Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Landstrom
Whitewater
(Kullsta Records)

NorrlĂ€ndskt vemod Ă€r sĂ€kert den första tanken som slĂ„r lyssnarna nĂ€r det sĂ€tter pĂ„ Landstroms fjĂ€rde fullĂ€ngdare ”Whitewater”. För nĂ„gonstans finns det en bild över hur norrlĂ€ndskt vemod ska lĂ„ta. Fast Ă€r det helt sant? Skulle inte samma vemodiga kĂ€nsla kunna rymmas i sjĂ€len nĂ€r man framĂ„t höstkanten blickar ut över Österlens mörkbruna, leriga och nyss uppdragna betfĂ€lt. Tro mig, det gĂ„r. SĂ„ dĂ€rför blir Landstroms musik sĂ„ allmĂ€ngiltig, sĂ„ platsobunden och svĂ€vande som den faktiskt Ă€r.

Eller sÄ förstÄr jag inte bÀttre. Mina besök i Norrland har varit mycket fÄ och vÀldigt korta. Jag kan inte jÀmföra. Jag kan bara lyssna och kÀnna. DÄ kÀnns det bra. Det kÀnns igen.

Kraftfull lĂ„gmĂ€lthet. Kraftfullt och lĂ„gmĂ€lt, bara att fĂ„ till den kombinationen Ă€r en konst. Och det Ă€r ocksĂ„ hĂ€r vi hittar Landstroms storhet, att fĂ„ det kraftfulla och det lĂ„gmĂ€lda att fungera tillsammans. Carina Landins sĂ„ng smyger sig pĂ„, öppnar upp för Göran Lindströms eldigt gripande gitarr. Inledande ”The Quiet Valley” talar till oss precis sĂ„, och det bara fortsĂ€tter, tĂ„lmodigt, kraftfullt lĂ„gmĂ€lt.

I recensioner av Landstroms tidigare plattor har inte sÄ sÀllan jÀmförelser med The Handsome Family och Julie & Buddy Miller kommit upp. Inte illa. Och stÀmmer ocksÄ till viss del. Men inte helt. Visserligen Àr det par i nÀra relation i samtliga fall, men musikaliskt finns saker som innebÀr att de karvar ut ytor separerade frÄn varandra. I fallet Landstrom Àr det den norrlÀndska folkmusiktraditionen som gör skillnaden. Annars finns hÀr precis som i mycket annan americana stÀnk av country, blues och amerikansk folkmusik.

GenomgÄende finns hÀr ocksÄ Carinas spröda sÄng och Görans svepigt svajande gitarrspel i kombination med Niklas RÄngefors trummor och Lina Sahlins trumpet. Och bakom gitarrspelet döljer sig Àven andra ljudskapande instrument. Vilket skapar en fyllig ljudbild, en större helhet.

Det svepande, svajande tonlĂ€get utvecklas i ”Under The Big Top” till tung hĂ„rdrock, för att övergĂ„ till Twin Peaks-liknande skogstoner i ”Hunting Times” och bli drömska i den avslutande instrumentala ”Skattland” till en bakgrund av Skattlandsforsens brus i AmmerĂ„n.

”Whitewater” Ă€r bĂ„de en musikalisk fors och ett bakvatten. Men det Ă€r ocksĂ„ namnet pĂ„ den fastighetsskandal som blev löpsedlar i början av 1990-talet dĂ€r Bill och Hillary Clinton var inblandade i.

Precis sĂ„ Ă€r Landstroms ”Whiteland”, tydligt förankrat i verkligheten. BĂ„de geografiskt och i samtiden.

/Staffan Solding

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.