Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Med Rob och Bob mot Westward Ho!
Av Anders Sjögren

Det hÀr Àr en artikel utan kÀrna men med en tes. De tvÄ hÀnger ihop. Tesen Àr att vi kan och bör surfa Àven utanför www-vÀrlden, att lÀnkar finns överallt - i hÀndelser, samtal, musik, böcker - och att ett klickande hÀr och dÀr gör oss gott. Nackdelar finns och bör inte tystas ner: att surfa live Àr tidsödande och inte utan risker, vi kan förlora oss i ÄtervÀndsgrÀnder och vi vet inte vart det bÀr hÀn.

I det hÀr fallet börjar det med rockabilly pÄ Droskan i UmeÄ en sommarkvÀll och slutar en dryg mÄnad senare i en litterÀrt konstruerad semesterort pÄ den engelska sydvÀstkusten. DÀremellan har det krÀngt hit och dit pÄ fÀrden - en hel del Dylan, nÄgra sovjetiska fotografer, en falsk Gene Vincent, Shakespeare förstÄs, konstverk i miljonklassen, Àventyrstyrsböcker frÄn 1800-talet osv.

IstÀllet för kÀrna har artikeln en sökmotor. Han heter Rob Stoner och Àr basist. NÀr berÀttelsen börjar Àntrar han scenen pÄ Droskan för att tillsammans med trummis och gitarrist vÀrma upp publiken inför huvudattraktionen. Han Àr 52 Är och bÀr en uppknÀppt, enfÀrgad hawaiiskjorta. En riktig gubbrockare. Han spelar nÄgra ytterst elementÀra rocklÄtar och försöker ibland lÄta som Elvis. Det Àr inte sÄ bra. Sedan
presenterar han kvÀllens dragplÄster, Robert Gordon, en för 20 Är sedan halvkÀnd rockabillyartist som alltjÀmt hankar sig fram i dunklet pÄ smÄ scener i vÀrldens rockperiferi. Han har inte blivit bÀttre med Ären - sÀrskilt inte om jÀmförelsepunkten Àr de Är i början av 70-talet dÄ han spelade tillsammans med gitarrlegenden Link Wray.

DÀr kunde kvÀllen ha tagit slut: lÀnklös, utan sammanhang. Och varit glömd morgonen dÀrpÄ. Men nu Àr vi nÄgra som vet lite mer om basisten i Robert Gordons band, vi har stött pÄ hans namn tidigare, vi vet att han borde ha en del att berÀtta. AlltsÄ har vi stÀmt trÀff med honom efter spelningen; en trÀff med lÀnkar Ät ett visst bestÀmt hÄll, hade vi tÀnkt oss. Föga anade vi existensen av stora, dolda lÀnkar bakom huvudlÀnken.

Vad vi kÀnde till nÀr vi slog oss ner i Droskans trÀdgÄrd för ett sent kvÀllssamtal var Rob Stoners relation till Bob Dylan. Han var i praktiken Dylans kapellmÀstare Ären 1975-78, fixade bandmedlemmar, var medskapare till ett nytt unikt Dylan-sound, var det musikaliska kittet i den cirkusliknande antiarenaturnén som gick under namnet Rolling Thunder Revue osv. Stoners Dylan-period finns sparad för eftervÀrlden genom albumen »Desire«, »Hard Rain« och »At Budokan«.

HÀr satt han nu framför oss: avspÀnd, pÄ gott humör och talför.

BerÀtta, berÀtta! krÀvde vi.

Och han berÀttade och han sa precis de ord som vi ville höra:

- Kom ihÄg, pojkar, Dylan Àr bara som vem som helst, som du och jag... och ett geni!

- Hur vi Àn bar oss Ät, hur vi Àn anstrÀngde oss... var Dylan intellektuellt alltid tvÄ steg före oss. Jag har aldrig trÀffat nÄgon smartare.

