The shop is disabled. Please visit https://rootsymusic.bandcamp.com/ instead.

Album
Willy Clay Band
Blue
(Rootsy.nu)

Pris: 100 SEK

Det går inte alltid så fort däruppe...norr om polcirkeln. Man funderar både en och två gånger innan man agerar. Och har man inget vettigt att säga är det bättre att tiga.

Norrländsk mentalitet som medlemmarna i Kiruna-bandet Willy Clay Band vuxit upp med och som kan vara en bidragande orsak till att det tagit hela fyra år att följa upp hyllade debuten ”Rebecca Drive”. Först nu kände de sig redo och först nu hade de låtarna som behövdes.

Just när alla mer eller mindre räknat ut WCB som ett ”one hit wonder” och till och med de mest inbitna fansen börjat ge upp hoppet, slår de till med nya plattan ”Blue”. Ett album som med eftertryck slår fast att WCB inte bara är tillbaka . De är dessutom bättre än någonsin!

Tillsammans med producenten Ollie Olson (Robyn, Christian Walz, Oh Laura m fl) har WCB med varsam hand förnyat sig. Det handlar fortfarande i grund och botten om melodiös rock med country- och americana-influenser. Det här är musik med rötter, men WCB har skapat sig en alldeles egen nisch. Ett eget sound som låter fräscht och tidlöst på samma gång. Och visst kan man ana amerikanska förebilder, det är grabbarna i WCB de första att erkänna. Ändå finns här en egen ton som tydligt och klart säger att detta är Willy Clay Band. Punkt.

Sången! Det går inte att diskutera WCB och komma förbi sången. Redan på ”Rebecca Drive” förstod vi att Tony Björkenvall var en alldeles speciell vokalist. På ”Blue” tar han en ännu större roll och övertygar storligen som ”lead singer”. Men WCB har ytterligare två sångare av klass i Björn Pettersson och Reine Tuoremaa. Och när de lägger stämmor med varandra blir det rent himmelskt.

Man kan så klart lyfta fram de enskilda medlemmarna i WCB. Alla är stora personligheter och starka individer. Örjan Mäki ä till exempel en glansfull gitarrist (som numera även tränat upp sig till en fenomenal pedal steel-gitarrist) och Fredrik Elenius är en ytterst habil trummis. Men WCB är först och främst ett band där ingen av medlemmarna är utbytbar.

WCB skivdebuterade alltså 2005 med ”Rebecca Drive”. Ett album som spelades in utanför Nashville med Will Kimbrough som producent och med musiker som Bucky Baxter och Garth Hudson som gäster. Hemma i Norrbotten blev plattan omedelbart en succé och i resten av Sverige och världen var den en ”slow starter”. Tack vare mängder av goda recensioner, ett ihärdigt turnerande och, kanske framför allt mun-till-mun-metoden (detta var innan Facebook) spred sig ryktet om WCB och plattan sålde så småningom bättre än många, betydligt mer hypade svenska band och artister.

WCB spelade även på klubbar och festivaler i Norge, Storbritannien och USA i flera omgångar. Här hemma gjorde de att antal turnéer där höjdpunkterna (åtminstone publikt) var förbandsspelningar till John Fogerty i Piteå och på Globen i Stockholm 2006.

2007 gavs ep:n med det geniala namnet ”EP” ut med två helt nya studioinspelade låtar, en remake av ”Soldier” som duett med Tine Valand från norska Somebody’s Darling, och två liveinspelade covers.

Efter två och ett halvt års intensivt arbete med lanseringen av album och EP i Sverige och internationellt valde WCB att slå av på turnétakten för att ägna sig åt låtskrivande och återhämtning.

Men nu är WCB tillbaka med full kraft och en Sverige-turné väntar i januari-februari 2010.

1. Most Of AllLyssna
2. Mighty Good TimeLyssna
3. JailbirdLyssna
4. True LiesLyssna
5. Kiruna (The Miner)Lyssna
6. Stay Down
7. Solid Ground
8. A Little More
9. Shading The Sun
10. Playing In A Band
11. Modern World
12. Far Away
13. Under A Spell
14. Never Never

Andra album av Willy Clay Band:
EP
Rebecca Drive
Rebecca Drive (XL)

Visa fler Americana/Country-album.


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.