Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Childers, Tyler
Purgatory
(Hickman Holler/Thirty Tigers)

Margo Price, Whitney Rose, Courtney Marie Andrews, Jaime Wyatt, Brent Cobb, Sam Outlaw, Cale Tyson Ă€r nĂ„gra av de unga, intressanta och lyssningsvĂ€rda americana-artister som har fĂ„tt sitt genombrott den senaste tiden. Och hĂ€r kommer ytterligare en – Tyler Childers. Som dessutom kommer pĂ„ Sverigebesök i januari 2018.

SĂ„ngtexterna utspelar sig i jag-form. Men vilket jag det gĂ€ller blir inte sĂ„ tydligt. Är det jag som i jag eller Ă€r det jag som i jag berĂ€ttat av nĂ„gon annan person men Ă„terberĂ€ttat av Tyler. Han fĂ„r sina sĂ„nger att stĂ„ fram som autentiska bilder i historierna. Han fĂ„ngar detaljer och sĂ€tter dem i ett sammanhang som i sina olika musikaliska uttryck framstĂ„r som bĂ„de vĂ€lkĂ€nda och unika.

Men Àr det sÄ att Tyler Childers söker en plats i skÀrselden för att han vet att han inte kan Àndra sin livsstil dÀr turnerandet förutom musiken innehÄller, narkotika, alkohol, tobak och kvinnor i en oÀndlig stÀndigt Äterkommande ström. Demonerna levereras trots allt i en relativt lÀtt och öppenhjÀrtlig form. Samtidigt finns hÀr en rÄhet och kraft som blir personlig och uttrycksfull.

Under de senaste sju Ären har Tyler Childers spelat sig ut i cirklar frÄn sin hemort i Lawrence County, Kentucky och slipat pÄ sina sÄnger sÄ att de nu har nÄtt sin fullÀndning. HÀr finns americana som har kÀnsla av bÄde Guy Clark och Turnpike Troubadours, bluesgrass och honky tonk som knyter samman Kentucky och Texas, mördarballader och southern rock.

Och ”Purgatory” avslutas sedan med en kĂ€rleksballad, ”Lady May”, som skulle kunna vara tillĂ€gnad Tyler fru Senora May, för sĂ„ vacker Ă€r den.

Till skillnad frÄn det föregÄende albumet dÀr Tyler spelade sjÀlv med sin gitarr har han hÀr hjÀlp av en handfull av de frÀmsta studiomusiker som Nashville kan uppbringa, vilket ocksÄ gör att den musikaliska bas som Tyler har skapat ger en utblomning som Àr synnerligen stark. Imponerande stark mÄste man nog sÀga. För hÀr har vi Stuart Duncan pÄ fiol, Michael J. Henderson pÄ gitarr, Michael Bob pÄ bas, Charlie Cushman pÄ banjo, Russ Pahl pÄ steelgitarr och Miles Miller pÄ trummor. Inte illa.

En annan kentuckyson, Sturgill Simpson, har producerat med hjĂ€lp av David Ferguson. Med tanke pĂ„ dessa bĂ„da herrars förmĂ„ga att forma musik sĂ„ kan man nog inte bortse frĂ„n deras inflytande pĂ„ Tyler Childers ”Purgatory”.

SÄ missa inte Tyler Childers pÄ Twang i Stockholm och Folk & Rock i Malmö 19 och 20 januari och se en stjÀrna födas.

/Staffan Solding

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.