- NÀr vi skulle Äka pÄ turné till Japan i februari 1978 fanns det inskrivet i kontraktet att Dylan mÄste framföra ett visst antal gamla lÄtar. »Herregud«, sa Bob, »jag Àr utled pÄ den dÀr gamla skiten«. Jag sa: »Det finns en lösning, varför arrangerar vi inte om dom?«. Bob nickade: »Ja, varför inte.« Och det var vad vi gjorde. Vi lyssnade pÄ en massa Count Basie- och Duke Ellington-skivor för att fÄ inspiration.

VÄra öron fladdrade i kvÀllsbrisen. Mer, mer!

Och det kom mer: anekdoter, glimtar frÄn den kaotiska inspelningen av Dylans symbolmÀttade fyratimmarsfilm »Renaldo and Clara« dÀr Ronnie Hawkins Àr Dylan och Rob Stoner spelar Gene Vincent och namnen pÄ hur mÄnga levande och döda musiklÀnkar som helst.

Stoner verkade inte bry sig; men det kÀnns inte rÀtt att prata med en mindre artist bara för att fÄ veta nÄgot om en större artist. Det Àr dÄligt bordskick.

BerÀtta om dig sjÀlv, sa vi. Och han berÀttade: grundlig musikalisk utbildning, började som kompositör i de sista resterna av Tin Pan Alley dÀr han trÀffade Leiber-Stoller och arbetade med Doc Pomus, studiomusiker frÄn och till (det Àr han som spelar bas pÄ den moderna nationalymnen »American Pie« i Don McLeans originalversion), spelat med Tim Hardin och Rascals, startat nÄgra egna band, fuskat i de flesta genrer, har pÄ senare tid komponerat en del off- eller off off-Broadway-musikaler med mera.

SÄ kom det, och som allt genuint stort, bara sÄ dÀr i förbifarten, mellan tvÄ ölklunkar:

- 1970 hade jag kontrakt med Columbia och höjdarna dÀr bestÀmde sig för att göra mig till countrystjÀrna. Jag skrev en massa lÄtar, Äkte till Nashville och gjorde ett album. Det blev ingen succé. Det var dÄ jag bytte namn. Robert Rothstein lÀt inte bra i countrysvÀngen. Jag tÀnkte först kalla mig Rob Stone men det lÀt för mycket Sly and the Family Stone, sÄ det fick bli Stoner.

- Rothstein... ja, mina förfÀder var ryska judar... ni kÀnner kanske till min far? Arthur Rothstein, fotografen. Ska jag vara Àrlig sÄ tror jag att det var farsan som Dylan egentligen var ute efter nÀr vi först trÀffades i
New York i slutet av 60-talet. SÄ fort farsan fanns i nÀrheten försvann Dylan med honom till nÀrmaste bar dÀr de diskuterade 30-talet, depressionen och Woody Guthrie.

Rob Stoner Àr Arthur Rothstein son - vilken slÀkttrÀff! Men innan vi klickar pÄ den nya lÀnken ska sökmotorn Rob Stoner ta oss till en annan lÀnk, en som ocksÄ leder rakt in i den amerikanska bildhistorien, men nu som olja pÄ duk.

Det torde knappast rÄda nÄgon historisk tvekan - okej, violinisten Scarlet Rivera mÄ ha rÀtt att protestera - att det som skapade den dittills okÀnda tyngden, frenesin och rymden i Dylans musik pÄ albumen »Desire« och »Hard Rain« var basen och trummorna. Trummisen, handplockad av Rob Stoner, var dennes gode vÀn Howie Wyeth. Han försvann frÄn Dylans band tvÄ Är senare inför Japan-turnén, eftersom han »inte ville ta nÄgra risker« sedan bandet beslutat att lÀmna alla droger hemma pÄ grund av alla skriverier om de dÄ
synnerligen energiska narkotikapoliserna i Japan.

- Det var synd. BÄde jag och Bob saknade Howie dÀr bak. Nu Àr han död. Ni vet kanske inte att han var brorson till Andrew Wyeth, den kÀnde konstnÀren, han med Christinas vÀrld... och sonson till N.C. Wyeth, han med de klassiska bokillustrationerna.

