Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Makarna Bergcrantz-Laurin frÄn Billinge skog
Av Bengt Eriksson

Foto: Birgitta Olsson

Musikaliskt Àr de inte alls lika, ÀndÄ finns det nÄgonting som förenar dem ocksÄ i musiken: ett slags utforskande av det mest vÀsentliga i livet, av mötet mellan mÀnniskor, man och kvinna, det spröda och ljuva, behovet av öm- och nÀrhet.

Det kan vara en ström av improviserade toner inifrÄn Anders Bergcrantz trumpet och hjÀrta, ett minne av det som varit och ett hopp om framtiden.

Det kan komma utifrÄn ocksÄ, som en evig reflektion, in och ut, fram och tillbaks, som nÀr Anna-Lena Laurin lÄter en symfoniorkester gestalta stillheten och tystnaden i Billinge skog (cirka fyra mil norr om Malmö).

Anders Bergcrantz, jazzmusiker pĂ„ trumpet, och Anna-Lena Laurin, förut jazzpianist och nu klassisk tonsĂ€ttare, Ă€r aktuella med varsitt nytt album, ”About Time” (Stunt) respektive »Piece From The Silence / String Quartet No. 1« (Vanguard Music Boulevard).

BÄde Anders och Anna-Lena Àr den sortens musiker som stannar i minnet, vars toner Àr mer Àn toner, deras musik blir ett personligt möte, svÄrt att glömma.

Jag minns Ă€nnu hur mycket jag tyckte om »Dance With Me« (1994), dĂ€r Anna-Lena Laurin spelade sin egen... ja, ursĂ€kta, om det Ă€r ”fel” och ”fult” att skriva sĂ„... kvinnliga jazzmusik. Det album med Anders Bergcrantz som gjort störst intryck Ă€ven pĂ„ andra Ă€n mej Ă€r nog ”In This Together", som utsĂ„gs till 1995 Ă„rs bĂ€sta svenska jazzskiva.

De kĂ€nns igen pĂ„ sina nya album. Nej, det betyder inte att de upprepar sej – dĂ€remot att de utvecklar sej, skiva för skiva och Ă„r för Ă„r. De lever och spelar vidare. Deras musik speglar deras liv.Anders Bergcrantz har arrangerat i mer fasta former Àn tidigare. Kanske för att nu vet Anders hur han vill ha det, hur resultatet ska bli och vilken vÀg som leder dit. BlÄs pÄ toppen (Anders sjÀlv trumpet och Vincent Nilsson pÄ tromboner) med piano-bas-trummor som grund och botten.

Lite soul-influerat, sĂ„ kallad ”budskapsjazz”. Fascinerande att höra med- och samspelet mellan trumpet och trombon – den sistnĂ€mnda blir en förlĂ€ngd trumpet.
PÄ Anna-Lena Laurins album finns en strÄkkvartett, spelad av The Aniara Quartet, och en symfoni, framförd av Malmö operaorkester.

OcksÄ kvartetten kan vara en skogsutflykt, en promenad genom Billinge skog. Violiner, viola och cello spelar nÀra och tÀtt, fÄr tonerna att uttrycka kÀnslor och stÀmningar. I symfonin fortsÀtter Anna-Lena att utforska detaljer i naturen och skogen under ett Är. (För sÄ har hon vÀl tÀnkt?)

Som den iskalla vinden, februari som lockar fram vÄrdansen, ljudet av en hackspett och sÄ sommarens varma sÄng. En Quattro Stagioni frÄn Billinge.


Texten har i delvis annan form varit publicerad i Ystads / Trelleborgs Allehanda.


Anna-Lena Laurin och P-O Johansson, dirigent för Malmö operaorkester. Foto: Bengt Eriksson

Läs mer om Bergcrantz-Laurin


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.