Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Little Steven - wicked & cool
Av Bengt O Tedeborg

Little Steven Àr kÀnd för mÄnga genom sin medverkan i Sopranos och för att han har varit gitarrist i Bruce Springsteens E Street Band till och frÄn sedan 1975. Mindre kÀnt Àr kanske att han för nÄgra Är sedan startade radiokanalen Underground Garage, som idag sÀnder frÄn bland annat Stockholm och Göteborg och har över en miljon lyssnare vÀrlden över, samt att han sedan 2006 Àven driver skivbolaget Wicked Cool Records. Jag fick en intervju med anledning av att skivbolaget nu har en skandinavisk distributör, Playground, men samtalet kom att handla om en hel del annat ocksÄ.

I en intervju i Backstreets Magazine 2000 verkade du desillusionerad vad gĂ€ller musikbranschen – du sa att du inte kunde relatera till den lĂ€ngre. Sedan dess har du startat Underground Garage och Wicked Cool Records. Vad hĂ€nde i början av 2000-talet?

- Jag upptĂ€ckte den samtida garagerockscenen och den överraskade mig positivt. Jag ser rock’n’roll som ett lĂ„ngt sammanhang, ett sammanhang som inte hĂ€ngde ihop lĂ€ngre. Grungen var inte tillrĂ€ckligt ”rootsy” för mig, men plötsligt fanns dĂ€r – i början av 2000-talet – vĂ€ldigt mĂ„nga bra band. Jag bestĂ€mde mig för att inte bara visa min uppskattning, utan ocksĂ„ för att göra ett radioprogram - Underground Garage - baserad pĂ„ de hĂ€r bandens musik. Det saknades ett forum för rock’n’roll. Det gick att hitta program för ny hiphop, ny pop etc, ja, för allt utom för rock’n’roll. Det var rent löjligt och det behövdes en förĂ€ndring.

- SĂ„ Underground Garage drog in mig i branschen och gjorde mig intresserad igen.

I samma intervju hĂ€vdade du att rockeran var död. Är den mer levande nu igen?

- Nej, nej, vi lever i en popera. TyvĂ€rr Ă€r det inte en bra popera som den pĂ„ 60-talet, dĂ„ rock’n’roll tog invaderade topplistorna och blev den tidens popmusik. DĂ„ var den bĂ€sta musiken ocksĂ„ den mest kommersiella och jag tror inte att det nĂ„gonsin kan bli sĂ„ igen. Rockmusiken kommer aldrig att bli mainstream och det Ă€r kanske som det ska vara – rockmusiken kanske hör hemma ”underground”? Jag kĂ€mpar i stĂ€llet för att skapa en rock’n’rollnisch pĂ„ marknaden för och Wicked Cool Records Ă€r ett försök att Ă„tminstone ge en del av de unga banden en möjlighet att nĂ„gon gĂ„ng leva pĂ„ att spela rockmusik.

Du har sagt i tidigare intervjuer att du tycker att svenska fans Àr vÀldigt speciella. PÄ vilket sÀtt Àr de det?

- De Ă€r bland de bĂ€sta i vĂ€rlden. De Ă€r Ă€kta, de förstĂ„r musikens kopplingar till rötterna, de Ă€r kunniga och de Ă€r i mĂ„nga fall de mest hĂ€ngivna. Jag vet inte varför – det Ă€r ett faktum helt enkelt.

- Vi spelar sÀkert 10-12 band frÄn Sverige pÄ Undergound Garage och det Àr mÄnga för att vara frÄn ett land. Det finns sÄ mÄnga bra band och Skandinavien generellt Àr utan tvekan rockmusikens centrum i vÀrlden.


Du har signat ett par av de svenska banden. Vad letar du efter hos ett band, vad fÄr dig intresserad?

- Det har inte förÀndrats över Ären. För det första Àr det förmÄgan att upptrÀda. För mig Àr det helt nödvÀndigt att de kan framföra musiken live pÄ ett bra sÀtt. För det andra handlar det om lÄtar. Det Àr ju till sist lÄtarna som avgör om ett band Àr riktigt bra eller inte. Det Àr dessa tvÄ saker som mÄste uppmuntras och som spelar nÄgon roll.

