Rootsy logo  
Rootsy logo

Nyheter
Rootsy Summer Fest 2019
Datum: 2019-07-04

Rootsy Music, Rootsy Live Falkenberg och Granstigen Promotion slår till med en fantastisk tvådagars musikfest  i Hwitans sköna trädgård i Falkenberg. De internationella storheterna Israel Nash (med band), Judah & The Lion och Cordovas får sällskap av starka skandinaviska namn som Ida Jenshus, Jesper Lindell och David Ritschard. Vi ses den 26 och 27 juli i Falkenberg!

Israel Nash (US)

Skandinavien-vännen Israel Nash kommer tillbaka i sommar för en nästan två veckor lång turné. I Falkenberg är han efterlängtad av många, det är faktiskt över tre år sedan han var här senast. Israel är en artist med en ganska unik egenskap som gör att publiken aldrig tröttnar. Han överträffar sig själv hela tiden. Efter varje konsert tänker man att bättre än så här blir det inte. Men nästa gång man ser Israel och bandet är det lik förbaskat ännu bättre. Israel Nash är ständigt i rörelse, på väg mot perfektion. Låtar och melodier är urstarka och Israel och bandet närmar sig alltmer den perfekta formen, som kombinerar finess med tyngd och spontanitet med exakthet. Och med åren har Israel jobbat sig till en alldeles oerhörd pondus och scen-närvaro. Utan större åthävor håller han publiken i ett järngrepp från ögonblicket han kliver upp på scen. Sen han senast var här har en samstämd musikpress formligen öst lovord över honom och bandet. Hans senaste album »Lifted« kom 2018. »A master of sonic textures« skrev Rolling Stone och Mojo utnämnde Israel till »a folk rock visionary«.Alla bitarna i Israels musikaliska vision föll på plats redan med »Rain Plans«, förfinades på »Silver Season« och nådde perfektion på »Lifted«. Kan man luras att tro. Men Israel är som sagt inte en artist som slår sig till ro. Han överträffar sig själv hela tiden, på skiva och live. Så vad du än gör, missa inte Israel Nash sommaren 2019! Bättre än så blir det inte.

Cordovas (US)

Det finns folk som på fullt allvar hävdar att Cordovas är världens bästa band. Och det är inte omöjligt att de faktiskt har rätt. Varje gång man upplever Cordovas förbluffas man av den rastlösa energin, samspelet och viljan att skapa musik som förenar medvetenhet om tradition med ständig oförutsägbarhet, precision med improvisation och ett starkt kollektiv med stora, enskilda personligheter. Under Europa-turnén våren 2019 var det ett finjusterat Cordovas med två trummisar och ett om möjligt ännu mer samspelt band, som slog publiken med häpnad. Med nya, starka plattan »That Santa Fe Channel« i bagaget återvänder Cordovas till Skandinavien sommaren 2019, publiken här kan helt enkelt inte få nog!2018 skrev Cordovas skivkontrakt med ansedda bolaget ATO och albumet »That Santa Fe Channel« öppnade många nya dörrar för bandet, framför allt hemma i USA. Det är med andra ord ett band på väg uppåt som nu kommer tillbaka till Europa och Skandinavien för att möta nya och gamla vänner!

Ida Jenshus (N)

Den 23 augusti släpper Ida Jenshus sitt nya album »From This Day On« och publicerar en hel norsk turné med 28 konsertdatum hösten 2019. Med sitt nya album presenterar Ida en ny musikalisk riktning, och de tre singlarna som hittills har släppts bjuder på stor popmusik. Ida är mer utåtriktad och direkt än tidigare och har skapat ett exceptionellt vackert album med referenser till allt från Abba till Fleetwood Mac. Ida Jenshus är en eftertraktade liveartist med över 500 konserter och som alltid levererar magiska konsertupplevelser. Som den enda soloartist har Ida Jenshus vunnit 3 x Spellemannpriset för sina första tre album, och nu är hon äntligen tillbaka med nytt material.

