Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Mellan progg och politik
Av Bengt Eriksson

Anders F mejlade en recension ur Hifi & Musik som jag faktiskt hade glömt att jag skrivit av albumet »Vem har satt mina Ă€nglar i bur? (Volym 1)«, utgivet 1979. DĂ€r hĂ€vdar jag att nu – i betydelsen först nu – har han blivit politisk.

Men hej och nej. Som jag skrev och tyckte! I sÄ fall, om sÄngtexter mÄste vara raka, tydliga och lÀttbegripliga för att kallas politiska, sÄ borde vÀl det följande albumet, »Rapport frÄn ett kallt fosterland« (1980), ha passat Ànnu bÀttre för att förklara honom politisk.

VPK och Cadillac! Vad sÀger ni freaks om den kombinationen?
VPK och Cadillac! Det Àr en hisnande tanke liksom revolutionen
(»VPK och Cadillac«, 1980)

Fast bĂ€ggedera hade varit – och Ă€r – ju alldeles fel. Revaxör och revision: Anders F Rönnblom har vĂ€l alltid varit politisk.

Vad betyder orden/begreppen politik och politisk – för dej och mej och alla? Nej, det gĂ„r inte att svara pĂ„ eller rĂ€ttare sagt blir svaren olika beroende pĂ„ vem man frĂ„gar. Ingen har tolkningsföretrĂ€de nĂ€r det gĂ€ller att definiera vad som Ă€r politiskt, i handling, pĂ„ papper eller i mun. (Tommy Rander fĂ„r sĂ€ga vad han vill, vilket han ocksĂ„ skulle ha gjort pĂ„ 70-talet.)

Som vanligt Ă€r det bĂ„de och – jag stĂ„r bredvid men Ă€r Ă€ndĂ„ med (»Grand Hotel«, 1994)

SkivmĂ€rken: Decca, Epic, Tyfon, Mercury, Wave och Hawk. Stora och mindre, internationella och svenska – men inga sĂ„ kallade musikrörelsebolag. Medvetet? Omedvetet? Bara blivit sĂ„? Jag har aldrig frĂ„gat och aldrig brytt mej heller, inte ens pĂ„ 70-talet dĂ„ skivmĂ€rket kunde vara viktigare Ă€n musiken och Ă€ven budskapet, ibland.

Medan jag befann mej inuti den progressiva musikrörelsen men var sĂ„ uppstudsig att jag fick hĂ„lla mej hĂ„rt fast för att inte bli utslĂ€ngd sĂ„ stod Anders F strax utanför grĂ€nsen – sĂ„ nĂ€ra att han kunde se in men ocksĂ„ se sej omkring.

Försökte han ta sej in? Ville han vara med? Om han försökt, hade han slĂ€ppts in? Och om hans slĂ€ppts in, hur mycket hade han fĂ„tt göra avkall pĂ„? Man kan t o m frĂ„ga sej om det verkligen var mer politiskt pĂ„ in- Ă€n utsidan


Det Àr inte snön som faller... Det Àr nÄn annan tröst (»Det Àr inte snön som faller«, 1980)

MĂ„nga – de flesta (?) – som pĂ„ ett konstnĂ€rligt sĂ€tt kommenterat livet, samhĂ€llet och politiken har varit solitĂ€rer. Konst passar illa i politiska bojor. En konstnĂ€rs uppgift Ă€r att betrakta vĂ€rlden med fasettögon och skildra det som dĂ„ blir synligt. Friheten ger konsten dess politiska funktion. Solidariteten finns i otroheten.

Anders F Rönnblom förhöll sej till musikrörelsen som rocktidningen Schlager förhöll sej till musikrörelsetidningen Musikens Makt. Intervjuades han nÄgonsin av/i Makten? Recenserades hans skivor?

NĂ€r Schlager startat 1980 fick Anders F genast bestĂ€llning pĂ„ en jullĂ„t (utgiven pĂ„ en bonussingel till prenumeranterna), som blev en av hans bĂ€sta lĂ„tar och dessutom Ă€r politisk redan i titeln. För inte kan vĂ€l uttrycket »Det Ă€r inte snön som faller
 leda tankarna Ă„t annat hĂ„ll Ă€n ett?

