Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Nolen, Jimmy
Strollin´ With Nolen
(Jasmine)

Jag beundrar dessa discofiler som outtröttligt letar, sammanställer och ger ut mer eller mindre obskyra och svåråtkomliga låtar. År ut och år in. Bob Fisher är en av dessa beundransvärda människor. Nu har han plockat ihop 55 heta gitarrspår med Jimmy Nolen till en stark dubbel-CD.

Jimmy Nolen är kanske mest känd för att han var gitarrist i James Brown band från 1965 fram till sin död 1983, och för att han skapade ”chicken scratch”-ljudet på gitarren. Men detta var bara en bråkdel av allt det Jimmy Nolan hann göra under sin livstid, som gav honom en 12:e plats i den engelska rocktidningen Mojos listning av de 100 bästa gitarrister någonsin.

Jimmy Nolen föddes i Oklahoma City 1934. Började spela fiol som nioåring men gick över till gitarr som 14-åring 1948. 1953, då 19 år gammal, gjorde han sina första inspelningar som gitarrist i Monte Easters band. Redan då en utvecklad gitarrist med ett personligt anslag växt fram ur T-Bone Walkers populära stil. Från melodiöst svävande till intensivt plockande.

Det kycklingskrapandet soundet kom sedan att bli starkt förknippat med Jimmy Nolan. Ett sound som många andra gitarrister sedan tog över, Peter ”Guitar” Lewis och Wild Jimmy Spruill till exempel. ”Chicken Scratch” utvecklades under tiden med James Brown och kan höras till exempel i ”I Got You (I Feel Good)”, men Jimmy Nolan experimenterade med tekniken redan 1958 i Johnny Otis ”Willie And The Hand Jive” och den egna ”Swinging Peter Gunn” 1960.

”Scratch”-soundet kom sedan att följa med in i funken och blev även en del av Hip Hop, där man samplande bland annat delar från James Browns låtar.

På denna samling av ”Hot Guitar 1953 – 1962” finns 55 spår från Jimmy Nolen i eget eller annans namn. För Jimmy var en välanlitad studiomusiker och finns säkerligen med på fler inspelningar än vi känner till. Bolagen var inte alltid så bra på att dokumentera vilka som medverkade på vilka inspelningar. Här hittar vi honom med sin gitarr hos Chuck Higgins, Moose John, Rudy Ray Moore, Johnny Otis, Billy Robbins, Sailor Boy och George Harmonica Smith.

Jimmy Nolan var också en inte oäven sångare. Fick möjligheten att sjunga både på egna och andras inspelningar. Men främst är det det otroligt fina gitarrspelet som skapade Jimmy Nolans storhet. Den snabba ”Strollin´ With Nolan” är en klassiker, ”Strawberry Jam” en annan. Här finns ytterligare 53 godbitar från en av gitarrens riktigt stora.

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.