Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Elvis - en lördagskvÀll i Höllviken
Av Rune HĂ€ger

Man stannar aldrig till i Höllviken. Det finns ingen anledning.

Höllviken Àr en platt liten by söder om Malmö, ett litet samhÀlle som man knappt lÀgger mÀrke till pÄ vÀgen ner mot Skanör och Falsterbo. Man drar förbi det hela pÄ tvÄ minuter, om man inte hamnar i sommarens semesterköer. StÄr trafiken helt stilla, beror det förmodligen pÄ en broöppning i Falsterbokanalen. DÄ kan man sitta dÀr och glo en liten stund pÄ den andra bron, den stora Broen till Köpenhamn lÄngt borta i diset vÀsterut.

Broöppningen har varit höjdpunkten under mÄnga Är i Höllviken. NÄgot annat Àr knappast byn kÀnt för.

Men sÄ sa min parabolservicekille, medan han ryckte i nÄgra sladdar bakom en av mina digitalboxar, att han skulle spela med Ken Wegas i Höllviken en lördag i augusti 2009 pÄ en krog som heter Millennium.

Ken Wegas sjunger ElvislÄtar i Elvisdress och med Elvisfrisyr.

Egentligen heter han Kenneth Wahlberg. Men ska man framtrÀda som Elvis mÄste man ha ett passande namn. Ken Wegas Àr kanske inte nÄgot som jag skulle ha valt, men det Àr ju bÀttre, i sitt sammanhang, Àn Kenneth Wahlberg. SÄ lÄngt Àr jag med.

Kenneth har en byggfirma i Höllviken, men den hinner han knappt med nuförtiden, speciellt efter framtrĂ€dandet i TV4:s »Talang 2009«. Innan dess sysslade han bĂ„de med att spela trummor och skriva lĂ„tar. Nu Ă€r det den egna Elvis-showen som tar mer och mer tid.

För Ken Wegas och hans band The Suspicious Minds jobbar för fullt med att etablera sig. Det Ă€r allvar nu. Nu ska de lĂ„ta visa upp sig, jaga spelningar, ta tag i allt som behöver tas tag i. Millennium Ă€r pĂ„ hemmaplan, men redan börjar de fĂ„ spelningar pĂ„ stĂ€llen som danspalatset i Törringelund och pĂ„ Casinot inne i Malmö och det Ă€r bara början. Jag bestĂ€mmer mig pĂ„ direkten att detta mĂ„ste ses. Är Ken Wegas en sĂ„ bra Elvis att han kan hota Glenn Wish? Nu fanns det en anledning att stanna till i Höllviken.

Varför ville jag se Ànnu en Elvis-imitatör?

Kan inte svara pĂ„ detta. Jag har sett nĂ„gra stycken, bĂ„de i Sverige och utomlands, och borde ha fĂ„tt nog. Men kanhĂ€nda fascineras jag av Elvis-kopiorna pĂ„ samma sĂ€tt som jag ibland kan fascineras av dansband som hĂ„ller pĂ„ Ă„r efter Ă„r och lĂ„ter likadant hela tiden. Larz-Kristerz t ex Ă€r fascinerande. Just nu stĂ„r de pĂ„ höjdpunkten i sin karriĂ€r och de lĂ„ter som de lĂ„ter och kommer aldrig att lĂ„ta bĂ€ttre. De kan vĂ€xa nĂ„gra tum om de byter scenklĂ€der, men vĂ„gar de? Är de för alltid fast i sina fĂ€rgglada lekdrĂ€kter? Kommer de nĂ„gon gĂ„ng att klĂ€ sig som vuxna mĂ€n? De fascinerar mig, jag blir inte klok pĂ„ dem. Eller ta trummisen i ett dansband som heter Scotts: han ser alltid ut som om han inte fattar att nĂ„gonting Ă€r sant. NĂ€r bandet spelar pĂ„ TV tittar han med stora ögon pĂ„ kameran och ser ut att tĂ€nka: ser de mig? Är jag pĂ„ TV nu? NĂ€r bandet blir intervjuat fĂ„r han aldrig nĂ„gra frĂ„gor, sĂ„ han tittar förvĂ„nat pĂ„ sina kolleger, pĂ„ intervjuaren, pĂ„ kamerafolket och man ser hur han tĂ€nker: syns jag i TV nu? Är jag i bild? Och nĂ€r han misstĂ€nker att han syns, sĂ„ försöker han se helt oberörd ut – utan att lyckas. Det Ă€r fascinerande.