Judah & the Lion (US)

När Judah & the Lion var här på turné 2015 höll de på att slå igenom totalt hemma i USA och vi pratade om att det kanske var sista chansen att se dem här, åtminstone på mindre scener. Och visst fick vi rätt. Det blev precis så, nu är det normalt stora arenor som gäller. Men till vår stora glädje hade vi ändå fel. Judah & the Lion älskade att turnera i Rootsyland och i strid med alla marknadsstrateger och räknenissar insisterade de på att komma tillbaka till Sverige och Rootsy för några spelningar i juli! Och de gör det med den alldeles färska plattan »Pep Talks« i bagaget.
Redan med debutalbumet »Sweet Tennessee« från 2013 placerade sig Judah & The Lion topp 20 på flera Billboard-listor. Med uppföljaren »Kids These Days« från 2014 är växte bandet ytterligare för att fullständigt explodera med 2016 års »Folk Hop N' Roll« med hits som »take It All Back 2.0«.

Jesper Lindell (S)

First Aid Kit-vännen Jesper Lindell debuterade med EP:n ”Little less blue” för två år sedan och skapade ett eko i musiksverige. Jan Gradvall hyllade skivan i Di Weekend och drog paralleller till ”en ung, vig och karatesparkande Van Morrison”. Medan systrarna Söderberg i First Aid Kit, som körade på singeln ”Moving slow”, sa att de önskade att de själva hade skrivit låten.

Efter framgångarna med EP:n fortsatte Jesper med föreställningen ”Who By Fire”, den First Aid Kit-organiserade hyllningskonserten till Leonard Cohen som förevigades utav SVT och spelades för utsålda hus. Jesper framförde där Cohen-klassikern “Chelsea Hotel #2” tillsammans med First Aid Kit – samt “So Long, Marianne” med Annika Norlin, Loney Dear och Frida Hyvönen. Därtill framförde Jesper både “Moving Slow” och sin Cohen-tolkning i TV4:s Nyhetsmorgon.Sen blev han signad av ett stort bolag, med löftet om att inte behöva passa in i någon mall. Men i slutändan handlade det bara om en jakt på nästa hit.

Till slut valde Jesper att lämna storbolagsbranschen, nu har han friheten att skapa vad han vill, utan att det finns några måsten.Den 24 maj släppte Jesper sitt första fullängdsalbum ”Everyday Dreams”. Det är resultatet av ett långt och hårt arbete. Ett enträget slit för att skapa något eget och unikt– och en kamp för att vinna kreativ frihet.

Gaffas Alexandra Lovén skriver: Jesper Lindell kanske är en av vår moderna tids mest solklara stjärnskott. Med en röst, som bäst kan liknas vid ett bränt och krispigt rostat bröd med len honung, kan det inte bli annat än en given succé.

Det är tydligt att Everyday Dreams inte är ett slaskprojekt som är producerat på en pisskvart. Varenda ton, stråk och låtrad genom hela det tolv-spåriga albumet känns omhuldat, genomtänkt och genuint. Det ligger uppenbarligen både hjärta, hjärna OCH själ bakom det. Ingen skulle bli mindre förvånad än undertecknad om denna guldgosse headlinear alla stora festivaler lagom till nästa sommar.

David Ritchard (S)

David Ritschard var enligt många bäst på ”Sthlm Americana”.

”Han fick stå ensam i regnet och se Hammarby, vika ner sig mot Falkenberg, trots Kennedy”.

Med den textraden borde det bli succé även i Falkenberg, David Ritschard gör något så svårt som country på svenska utan att föra tankarna till dansband. På nya plattan ”Brobrännaren” står berättelsen i fokus samt den kompromisslösa kärleken till den hårt arbetande människan som alltid eller oftast drar nitlotten. Inte strikt självbiografiskt men alltid personligt från trakterna kring den södra tunnelbaneleden. PO Tidholm på DN recenserar Sthlm Americana: ”Den bästa spelningen gör svensken David Ritschard, som är lysande, berörande och rolig rakt igenom” och fortsätter ”Jag har inte känt mig så uppfylld av en konsert sedan jag vet faktiskt inte när”.


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.