- De senaste tio till tjugo Ären har vi sett mÄnga skivor med kanske en eller tvÄ bra lÄtar komma ut pÄ marknaden och det Àr inte sÄ vi fÄr en stark musikindustri och det var inte sÄ industrin byggdes upp frÄn början. Den byggdes i stÀllet upp via LP-skivor med enbart bra lÄtar, men det förÀndras nÄgon gÄng runt 1990.

Vilka mÄl har du dÄ för Wicked Cool Records i Skandinavien?

- Med Wicked Cool Records och försöker vi ÄtergÄ till ett synsÀtt frÄn 60, 70 och 80-talen: Alla lÄtar pÄ en skiva ska vara bra och alla band vi signar ska vara bra bÄde live och pÄ skiva.

- Flera av vÄra skivor Àr samlingsskivor just dÀrför att skivorna ska hÄlla hög klass rakt igenom. Vi har samlingsserien The Coolest Songs In The World. Vi slÀpper en ny volym i den serien ungefÀr var tredje mÄnad och Vol. 7 kommer ut till jul. I Är kommer vi ocksÄ att slÀppa tvÄ andra typer av samlingar, tvÄ dÀr vi tar oss lite bortom The Coolest Songs-konceptet och Àven delvis bortom samtida musik. De Àr lite mer av standardsamlingar och jag tycker att de Àr de bÀsta halloween- och julsamlingar som finns, med undantag för Phil Spectors förstÄs!

- Sedan ska vi naturligtvis ge ut skivor med de band vi har signat. NĂ€sta release blir med Dublinbandet The Urges.

- Konceptet Àr mycket enkelt: Vi ska göra fantastiska skivor. Nu nÀr vi har en distributör kommer vi att fortsÀtta arbetet med Wicked Cool Records i Sverige genom att knyta upp konsertarrangörer för kommande turnéer.

Sedan nÄgot Är tillbaka Àr du engagerad i skolfrÄgor ocksÄ. Vad hÀnder just nu med The Rock and Roll Forever Foundation?

- Just nu skriver nÄgra av Amerikas största författare pÄ ett material som, nÀr det vÀl Àr klart, ska ut till 15 000 klasser i landet. Vi börjar förmodligen med Ärskurserna 6-8. Om allt gÄr som det ska, kommer materialet att finnas för varje Ärskurs inom nÄgra Är. Jag jobbar sjÀlv framför allt med att ordna finansiering till projektet.

- Vi har starkt stöd frĂ„n musiklĂ€rarna i USA och det Ă€r första gĂ„ngen som ett rock’n’roll-program har fĂ„tt ett sĂ„dant stöd inifrĂ„n det akademiska samhĂ€llet.

- Rockmusiken hĂ€nger tĂ€tt ihop med t ex den amerikanska historien under 1900-talet, frĂ„n medborgarrĂ€ttsrörelsen till frĂ„gor om jĂ€mstĂ€lldhet, miljö och inte minst ras. Rock’n’roll Ă€r den enda konstform som till hĂ€lften Ă€r skapad av svarta, till hĂ€lften av vita. Det innebĂ€r att dĂ€r finns en mycket stor gemensam grund att stĂ„ pĂ„ och det behöver vi i det hĂ€r landet. USA Ă€r Ă€nnu inte ett helt integrerat land. Det skulle till exempel vara ett mirakel om Obama skulle vinna presidentvalet. Inte för att han inte skulle vara kvalificerad, han Ă€r förmodligen den intelligentaste politikern sedan John F Kennedy, utan för att han Ă€r svart. Och han Ă€r bara till hĂ€lften svar!. Mycket arbete Ă„terstĂ„r alltsĂ„ vad gĂ€ller rassegregationen och jag hoppas att det jag gör kan hjĂ€lpa till.

Är förhĂ„llandet mellan skola och rockmusik problematiskt? Jag tĂ€nker pĂ„ rader som Springsteens ”We learned more from a three minute record, than we ever learned in school”.

