda ”Smooth Sailin´”.

”Lisa Sawyer” är en kärleksfylld biografisk hyllning till Leons moder och bjuder också på ett underbart saxspel medan ”Twistin´ & Groovin´” är en svängig R&B/Cajun med ett snyggt slidegitarrspel och allt det ljusa faller in i ett mörker på ”Shine”

”Coming Home” är en stark debut, en frisk fläkt med mjukhet och stryka i kombination. En fin början på ett musikaliskt arbete som kan leda långt. En melodisk enkelhet bär fram den tidlöshet som Leon Bridges är så uppfylld av. Samtidigt skapar ”Coming Home” en känsla av att här finns mer att hämta. Men en mycket bra start är inte att förakta.

/Staffan Solding

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.