Rootsy logo  
Rootsy logo
ISKRA (sida 1 av 1)

Peter Hackman:
2017-09-13 18:09
 Bo C Bengtsons bok om ISKRA Ă€r ett yvigt collage av bilder och citat sammanhĂ„llet av en berĂ€ttande text med mĂ„nga glimtar av författarens egna upplevelser och möten med medlemmarna. Det Ă€r just sĂ„ en bok om ISKRA bör se ut för att göra rĂ€ttvisa Ă„t brokigheten och konkretionen i musiken och dess (som jag tydligen skrev, men glömt) “allsinnlighet”.

De mĂ„nga texterna förstĂ€rker mitt intryck att det överhuvudtaget skrevs mycket om musik pĂ„ 70-talet; det hörde tidsandan till att “förhĂ„lla sig” till musik och formulera detta. ISKRA kan ha varit en av de mest omskrivna grupperna pĂ„ den tiden och, att döma av de mĂ„nga lyckade resultaten, bland de tacksammaste att skriva om.

Jag hade hoppats att nÄgon skulle ha skrivit om den bÀsta spelningen jag hörde med dem, pÄ KMH i samband med Ad LIb 79. Instrumenten var spridda pÄ ett antal stationer i konsertlokalen. Vid varje station utforskade medlemmarna tillsammans dess arsenal och rörde sig sedan en i sÀnder till nÀsta sÄ att ett klangomrÄde gradvis övergick i ett annat; ett mÀrkligt formgrepp som jag gissar att de aldrig senare upprepade.

Den kanske lÀngsta citerade texten Àr albumtexten till Jazz i Sverige 1975 och den var inte sÄ plÄgsam att lÀsa som jag trott (nÀr jag slutade skriva i juli 1979 kasserade jag omedelbart alla mina sparade klipp). Nu Àr nu och dÄ Àr dÄ; som 73-Äring kan jag varken skÀmmas eller yvas över vad jag gjorde vid 30. Jag förstÄr att detta var det sprÄk jag levde i och att det pÄ nÄgot sÀtt speglar mitt förhÄllande till musik pÄ den tiden (Àven om vissa detaljer fÄr mig att studsa). Men texten (och ytterligare tvÄ citat) blir för mig en tidsmaskin som för mig tillbaka till den tiden; jag har mÄnga hÀrliga minnen av ISKRA, deras spelningar (i Linköping, Göteborg och Stockholm) och mina kontakter med medlemmarna. Och kanske hela 70-talet, ett missförstÄtt och förtalat decennium.

SlutklĂ€mmen i min text, om var namnet ISKRA (“gnistan”) kom ifrĂ„n, och kanske uttryckte, var det nog ingen som riktigt begrep - antagligen inte jag heller. Idag skulle jag antagligen pĂ„peka att det inte bara var namnet pĂ„ en Lenin-tidning utan Ă€ven pĂ„ det jugoslaviska elbolaget.

Bengt Eriksson:
2017-09-13 20:46
 Framför allt innehöll 70-talet mycket mer Ă€n vissa idag vill att det ska ha innehĂ„llit.

Lista ämnen
Föregående ämne | Nästa ämne

Skapa en anvÀndare och logga in för att svara pÄ inlÀgg


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.