- Nej - jag har inte hört ett enda negativt ord om mitt projekt. Dagens lĂ€rare tillhör rock’n’roll-generationen och Ă€r mycket lĂ€tta att övertyga. De sĂ€ger snarare, ”ge mig materialet redan i morgon”! Om relationen har varit problematisk tidigare, hĂ„ller vi pĂ„ att fixa till det nu.

*


De tjugofem minuter jag fÄtt mig tilldelade Àr nÀstan slut, men Little Steven visar inga tecken pÄ otÄlighet eller brÄdska. Jag undrad om jag kan stÀlla nÄgra frÄgor som Àr av intresse för min forskning om Springsteen, och det Àr inga problem.

En konsert med Bruce Springsteen & The E Street Band pĂ„minner en hel del om ett religiöst möte


- Rock’n’roll Ă€r min religion.

Vad Àr det som gör att ni kan fÄ mÀnniskor i publiken att bli nÀstan galna under en konsert?

- Jag föredrar att kalla dem inspirerade. Det finns vissa kvaliteter i rock’n’roll nĂ€r den Ă€r som bĂ€st; den ger inspiration och motivation och i det ligger ocksĂ„ en spirituell kvalitet.

- Rock’n’roll ger ocksĂ„ en förbindelse med det jag kallar sammanhanget, ett sammanhang som gĂ„r sĂ„ lĂ„ngt tillbaka du vill. Det gĂ„r hela vĂ€gen tillbaka till plantagen i Amerika, till gospelkyrkorna, till Afrika, till irlĂ€ndsk folkmusik och till sĂ„nger frĂ„n Andalusien – vart du vill – och det fortsĂ€tter sĂ„ lĂ„ngt in i framtiden som du kan förestĂ€lla dig. Det Ă€r en sammanhangets flod och nĂ€r du badar i den blir du en del av nĂ„gonting större och det Ă€r det som Ă€r sĂ„ inspirerande. Du tar med dig all den energin hem, precis som vi tar med oss publikens energi. Floden Ă€r sjĂ€lva livet – den har alltid funnits och den kommer alltid att finnas.

- Sammanhanget kan ge en kÀnsla av trygghet, tror jag, i en vÀrld dÀr det numera Àr svÄrt att hitta nÄgonting att lita pÄ. Jag menar, vad Àr bestÄende, inspirerande och att lita pÄ, nÄgonting du kan bygga ditt liv pÄ och som ger kvalitet? Det blir svÄrare och svÄrare att hitta sÄdana saker.


- Det mediokra har tagit över och livskvaliteten Àr lÀgre Àn tidigare. Vi kunde prata lÀnge om detta, men som jag ser det löper kapitalismen amok. Ingen kontrollerar den. Tidigare hade advokater och finansfolk sina rÀtta platser i företag, men nu har de tagit sig upp till toppen. De har sina uppgifter, precis som alla andra, men det var aldrig meningen att de skulle styra den hÀr vÀrlden. Eftersom ingen ser till helheten och sÀtter samhÀllet före den egna profiten, faller allas livskvalitet i bitar.

- Det Àr till och med svÄrt att hitta en plats att koppla av pÄ eller en plats dit du vill ta dina barn och bara kÀnna glÀdje, en plats dÀr du kan tycka att livet Àr vÀrt att leva. NÀr vi vÀxte upp, fanns det sÄdana platser överallt.

- Det Ă€r detta det spirituella handlar om. Det har ingenting med tillbedjan att göra, ingenting med att nĂ„gon skulle vara gudomlig eller gudalik – det handlar över huvud taget inte om nĂ„gon specifik individ. TvĂ€rtom. Det Ă€r det som Ă€r poĂ€ngen med att spela i ett band. Jag ville inte hĂ„lla pĂ„ med musik förrĂ€n jag hörde och sĂ„g Beatles och Rolling Stones. Det var bandet som sĂ„dant som attraherade mig. Ett band representerar vĂ€nskap, familj och gemenskap. Det Ă€r verkligen nĂ„gonting spirituellt.


Blir du nÄgonsin rÀdd nÀr du ser den totala hÀngivenheten?

