Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Gilmore, Colin
The Wild And Hollow
(Woobietown)

Ska vi försöka ringa in Colin Gilmore kan vi starta med att han är son till Jimmy Dale Gilmore och växte upp i Lubbock, Texas. Det betyder att han tidigt fick sig en stor dos The Flatlanders, dvs pappa Jimmy Dale, Joe Ely och Butch Hancock. Han kunde inte undvika att inspireras av Townes Van Zandt som alla andra och leva med minnena av stadens son, Buddy Holly.

Colin må vara son till Jimmy Dale Gilmore men han har inte fallit i rakt nedstigande led musikaliskt. Medan Jimmy Dale håller sig till en countryinfluerad texasbaserad singer-songwritertradition så har Colin växt upp med både fadersarvet och punken och pubrocken. Det har blivit mer av en snitsig poplåtssnickrare av honom. En kombination av arv och miljö.

”The Wild And Hollow” är Colins tredje album, som kommer här tre året efter den kritikerrosade ”Goodnight Lane”. Han inleder med en typisk avslutare. ”Into My Future” är en lättsam popig sak som skulle kunna fungera som en avslutare på vilken danstillställning som helst. Det finns en tilldragande enkelhet som känns så lockande. Just så som Buddy Holly kunde och som Nick Lowe kan. Smittsamt balanserat med svängig popshuffle. Både ”Feel Like Falling” och ”Wait” har den charmen, samtidigt som Colins lite lätt tunna sångröst med sin mjukt spetsiga udd naglar fast intresset att lyssna mer. På gränsen till svulstigt blir det i ”Warm Days Love” med Julie Lees sång, Amanda Shires fiol och ytterligare stråkar. Men han reder ut det också och visar sina mogna låtskrivarkonster i ”Wake Me In The Night”.

Colin Gilmore balanserar hela tiden på gränsen mellan skämt och allvar med en pärlande eftertänksam glädje. Eller lössläppt som i ”Only Real To Me” eller gatusångsvaudevillelik i ”Free Money”.

Sedan avslutar han med sin version av Nick Lowes ”Raging Eyes”, som han gör tillsammans med medlemmar från Fastball till skillnad från övriga låtar. En rappt rockig rockabillypop som är snäppet vildare än något annat på plattan med ändå så likt i anslag och fyndighet. Colin spelade ju även vid samma tillfälle in ”You Make Me” för coveralbumet ”Lowe Country”.

”The Wild And Hollow” är en blandning av Austin och Chicago, en blandning av hemma och mötet med tvillingarna Tim och Jason Bennett. Det har blivit fyndigt underhållande americana i form av indierock, country och folkmusik i ett mjukt svepande triangeldrama.

/Staffan Solding

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.