Elvis-killarna fascinerar mig för att de hĂ€rmar sĂ„ bra, men Ă€ndĂ„ Ă€r sĂ„ lĂ„ngt ifrĂ„n. Har man sett en enda Elvis-show pĂ„ TV frĂ„n den tiden Presley var som bĂ€st, sĂ„ inser man att hans kopior inte ens Ă€r kopior, de Ă€r vuxna karlar som leker »Roliga timmen«. Och publiken leker med, antagligen för att mĂ„nga av lĂ„tarna Ă€r sĂ„ bra och för att grabbarna som leker »Roliga timmen« verkar ha sĂ„ kul att det smittar av sig.

Ingen av dem har naturligtvis ElvisÂŽ karismatiska röst, hans glödande passion eller hans utstrĂ„lning. NĂ€r Elvis var som bĂ€st var han oslagbar i sin genre och kunde, i storhet, bara jĂ€mföras med Frank Sinatra, som Ă€r en annan »one of a kind«. MĂ€ter man storhet i antalet imitatörer vĂ€rlden runt, sĂ„ Ă€r Elvis oslagbar. Ingen annan artist har vĂ€l haft, och har, sĂ„ mĂ„nga imitatörer. Och det fascinerar mig att de orkar hĂ„lla pĂ„, för de kan ju inte göra nĂ„gonting som Ă€r deras eget: de mĂ„ste hĂ„lla pĂ„ och hĂ€rmas, för det Ă€r hĂ€rmandet som Ă€r deras genre.

DÀrför mÄste jag se Ken Wegas i Höllviken.

Det Àr fullt hus pÄ Millennium, som Àr en krog med omöjliga lokaler för en scenshow. Men detta bekymrar varken Ken Wegas eller hans band. NÀr de kommer in, Ken i en glitterpyjamas med minst en miljon blÀnkande stenar av glas, drar de igÄng med C C Rider och publiken lÀmnar sina stolar vid borden och stÀller sig i en klunga framför stjÀrnan. Och Ken gör som Elvis, han gÄr omkring och hÀlsar, tar i hand, kramar och ler som en dammsugsförsÀljare.

Bandet, anförda av keyboardisten Michael Ask, bestÄr av fem man plus tre körtjejer. Efter bara nÄgra sekunder vet jag att detta Àr ett kanonband, med nÄgra unga grabbar, som verkligen gillar vad de gör och levererar allt vad som begÀrs av dem, och ett par mer rutinerade kisar som vet hur det ska lÄta bakom Elvis. Ken Wegas har riktiga musiker att luta sig mot.

SjÀlv gör han ett bra jobb med att fÄ publiken pÄ gott humör. Han visar upp rader av prov pÄ typiska Elvis-poser och han sjunger i ett röstlÀge som ibland ligger nÀra originalet. Men det stÀmmer inte hela tiden. Den utmÀrkte trummisen, en ung kis i smala Beatlesjeans och spetsiga boots, och Ken sjÀlv behöver trÀna mer pÄ det samarbete som gör att rörelser och taktslag synkroniseras. Och Ken har en tendens att ibland sjunga falskt, vad det nu kan bero pÄ. DÄlig medhörning?

JÀmfört t ex med Glenn Wish har Elvis i Höllviken en bit kvar ocksÄ nÀr det gÀller mellansnacket. Wish gör sina mellansnack till roliga och sjÀlvironiska kortisar pÄ ren svenska, Wegas gör sina pÄ ibland halvtaskig engelska.

Efter sex lÄtar tar man en första paus den hÀr kvÀllen och 20 minuter senare Àr Ken tillbaka med en Ätta tjejer stark gospelkör. DÄ har han bytt frÄn glitter till kritvit oversized kostym och det blir nÄgra mer eller mindre religiösa sÄnger. Det ser imponerande ut och publiken Àr helsÄld. Men det hade lÄtit Ànnu bÀttre med lite fler repetitioner. Det mÀrktes att detta var ett snabbkok.

Men Kenneth Wahlberg kommer att bli en bra Ken Wegas, det mĂ€rktes ocksĂ„. Han har kĂ€nslan, han kan sjunga och han ser ut som man ska göra pĂ„ »Roliga timmen«.

Ge honom bara nÄgra ytterligare publikgig i Höllviken eller var som helst.

Bandet bakom ryggen har han redan. The Suspicious Minds imponerar.


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.