Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Deep Dark Woods, The
Changing Faces
(Six Shooters Records)

Ryan Boldt har lämnat den milsvida prärien och de djupa, mörka skogarna kring Saskatoon, Saskatchewan för det öppna landskapet vid havet. Men med sig tog han det lugna, eftertänksamma soundet av en som har reflekterat och formulerat tankar om livet och därefter.

The Deep Dark Woods har utvecklats från ett mysigt bar jam band till ett band som plockar upp och återskapar sånger från lång tid av amerikansk folklore. Tillsammans översätter de traditionella folksånger i form av irländska valser, Broadsideballader, vaggvisor och country blues till elektrisk form.

Ödesmättad melankoli är något av Ryan Boldts signum, och det blir det en hel del av i ”Everything Reminds Me”. Där vardagens små återkommande ritualer samlas ihop till något djupgående och vackert. En stark sång som dessutom förstärks i sin skönhet av Maria Grigoryevas smäckra fiol.

En Farfisa fyller albumets öppningslåt ”Treancherous Waters” och gör den till en uppföljare av 50-talets doo wop. ”In The Meadow” bjuder på en experimentell pastoral resa där arrangemangen snarare påminner om en disorientering. ”When I Get Home Tonight” beskriver det som Ryan Boldt så mycket utsöndrar med sin person, känslan av att inte riktigt veta var man hör hemma. En pendling mellan ett platsfast och platslöst liv. ”How Could I Ever Be Single Again” framförs med hjälp av Kacy & Clayton, numera ständiga samarbetare med Ryan Boldt.

The Deep Dark Woods är en löst sammansatt grupp av likasinnade musiker. Så till ”Changing Faces” blev sättningen Ryan Boldt sång och gitarr, Geoff Hilhorst keys, Evan Cheadle gitarr, Leon Power och Mike Silverman trummor, Erik Nielsen och Clayton Linthicum bas och Kacy Anderson gitarr och sång.

Det föregående albumet från 2017 hette ”Yarrow” men utan en sång med det namnet. Den kommer här i stället och avslutar albumet ”Changing Faces”. Med sin karakteristiska taktfasthet och den avhuggna spetsiga gitarrtonen blir denna och de övriga sångerna ännu ett starkt kapitel i Ryan Boldts ständiga berättande om mänskliga demoner och levande spöket. I själen och i levande livet.

/Staffan Solding

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.