Arthur Rothsteins son pÄ bas, Andrew Wyeths brorson pÄ trummor - och man hade pÄ den hÀr tiden fortfarande mage att kritisera Dylan för att ha vÀnt ryggen till den amerikanska traditionen och dess rötter. SÄ lite gnÀllspikarna visste - och sÄ fel de hade!

En dryg mÄnad efter den, ja, sÄ mÄste den nog kallas, den magiska kvÀllen-som-övergick-i-natt med Rob Stoner i Droskans trÀdgÄrd, Äker jag till London. Jag gÄr i bokhandlar och Àr naturligtvis ute efter böcker om Rothstein och Wyeth. Arthur Rothstein Àr fotojournalistikens gudfader, han praktiserade den som fotograf och teoretiserade senare kring den som tidskriftsredaktör och författare. Det blev ett tiotal böcker i Àmnet. De flesta Àr utgÄngna och av övriga finns ingen i London. Men jag hittar nÄgot lika bra; en RothsteinlÀnk till pionjÀrÄren pÄ 30-talet och till den tidens sovjetiska fotografkolleger. Boken heter »Propaganda & Dreams - photographing the 1930s in the USSR and The US«, Àr skriven av Leah Bendavid-Val och flödar över av emblematiska bilder.

Men kom ihÄg: det hÀr Àr en artikel som bygger pÄ principen om datorlös surfing, den visar hur det ena leder till det andra, hur ett droppat namn skapar nya och varför man bör följa med den vÄg som dÄ bildas; men den stannar inte upp och dyker inte ner i djupet. DÀrför, helt kort: »Propaganda & Dreams« handlar om de fotografer som i mitten av 30-talet kom att arbeta för FSA (Farm Security Administration), ett regeringsorgan med huvudsyfte att hjÀlpa de bönder och lantbrukare som stÀllts pÄ bar backe av depression och dÄligt vÀder. Fotograferna skulle dokumentera hjÀlpinsatserna, med sina bilder gjuta mod och framtidshopp i den amerikanska allmÀnheten. Men uppdraget vÀxte - det togs över 100 000 fotografier inom loppet av en handfull Är - och snart riktade fotograferna sina kameror mot allt som kom i deras vÀg: avfolkade byar, danstillstÀllningar, fattiga heminteriörer, fackföreningsmöten, smÄstadsliv osv.

Om vi blundar och försöker visualisera det amerikanska 30-talet med dess misÀr och New deal-politik kommer bilder upp i vÄrt inre som helt sÀkert Àr tagna av Arthur Rothstein, Walker Evans, Dorothea Lange eller Ben Shahn - fyra av de stora i den tidiga amerikanska fotojournalistikens historia.

Men, visar Bendavid-Val i sin bok, de hade tvillingsjÀlar i Sovjetunionen, fotografer som under svÄra umbÀranden reste runt och dokumenterade, som tog liknande bilder, som ville skildra hur smuts och fattigdom kunde bekÀmpas, som ville anvÀnda sina kameror i bygget av ett bÀttre och rÀttvisare samhÀlle. Visst, det fanns naturligtvis skillnader: ryssarna var gÀrna storslagnare, hyllade oftare kollektivet och hade lÀttare att fÄ ut sina bilder i dÄtidens mest lÀsta tidningar. I dag Àr de bortglömda: kanske inte Rodchenko, men Markov-Grinberg, Ignatovich, Langman...

Att ni lÀser deras namn hÀr och nu Àr bara en tillfÀllighet, en slump, en bieffekt av att Rob Stoner spelade bas i Robert Gordons band pÄ Droskan i somras.

