Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Creolmusik med Cedric Watson
Av Gunnar Ståhl

I november kommer Cedric Watson, en av de mest uppmärksammade unga talangerna inom cajun och creolemusiken till Sverige under sin Europaturné. Cedric är fiddler, dragspelare, sångare och låtskrivare. På turnén har han med sig sitt band Bijoux creole. Cedric är i år för andra gången Grammy nominerad. Första gången nominerades han som medlem i Wilson Savoy’s Pine Leaf Boys, och i år med sin första solo CD, Cedric Watson.

Cedric har rötterna i Louisiana men föddes 1983 i San Felipe, Texas och växte upp omgiven av blues, soul, country och zydeco. Till skillnad från sina hip-hop intresserade jämnåriga, drogs Cedric till de gamla franska sångerna från Sydvästra Louisiana och Houston området, dit många cajuns och creoler utvandrat.

”Ända sedan jag för första gången hörde den, har jag älskat den gamla creolemusiken”, säger Watson. Han lärde sig melodierna genom genom att spela med på munspel, när han lyssnade på de enstaka gamla creolsångerna i zydecoradioprogrammen i Houston. Så när han började spela fiol vid 18 års ålder kunde han snart bilda sitt första band, Tout a Fait.

Cedric flyttade snart därefter till Lafayette i Louisiana där han direkt assimilerades i musiklivet och omedelbart erkändes som en viktig traditionsbärare inom creolemusiken, som är den äldre traditionella stil som föregick zydeco.

Cedric har spelat med några av de största inom den nutida creolemusiken, bland annat Dexter Ardoin and the Creole Ramblers och Jeffrey Broussard and the Creole Cowboys. Med cajunbandet Pine Leaf Boys turnérade han över hela världen och utökade sin repertoar med traditionell cajun, samtidigt som Pine Leaf Boys tillfördes influenser av creole och zydeco. I samband med att han förra året släppte sin första solo CD slutade Cedric i Pine Leaf Boys och har nu sitt eget band Bijoux Creole där han fortsätter att utforska rötterna för Louisiana’s creolemusik med en blandning av gammal zydeco, eget material och traditionella creolska sånger. Bijoux Creole består, förutom Cedric på fiol, dragspel och sång, av Mike Chaisson tvättbräda, Blake Miller bas, Chris Stafford gitarr och Jermaine Prejean trummor.
Cedric spelar även traditionell creolemusik i trion Les Amis Creole, bestående av dragspel, fiol och gitarr tillsammans med sina musikaliska mentorer Ed Poullard och James Adams. Med dragspelaren Corey ”Lil Pop” Ledet spelar Cedric mer blues och R&B influerad musik av Clifton Chenier, John Delafose och Canray Fontenot.

Cedric har gjort sig känd som den som har återupplivat den nästan utdöda ålderdomliga creolska fiolstilen som spelades av namn som Canray Fontenot och Bebe Carrier och spritt denna musik till en allt större publik.
”Det är viktigt för mig att spela den traditionella creolmusiken, eftersom den nästan är utdöd och det inte finns några unga svarta som spelar fiol eller traditionell creolmusik”, säger Watson. ”Om inga unga fortsätter traditionen innan alla de gamla musikerna gått bort, kommer den att försvinna helt”. Men de senaste åren, kanske mycket beroende på Cedric’s framgångar, har fiolen och creolemusiken börjat få ett litet uppsving inom zydeco- och creolbanden.
Cedric Watson har spelat över hela USA, Canada, Frankrike, Haiti och Spanien, och kommer i höst på en Europaturné till Sverige, Danmark, Norge, Tyskland och Holland. Han vill också gärna sprida sin musik till Västafrika och Franska karibien, och på så sätt återknyta creolemusiken från Louisiana till en del av sina rötter.

Läs mer om Watson, Cedric & Bijou Creol


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.