Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Dedicated Men Of Zion, The
Can´t Turn Me Around
(Bible & Tire Recording Co)

The Dedicated Men Of Zion bjuder på deep sacred soul från östra North Carolina. Att sjunga i harmonier var en livsstil bland den afrikansk-amerikanska befolkningen i de små kyrkorna på landsbygden. Redan på 1920-talet spelade skivbolagen in och gav ut skivor med predikningar och sång. Mycket storslaget och populärt. Även om antalet predikningarna tunnades ut behöll den religiösa sången sitt fasta grepp om publiken. Och hyllningar till Gud byttes ut mot mer världsliga tankar. Gospel blev sacred soul, som i sin tur blev funk och modern R & B.

The Dedicated Men Of Zions ålderman Anthony ”Amp” Daniels växte upp när det var annorlunda hårda tider än det är idag, i en stat där slaveriet en gång var tillåtet. Kyrkan och sången blev en tillflykt för gemenskap och sång.

The Dedicated Men Of Zion är ett familjeband från Farmville strax öster on Greenville i North Carolina. Fyra vokalister, Anthony ”Amp” Daniels, Antwan Daniels, Dexter Weaver och Marcus Sugg, vet hur man lägger harmonier i väv på väv. Så som man har gjort i årtionden. Vackert och känslosamt. Medryckande och svängande. Det som gör ”Can´t Turn Me Around” ännu mer intressant är det fina kompet. Ett komp som driver på ytterligare och ger helheten en gudomlig storhet. Rockigt taktfast gungande inledning med ”Father, Guide Me, Teach Me” övergår i en långsam ”A Leak In The Building” med svepande orgeltoner och fortsätter längre fram med en intensiv snabb ”You Don´t Know Me”. Blåset på ”I Feel Alright” och ”It´s Shame” höjer storheten på helheten ytterligare.

Sångerna är hämtade ur D-Vine Spirituals katalog av obskyra Memphis Sacred Soul inspelningar. Formen är välkänd, harmonierna har vi hört förr, men det är framförandet som har en lyster som sprider värme och gemenskap.

Bible & Tire Recording Co startades av Bruce Watson på skivbolaget Fat Possum för att dokumentera och stödja äldre Sacred Soul. The Dedicated Men Of Zion upptäcktes när Music Makes Relief Foundation och Gloryfying Vines Sisters ordnade en konsert tillsammans. Vilket lockade Bruce Watson till fortsatt samarbete. Och här är resultatet. Inte illa.

”Can't Turn Me Around” är inspelad i Watson’s Delta-Sonic Studios i Memphis, med ett kompband som inte är vilka män som helst. Will Sexton på gitarr, Mark Edgar Stuart på bas, Calvin Barnes orgel och George Sluppick på trummor plus Jim Spake och Art Edmaiston på blås.

The Holy Ghost Spirit sammanstrålar med äldre afrikanska rytmers inre själ. Tillsammans blir de en härlig Sacred Soul i ”Can't Turn Me Around”.

/Staffan Solding

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.