Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Blandade Artister
Golden Gospel Gals
(JSP, 4 CD-box)

Jag är inte säker på att alla känner till den oerhörda popularitet gospelmusiken hade i USA under efterkrigstiden. Den stora mängd grupper och körer som sjöng och spelade in plattor. Och att försäljningen var stark. Även inom denna musik skapades supergrupper och fixstjärnor. Inte utan anledning. Förutom det genomgående religiösa budskapet var de underbara, fantastiska sångerskor. Och sångare också för den delen. Det var i gospeln många av jazzen, soulens och bluesens stjärnor skolades. Det var här de från unga år fick chansen att skola och utveckla sina röster. En del stannade kvar i gospelvärlden karriären ut medan många valde att bli förtappade och äntra en karriär i djävulens namn och till de stora pengarnas rike.

JSP har samlat en box med tre av de stora gospelgrupperna från en tioårsperiod mellan 1949 och 1959. Det är inspelningar med The Clara Ward Singers från 1949 till 1959, The Davis Sisters 1949 – 1952 och The Caravans 1952 – 1956.

Clara Ward har en av de finaste röster man kan tänka sig. Stor, trygg och melodiös. Hon kom att bli en av de stora banbrytande sångerskorna som banade väg för en modern och gränsöverskridande gospel. Den kom att kritiseras av det konservativa kyrkfolket men älskad av kyrko- och konsertbesökare. Det var här soulens danssteg utvecklades och de färgglada och uttrycksfylla kläderna och frisyrerna först sågs.

The Davis Sisters ses som en av de finaste och mest framgångsrika kraftpaketen bland de återfödda Pentecostalfyllda grupperna i efterkrigstidens gospel. De var så uppfyllda och ljudrika att de ibland togs för en hel kör. En grupp som både Aretha Franklin och Mavis Staples har pratat gott om i sina tillbakablickar. När de starta sin grupp 1945 var de från tio till femton år gamla och gjorde debut ett år senare.

The Caravans leddes av Alberta Walker och hade under en tid Bessie Griffin som andra försångare. För The Caravans var den grupp som producerade fler superstjärnor än någon annan gospelgrupp. Förutom Bessie kom Shirley Ceasar, Inez Andrews, Cassietta George, Dorothy Norwood, James Cleveland, Imogene Greene och Loretta Holloway från en karriär i The Caravans. Med sina jordnära harmonier, punktlika attacker och precisa rytmer skapade de en egen oefterhärmlig stil inom gospelmusiken. Inte minst beroende på Alberta Walkers honungsmjuka sångröst och storröstade solon.

Denna box från JSP ger oss exempel på tre framgångsrika gospelstilar från tre av de mest fantastiska gospelgrupper man kan tänka sig. Urvalet och sammanställningen har gjorts professionellt av Opal Louis Nations. På grund av kontraktshinder har inte de mesta populära sångerna kommit med. Men här finns så mycket annat fint att man klarar sig bra ändå. ”Oh Glory Hallelujah”, som Clara Ward sjunger, är precis vad man känner.

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.