- Nej, Bruce och jag har varit vÀnner sedan vi var femton, och tro mig - det dÀr Àr ingenting nÄgon föds med. Vi har sÀkert vissa medfödda talanger, men han var inte nÄgon stjÀrna frÄn början. Han arbetade hÄrt med sin konst och med sjÀlva hantverket, hÄrdare Àn de flesta mÀnniskor arbetar. Det Àr dÀrför han Àr mer berömd Àn de flesta. Han föddes inte under ett speciellt trÀd eller i ett speciellt stall. Han var bara en av dessa kvarterets ungar som fick stryk för att han hade lÄngt hÄr!

Jag har fÄtt för mig att en del fans ser honom som nÄgonting annat, nÄgonting mer speciellt, och det skrÀmmer Ätminstone mig ibland.

- Det Àr i sÄ fall bara dumt och naivt. PÄ ett sÀtt Àr det faktiskt förolÀmpande att tÀnka sÄ om honom, eftersom det innebÀr en nedvÀrdering av bÄde honom sjÀlv och hans arbete. Som om han skulle vara nÄgot slags gudsfigur med en medfödd magisk förmÄga att sÀlja biljetter! Han Àr störst dÀrför att han har arbetat hÄrdare Àn alla andra med att utveckla sin talang.

Kan man tolka det – att du kan göra nĂ„gonting med ditt liv, att du kan ta strid mot omstĂ€ndigheterna - som ett centralt budskap under konserterna.

- Ja. Bruce var inte ens mest berömd pÄ den lokala scenen. Det fanns andra talanger och han var varken den bÀste gitarristen eller den bÀste lÄtskrivaren. Men han var mer fokuserad och mer hÀngiven Àn alla andra och han lÀrde sig snabbt. Han Àr ocksÄ skicklig pÄ att anvÀnda det han lÀr sig för att skapa nÄgonting nytt. Men det tog mÄnga mÄnga timmar, ja Är av arbete för honom. Lyssnar du pÄ de första skivorna Àr utvecklingen tydlig. En del av den utvecklingen Àgde rum offentligt.

- Den första skivan sĂ„lde inte mycket. Först med femte skivan fick vi en hitsingel och det var allt annat Ă€n klart att vi skulle bli framgĂ„ngsrika. Vi var alltid ”freaks”!

PĂ„ den tiden kunde ett band fĂ„ göra 2-3 skivor som inte slog. Idag tĂ€nker skivbolagen mer kortsiktigt – det gĂ€ller att slĂ„ igenom direkt, annars Ă„ker man ut och nĂ„gon annan fĂ„r chansen i stĂ€llet.

- Det stÀmmer och det Àr ett stort problem, inte bara i musikindustrin. Jag ser ingen utveckling, inget tÄlamod, inget lÄngsiktigt tÀnkande. Jag drar paralleller till vad som hÀnder i USA idag. Vi ser bara sÄ lÄngt som till nÀsta budgetkvartal. Wall Street styr landet, men sÄ har det inte alltid varit. Vi kunde omöjligen ha byggt landet med ett sÄdant tÀnkande. Ingenting av betydelse kan byggas om man inte tÀnker lÀngre Àn tre mÄnader framÄt. Men det enda som betyder nÄgot nu tycks vara att aktieÀgarna ska fÄ 5% högre utdelning Àn motsvarande period förra Äret.

Det Àr nÄgot liknande i Sverige. Politikerna verkar ibland rÀdda för nÀringslivet och det pÄverkar de politiska besluten.

- Men Sverige har en betydligt bÀttre infrastruktur och ett system som kan stÄ emot det jag talar om dÀrför att ni tar hand om mÀnniskorna i landet.

Men det har förĂ€ndrats


- Ni har fortfarande allmÀn sjukvÄrd frÄn vaggan till graven. Ni har gratis utbildning för alla. Till skillnad frÄn oss, har ni en kulturminister som ger stöd till konsten. Jag sÀger inte att Sverige Àr perfekt, men ett mycket bÀttre land Àn mitt.