Jag ser en vietnames som just har fÄtt en ny protes (»Mamma hjÀlp mig«, 1971)

Jan Hammarlund, som rÀknas till musikrörelsen, sjöng om »Willys hus« pÄ sin första singel (1971). Anders F Rönnblom, som inte rÀknades dit, nÀmnde »Ramlösa Kvarn« pÄ sin första LP (ocksÄ -71) och döpte sin andra efter samma mytologiska kvarn.

I mina öron och mitt hjÀrta ligger kvarnen och huset i samma samhÀlle, bara en bit ifrÄn varann. Liksom »Heartbreak Hotel/Brustna HjÀrtans Hotell«, omtalat av sÄvÀl Elvis som BlÄ TÄget, mÄste vara det dÀr halvrisiga hotellet vid samhÀllets torg som numera mest har luggslitna, rÀtt nergÄngna gÀster.

BĂ„de »Willys hus« och »Ramlösa Kvarn« Ă€r tillflyktsorter – »sĂ€krade hus« – för mĂ€nniskor med (Anders ord) »trasiga drömmar«. Var börjar den solidaritet, som blir politik, om inte i omtanke, kĂ€nsla och omsorg för dem som inte passar in i samhĂ€llet och utvecklingen eller vad det heter.

Och jag vet att... Oh, la-la-la...
Jag har formats om av livet uppÄ Tarschan Boulevard
(»Tarschan Boulevard«, 1978)

Det gÄr att hÀmta citat frÄn varje album och nÀra nog varje lÄt: uttryck som gripit tag och fastnat i mej, förflyttat mej till ett annat perspektiv, fÄtt mej att tÀnka och tÀnka pÄ nytt.

Som med en annan DylanlÄt (ja, det Àr vÀl Bob Dylans fel och förtjÀnst alltihop) kan jag försöka tyda hela lÄten och texten, vara med men ÀndÄ inte kunna följa med, inte riktigt begripa men ÀndÄ förstÄ, liksom i grunden, sÄ att sÄngen blir ett samtal mellan Anders F och mej och Anders F.

det finns tvĂ„ sorters mĂ€nniskor, dom fria och dom fĂ„ngna
 och sen har vi alla dom som inte vet var dom stĂ„r (»Pappersmugg«, 2004)

Var stĂ„r han dĂ„ politiskt, rocksĂ„ngpoeten Anders F Rönnblom? Mer exakt
Ingen aning och som om det skulle ha nĂ„gon betydelse. Det Ă€r inte var han stĂ„r nĂ€r han sjunger som betyder nĂ„got – utan var jag hamnar nĂ€r jag hör honom sjunga.

Rubriken till den hĂ€r texten kan tyckas mĂ€rklig: Mellan progg och politik. Inte min rubrik utan det var Anders F som skrev sĂ„ – en fingervisning? – i Ă€mnesraden pĂ„ ett svarsmejl nĂ€r jag föreslog en text om hans balansgĂ„ng pĂ„ grĂ€nsen till progg och politik.

Rubriken Ă€r ju riktig – helt sann. Men var inte progg = politik? Jo. Stod Anders för nĂ„gon annan sorts politik, som riktade sej mot proggen? Nej. Allt som han skrivit och sjungit kunde eller borde ha hört hemma i musikrörelsen. Fast vilken tur att han aldrig kom med i »rörelsen« utan sjöng som om han var med fast utifrĂ„n, genom ett halvöppet fönster sĂ„ det hördes in.

Anders F:s lÄtar fick en politisk betydelse mellan sej och oss, som var med: mellan (vÄr) progg och (sin) politik. Just dÀr kan konstnÀren bli en viktig, poetisk och politisk samhÀllskommentator: mellan politiken och politiken.
Läs mer om Rönnblom, Anders F


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.