Rootsy logo  
Rootsy logo
Ingmar Glanzelius (sida 1 av 1)

Peter Hackman:
2017-09-30 14:20
 EmellanĂ„t förs diskussioner om musikkritiken och dess roll, inte sĂ€llan av kritikerna sjĂ€lva. DĂ„ fĂ„r jag svĂ„rt att hĂ€nga med, eftersom jag aldrig ser en koppling till deras praktik. Det talas högtidligt om ett “kritiskt uppdrag” - rĂ€cker det inte med lĂ€svĂ€rdet, vad som helst, bara det blir bra.

Inom jazzen Àr det i mina ögon Ingmar Glanzelius den kritiker som mer Àn nÄgon annan lyckats odla den linjen, Ätminstone pÄ 60- och 70-talet. Och som dÀrmed gjort kritiken till en konst och blivit lÀst för sin egen skull. Mycket bl a för förmÄgan att genom trÀffande enskilda iakttagelser belysa större sammanhang.

MĂ„nga kritiker motiverar sig som konsumentupplysare, i sjĂ€lva verket smakdomare och betygssĂ€ttare, som ska “hjĂ€lpa lyssnarna att vĂ€lja”. En god musikkritiker hjĂ€lper lĂ€sarna att höra bĂ€ttre och att bĂ€ttre förstĂ„ sina egna upplevelser.

Till det var han vÀl skickad, dÀrför att han kÀnde jazzen inifrÄn, som altsaxofonist. Kanske den som
pÄ allvar förde in bÄde bop och Tristano i svensk jazz, Àven om han och den fem Är yngre Bengt Hallberg tÀvlat i ödmjukhet pÄ den punkten.

Det han sjĂ€lv uppfattat som ett misslyckande (inte alla delar den uppfattningen) ※ trots absolut gehör, gedigen erfarenhet (bl a turnĂ©er med Stan Getz och Lee Konitz) och tekniskt kunnande ‫ har snarast varit en tillgĂ„ng i hans kritikergĂ€rning.

NÀr jag i slutet av 60-talet vÀxlade tillbaka pÄ det jazzspÄr jag slirat omkring i som tonÄring lÀste jag all jazzlitteratur jag kom över. Mycket var historiska översikter, vem som spelat med vem och pÄverkat vem och instiftat vilka spelsÀtt.
Men bland all litteratur stod klippsamlingen “Jazz bland annat” (Bonniers 1968) ut, dĂ€rför att den genom vĂ€l valda exempel, bĂ„de i essĂ€er och dagsrecensioner (om bl a Eje Thelin, Charles Lloyd, Charlie Parker eller “fyra spelare och varför”), tog pĂ„ sig
uppgiften att förklara jazzens egentliga vÀrden, vad som gör den bÀsta jazzen till en mÀnsklig angelÀgenhet.

Det viktigaste ※ för mig ‫ gruppspelet, “var för sig, men tillsammans” som han ungefĂ€r uttryckte det. Det slags spel dĂ€r musikerna tillĂ„ter sig att förĂ€ndras, spelar roller snarare Ă€n stĂ€mmor, lyssnar, och lĂ„ter det höras.

Jag verkade sjÀlv som musikskribent under nÄgra Är pÄ 70-talet och Glanzelius var den förste utanför min bekantskapskrets som uppmuntrade mig, trots (eller tack vare?) stora olikheter i förhÄllandet till musik (och, för den delen, politik). Men vi torde ha hyst samma misstro mot allt slags betygssÀttning.

Han var verksam i sÀkert 50 Är i en genre dÀr mÄnga spyr Ät sig sjÀlva efter fem och fler borde.
Idag, den 30 september 2017, fyller han 90 Ă„r.

Bengt Eriksson:
2017-09-30 17:19
 Skrev du nĂ„t till födelsedagsboken?

Betyg liksom lÀngd för recensioner Àr ett nödvÀndigt ont. Man kan sluta skriva - eller fortsÀtta.Peter Hackman:
2017-10-02 19:06
 Ja, jag bidrog.