- Resultatet av detta, det som hÀnder i USA, Àr att utvecklingen stannar av. Utveckling krÀver tid. MÀnniskor mÄste ges tid om bra saker ska kunna skapas och utvecklas. Det tog alltsÄ fem skivor för vÄrt band att fÄ en hitsingel, sedan blev den sjunde skivan en verkligt stor hit. Det tar sÄ lÄng tid att skapa nÄgonting av bestÄende vÀrde.

- Nuförtiden ges mÀnniskor ett intryck av att succé mÄste komma snabbt, pÄ en gÄng. Och visst gÄr det att bli framgÄngsrik snabbt, men en sÄdan framgÄng Àr alltid kortlivad. Bruce Springsteen & The E Street Band representerar ett Àldre sÀtt att tÀnka. Vi skyndade lÄngsamt, vi var hÀngivna, vi arbetade hÄrt och vi sÄg framtiden an. Om man gör rÀtt saker och Àr fokuserad, om man tillÄter sig att vÀxa och att lÀra kommer framgÄngen. Förhoppningsvis kan vi kommunicera lite av detta under vÄra konserter. Om vi lyckas med det, gör vi vÄrt jobb.

Oavsett vad man tycker om det, Àr Bruce Springsteen, Ätminstone sedan Born in the USA, en storindustri. Jag har fÄtt intrycket att du inte alltid har varit helt bekvÀm med det kommersiella som följer av att vara en del av ett framgÄngsrik rockband. StÀmmer det?

- Jag vÀxte upp i en era nÀr den bÀsta musiken ocksÄ var den mest kommersiella. De tvÄ sakerna var aldrig separerade.

- Det var jag som uppmuntrade Bruce Springsteen att göra akustiska soloskivor. Jag Ă€r hans vĂ€n och jag tyckte det var viktigt att han inte skulle hamna i ett hitsingelberoende. Jag var oroad efter Born in the USA. Vi hade sju Top 10-singlar frĂ„n den skivan. Det var egentligen rĂ€tt löjligt och har vĂ€l bara hĂ€nt nĂ„gon enstaka gĂ„ng. Michael Jackson har haft sĂ„ mĂ„nga, kanske Billy Joel. Born in the USA var en ”freak incident”, en mycket underlig hĂ€ndelse, helt obegriplig. Men sĂ„dant hĂ€nder.

- Jag sa till Bruce, och kom ihĂ„g att detta var redan pĂ„ 80-talet och att lĂ€get Ă€r mycket vĂ€rre idag, att den tid nĂ€r hitlistorna fylldes av den bĂ€sta musiken var förbi. Den moderna och mediokra poperan stod för dörren. Jag tycker att han var modig nĂ€r han svarade: ”OK, jag tĂ€nker inte begrĂ€nsa mig sjĂ€lv eller pĂ„ nĂ„got sĂ€tt kompromissa. Det som hĂ€nder, det hĂ€nder, men jag ska vara en artist och lĂ„tskrivare med integritet.” Klokt nog valde han alltsĂ„ att slĂ„ bort tanken pĂ„ sig sjĂ€lv som en kommersiell artist i den moderna eran.

- Bruce Springsteen passade, Àrligt talat, aldrig in i popvÀrlden och jag förstod att han mycket snart skulle vara helt passé. Hade han anpassat sig till den korkade Top 40-vÀrlden, hade hans karriÀr snart varit över. E Street Band har aldrig handlat om att vara en succé pÄ det sÀttet, sÄ det var viktigt för oss att Ätervinna den egna identiteten och ta kontroll över ödet igen.

- Skivor som Nebraska och The Ghost of Tom Joad Àr resultat av sÄdana övervÀganden. Det Àr skivor som ingen annan kunde ha gjort, möjligen med undantag för Bob Dylan, och Bruce kunde med dem skapa sig en egen nisch pÄ ett sÀtt som ingen nÄgonsin kan ta ifrÄn honom. Jag tycker det Àr fantastiskt att de soloturnéer han gjorde med det materialet lockade sÄ stor publik.

