Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Vi behöver Rootsys konserter
Av Peter Söderlind

Waylon fick min tillvaro att skaka till. Inte första gÄngen Hoss lyckas med det men denna gÄng höll han mig i handen för att min riktning inte skulle tappas bort.

Efter flytt upp till Ådalen och arbete vĂ„r, sommar och nu tidig höst i whiskyns tjĂ€nst, började ett inslag av abstinens att smyga sig pĂ„. För ovanlighetens skull inte abstinens efter single malt eller fylliga barley wines, nej kanske till och med efter nĂ„got viktigare. Till en början var signalen knapp mĂ€rkbar, sedan mĂ€rkbar men utan att jag reflekterade över den. Sen kom Waylon, och Waylon kan slĂ„. Han trĂ€ffade mig rakt i hjĂ€rtat, allt vad jag under alla Ă„r burit med mig frĂ„n tidiga musikhjĂ€ltar som Kris Kristofferson, Cash, Merle m.fl, alla nya förmĂ„gor jag genom Rootsy varit med att lyfta fram i Göteborg, alla konserter som injicerat spontanitetens toner i mitt blod, kĂ€nslan över att vara mitt i sitt eget liv. Allt kom över mig pĂ„ grund av Waylon.

Varje morgon har jag tagit bilen ut till destilleriet. Sommaren har gett mÄnga tidiga och solvarma mornar dÀr naturen kring den lilla vik som jag rundar gett kroppen en sjÀlslig musli att hÀmta kraft ur. Dagar och nu Àven mÄnader har passerat, nÄgra av de mest intensiva men ocksÄ roligaste arbetsdagarna vilar i mitt minne och mognar förhoppningsvis som whisky i fat tills jag en dag vill ta fram och slÀppa fram dem i distansens ljus som skiner frÄn erfarenheten.

Ibland gÄr det upp för mÀnniskan extra tydligt varför man gjort eller gör vissa saker. PÄ vÀg till arbetet för nÄgon vecka sedan lyssnade jag pÄ itunes-listan via mobilen i bilstereon. Av nÄgon anledning blev det Waylon. Slaget han gav kom nÀr jag körde runt den vik som leder vÀgen ut mot destilleriet. Det kan ha varit kombinationen av den natur jag aldrig kan se mig mÀtt pÄ och Waylons röst som kastar mig minst 30 Är bakÄt i tiden pÄ ett d-ackord, snabbt gick det i alla fall att överösas av den kraft all roots-musik gett mig under alla Är. Visste inte förrÀn nu att det fanns en sÄn öppning, inte heller att den kunde lagras och slÀppas lös pÄ det sÀttet.

Det gick sannerligen upp för mig vad Rootsy menar med att musiken skjuter rakt mot hjÀrtat. I denna stund behövde jag den mer Àn nÄnsin, nÀr kraft gÄr ut mÄste kraft komma in. Roots-musiken skapades för att ge kraft efter hÄrda och lÄnga arbetspass, sjÀlv lÀt jag min tank av musikens energi vara stÀngd, omedvetet men farligt. Waylon visade att den kunde öppnas och hÀdanefter glömmer jag aldrig att denna Äder Àr lika viktig som kroppens andra fysiska Ädror. För lite musik kan bidra till sjÀlsliga infarkter, och som alla vet Àr det regelbundenhet som Àr viktigt vid sunda aktiviter, det rÀcker inte med en om Äret, vi behöver musiken och konserterna regelbundet. LÀser om alla konserter som Björn Pettersson ordnar över hela landet just nu och ber er alla att besöka din lokala Rootsy-arrangör nÀr det Àr konserter nÀra dig. Det Àr för oss alla Rootsy-arbetare över landet lÀgger ned sÄ mycket arbete för att musiken inte ska tystna. Det fÄr inte bli tyst, det blir kallt och farligt i vÀrlden dÄ.

Min insikt Ă€r solklar. Som Rootsy-arrangör har jag fĂ„tt mĂ„nga tankar hĂ€r i Ådalen. Rootsy handlar om mer Ă€n att 'bara' gĂ„ pĂ„ konsert. Glöm ord som finkultur och andra löjligheter det finns tendenser att beskriva vissa artister med som blivit 'fina' i vissa kretsar. Det handlar om överlevnad. Rootsy behövs i ett allt kallare och individualiserat samhĂ€lle, i den plats dĂ€r musiken skapas och mĂ€nniskor möts, dĂ€r stĂ€rker vi varandra, vi orkar kĂ€mpa vidare och har en enorm kraft att slĂ€ppa lös nĂ€r den stunden kommer. Waylon blev min öppnare och Ă€ven inspiration till att skriva en krönika.

Rootsy behövs i hela landet och jag sitter just nu vid Ă„ngermanĂ€lven och funderar över nĂ€sta steg i min plan. Det Ă€r en stor förmĂ„n att fĂ„ leva i Ådalen, men det behövs andningshĂ„l, det mĂ„ste finnas en plats för alla oss som omedvetet eller medvetet behöver roots-musiken, det rĂ€cker inte med Ă„dalsk whisky, öl eller andra lokalproducerade grödor. Nej, hĂ€r behövs ocksĂ„ Rootsy. Dags att ta pĂ„ missionĂ€rshatten och börja missionera i stugorna. I vĂ€ntan pĂ„ det fĂ„r jag som norrlĂ€nning acceptera lĂ„nga avstĂ„nd och bege mig till Rootsy-konserter ordnade av Pop Geni i Östersund och till Rootsy Live Sundsvall.


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.