Om betyg: jag Àr bara frÀmmande för hela idén att musik Àr nÄgot man bedömer, att upplevelen skulle vara resultatet av ett resonemang. NÄgot som Glanzelius betonade, i brev och i senare samtal var vÀrdet av skribenter som vÄgade förÀndras av musik och vÄgade visa det. Och för egen del har jag alltid bejakat det tillfÀlliga, nyckfulla och irrationella i umgÀnget med musik.

Bengt Eriksson:
2017-10-03 16:00
 Som sagt, sluta eller fortsĂ€tt, det Ă€r dom val som finns.

Att en recension skulle vara lika med »resultatet av ett resonemang« har jag aldrig ens tĂ€nkt. För mig Ă€r recensionen en redovisning av den upplevese jag hade och har.

Peter Hackman:
2017-10-06 17:58
 Det sista har jag aldrig tvivlat pĂ„ ※ jag behöver bara hĂ€nvisa till ett par bidrag i senaste Lira. Men betyg vĂ€cker förvĂ€ntan att “underbyggas”, att “kriterier” ska redovisas, man kan rentav avkrĂ€vas “konsekvens”, vilket Ă€r omöjligt. Jag har sett recensioner dĂ€r anmĂ€laren pedantiskt utreder om det skulle varit en halv stjĂ€rna mer eller mindre och varför. För ett par Ă„r sen var det en förvirrad debatt, startad pĂ„ Expressen Kultur, dĂ€r Nils Hansson i DN lĂ„ngrandigt förklarade att han minsann grubblat en hel del om det skulle vara 4. eller 5. till First Aid Kit. Att man grubblar över en formulering, eller sjĂ€lva greppet, Ă€r en sak, men om man grubblar över betyget kan det knappast spegla en spontan upplevelse.

Betyg behöver inte bestĂ„ av siffror. I HiFI&Musik satte vi pĂ„ den tiden inga betyg och jag fick ofta frĂ„gan vad jag “egentligen” tyckte ‫ mitt svar var ungefĂ€r att det jag hade att sĂ€ga stod i artikeln.
(rĂ€tt ofta lĂ€ste ocksĂ„ folk in vĂ€rdeomdömen sm aldrig uttalats 
)
Glanzelius bör ha fÄtt frÄgan otaliga gÄnger och jag vet att att en del var misslynta nÀr en recension inte utmynnade i ett tvÀrsÀkert vÀrdeomdöme. T ex Börje RÀftegÄrd (litteraturvetare och jazzkÀnnare)
och Jan W Morthenson ansÄg det snarast som ett svek mot uppgiften.

Betyg nödvÀndigt ont? De kanske finns dÀrför att medarbetarna gÄr med pÄ det? Lisa Irenius försökte införa betyg pÄ alla recensioner pÄ sin kultursida i UNT, ett försök som sprack efter nÄgon mÄnad (att det fanns medarbetare som ogillade det hela framgick rÀtt snart). NÀr Lars Westin tog över OJ efter Nicolaussons död försvann betygen efter ett kort tag; med ledning av lite skvaller gissar jag att det var ett allmÀnt önskemÄl bland medarbetarna. Lira och rootsy.nu har vad jag vet aldrig haft betyg. Opus har rÀtt nyligen avskaffat dem (tyvÀrr har ungefÀr samtidigt Ladislaus Horatius försvunnit, av helt andra skÀl fÄr man förmoda).

Bengt Eriksson:
2017-10-06 20:50
 Visst, betygen finns bland annat kvar för att en majoritet av recensenterna godtar dem. Men ocksĂ„ för att ingen sĂ€ger ingen Ă€r outbytbar i dag. SĂ„ egentligen kan man nog sĂ€ga: betygen finns för att de flesta redaktörer vill ha dom. Och Lira t ex har ju ocksĂ„ ett slags betyg.

Lista ämnen
Föregående ämne | Nästa ämne

Skapa en anvÀndare och logga in för att svara pÄ inlÀgg


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.