- Med tanke med hur popvÀrlden ser ut och fungerar nu, litar jag inte pÄ den. Vi kanske har en hit och gör en rörelse in i den vÀrlden, men det Àr ingenting vi behöver eller strÀvar efter. NÀr det intrÀffar, Àr det mer av en hÀndelse. Vi har vÄr egen publik, vÄr egen vÀrld. Vi kommer aldrig mer att sÀlja 20 miljoner exemplar av en enskild skiva och det Àr helt OK. Numera sÀljer vi en miljon i USA, kanske tvÄ i Europa, och för mig betyder det att vi Àr mycket framgÄngsrika och det Àr ocksÄ nÄgonting som vi kan upprepa Är efter Är. Vi behöver inte bry oss om vad som Àr inne och trendigt. Vi Àr inte beroende av att göra nÄgra jÀkla discohits och det Àr under var och ens vÀrdighet att ens tÀnka den tanken.

Det betyder ocksĂ„ att jag som lyssnare kan kĂ€nna igen mig över tid, att jag kan bli gammal med musiken


- Jag hatar att sÀga detta, men jag tror vi redan har blivit det


OK, Ă€ldre dÄ  Jag skulle inte vilja ha Ă€nnu en Born in the USA. Det Ă€r en briljant skiva men soundet och melodierna Ă€r kanske vĂ€l mycket pop.

- Ja, men folk glömmer ofta hur Born in the USA kom till. Den skivan var absolut inte designad för att bli den succĂ© den faktiskt blev. Jag var med och producerade skivorna pĂ„ den tiden. Fram till The River hade skivorna inte lyckats fĂ„nga den energi eller det sound bandet hade live och det var av den anledningen Bruce frĂ„gade mig om jag ville producera. Han ville göra en skiva dĂ€r man verkligen kunde höra ett band spela tillsammans. Och jag Ă€r en bandkille, det Ă€r allt jag Ă€r. Vi lyckades med det pĂ„ det The River, det Ă€r en ”rock’n’roll bands record” som alla i bandet Ă€r vĂ€ldigt nöjda med.

- Eftersom The River ocksĂ„ blev vĂ„r dittills mest framgĂ„ngsrika skiva, ville vi gĂ„ ett steg lĂ€ngre med uppföljaren. Varför, frĂ„gade vi oss, inte gĂ„ hela vĂ€gen och göra den helt live i studion? Det verkar inte sĂ€rskilt begĂ„vat sĂ„ hĂ€r i efterhand, men vi sa att ”vill Bruce göra om sĂ„ngen pĂ„ en lĂ„t sĂ„ ska hela bandet spela lĂ„ten igen”.

- Jag lÀmnade E Street Band under inspelningarna, men alla spÄr utom de som gjordes dÀrefter, Bobby Jean, No surrender och Dancing in the dark, Àr inspelade helt live. NÀr jag skulle ta mandolinsolot i Glory Days, plockade jag upp mandolinen frÄn min stol och spelade solot i min sÄngmikrofon.

- Tanken med de liveinspelade lĂ„tarna, som i flera fall blev stora hits, var att de skulle vara helt spontana. Man kan sĂ€ga att de var motsatsen till producerade och att det kunde resultera i ett sĂ„ framgĂ„ngsrikt album
 Man vet aldrig vad som kommer att hĂ€nda – nĂ€r vi designade skivan tĂ€nkte vi oss ett fullstĂ€ndigt misslyckande vad gĂ€ller det kommersiella!

Little Steven har en intervju till den hÀr dagen, men hinner avsluta med nÄgra ord om 2000-talets inspelningar med Springsteen.

- Vi behöver inte vÀlja bland 60 eller 90 sÄnger lÀngre. Det var egentligen sjukt och lÀget Àr mycket hÀlsosammare idag. Nu försöker vi fÄ ut alla lÄtar Bruce skriver och vi försöker fÄ ut dem snabbt. Det Àr sÄ det ska vara och jag hoppas att nÀsta platta kommer inom den nÀrmsta framtiden.


En mindre del av intervjun har tidigare publicerats pÄ www.musikindustrin.se.

Läs mer om Little Steven


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.