Woundrous strange, sÀger Horatio till Hamlet som svarar »...there are more things in heaven and earth, Horatio, than are dreamt of in your philosophy«. »Woundrous strange«, som jag tror brukar översÀttas »högst sÀllsamt« nÀr Horatio och Hanlet pratar svenska, Àr ocksÄ titeln pÄ den bok jag hittar i London om Andrew Wyeth. Den har undertiteln »The Wyeth Tradition« och presenterar, förutom Andrew, hans son James, hans far N.C. och dennes lÀromÀstare Howard Pyle. Alla Àr de konstnÀrer och alla karakteriseras de som realister - men det finns nÄgot fördolt i deras verk, nÄgot trolskt, hemlighetsfullt under ytan, nÄgot »högst sÀllsamt" och mystiskt i den vardag som de troget Äterskapar. Mest gÀller det hÀr Andrew Wyeth, den störste av dem, i dag i 80-ÄrsÄldern och fortfarande verksam. Hans »Christinas vÀrld« frÄn 1948 Àr en amerikansk ikon i jÀmnhöjd med James Whistlers portrÀtt av sin mor och Grant Woods »American Gothic«. Mycket finns att sÀga om Andrew Wyeth och »Christinas vÀrld« - men inte hÀr och nu.

En tavla av Andrew Wyeth lÀr kosta en miljon eller sÄ. Har man nÄtt en sÄdan position mÄste man vara Àlskad och Àr dÀrför ocksÄ dömd att bli hatad. Jag blÀddrar i boken, tittar pÄ en mÄne bakom isdroppar som hÀnger frÄn ett tak, tomma sjöstövlar pÄ torra land, Àkta makar som sover för öppet fönster, en man som har lagt sig i sin bÄt för att dö - högst sÀllsamt - och jag kan förstÄ bÄde dem gillar det hÀr och dem som fnyser Ät det. Men, herregud, han Àr ju Howies farbror och som Howie spelar pÄ Dylans »Hurricane! Jag glider in i supportergÀnget. Det hÀr Àr konst i min smak.

Jag tittar pÄ farfar N.C. Wyeths bilder. Det rör sig mest om bokillustrationer frÄn 1900-talets första decennier: rafflande scener frÄn »Skattkammarön«, »Den siste mohikanen«, »En vÀrldsomsegling under havet« och annat gammalt pojkgodis. Ett gott hantverk - och visst mÄste en sÄdan som Spielberg ha lÄnat friskt hÀrifrÄn nÀr han gjorde bildmanus till »Indiana Jones« och »Hook«..?

Jag lÀgger ifrÄn mig boken och tar tÄget till Devon i sydvÀstra England. Uppdrag: slÀkttrÀff. Min svÀgerska bjuder pÄ en Äktur efter kusten.


Plötsligt dyker det upp en namnskylt som sÀger Westward Ho! Utroppstecknet Àr inte mitt, det Àr byns. MÀrkligt, sÀger jag, högst mÀrkligt med ett samhÀlle som har ett utropstecken efter sitt namn. Vi stannar och tittar oss omkring. Det Àr en semesterort men vÀdret Àr dÄligt och gatorna och strÀnderna Àr tomma. Varför heter den Westward Ho? Jo, fÄr jag förklarat: i staden intill, Bideford, satt i mitten av 1800-talet samhÀllskritikern och författaren Charles Kingsley och skrev en historisk sjörövarroman vars handling han förlade hit, till Devonkusten. Boken fick namnet »Westward Ho!«

I nuvarande Westward Ho! fanns vid den tiden endast en bondgÄrd och nÄgra utspridda ruckel. Senare fick nÄgon för sig att platsen skulle göra sig som semesterort och döpte skapelsen efter Kingsleys roman. Som turistattraktion har Westward Ho! aldrig blivit nÄgon större framgÄng men den har fÄtt en litterÀr anknytning till: Rudyard Kipling var under en tid elev i skolan hÀr.

- Det sÀgs att man, om havet och vinden Àr pÄ det humöret, kan surfa hÀr. Men jag har aldrig sett det, sÀger min guide.

Jag ÄtervÀnder nÀsta dag till London, blÀddrar i »Woundrous Strange« och konstaterar: visst kan man surfa i Westward Ho! Jag var ju dÀr och hÀr Àr beviset: 1920 illustrerade N. C Wyeth en amerikansk utgÄva av Charles Kingsleys roman och tvÄ av dessa illustrationer sprakar och gnistrar nu ur den bok som jag hÄller i handen.


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.