Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Harding, Curtis
Face Your Fear
(Anti)

Curtis Harding tillhör tillsammans med Leon Bridges och Benjamin Booker de mest intressanta av de nya, unga soulsĂ„ngarna. Han debuterade 2014 med den uppmĂ€rksammade ”Soul Power” och följer nu upp med ”Face Your Fear”. Vilken inte gör intresset för honom mindre. Snarare större.

Han föddes i Saginaw, Michigan och lÀrde sig sin gospel via moderns engagemang i den lokala kyrkan. I tonÄren vÀxte intresset för rap fram och sedan den goda skolan hos CeeLo Green. Nu har han Atlanta som bas och menar att uppvÀxten i kombination med lyhördheten för goda musikskapare som till exempel Bob Dylan har givit honom inspiration och förutsÀttning för det han nu sjÀlv skapar.

SÄ Àven om det finns en hel del Curtis Mayfield, Marvin Gaye, Stevie Wonder och Prince i honom sÄ Àr det inte rÀtt att kalla Curtis Hardings soul för retrosoul. Den Àr sÄ mycket mer Àn sÄ. Den Àr bÄde suggestiv och provokativ och bÀrs fram av en sÄngröst som har bÄde smÀrta, lÀngtan, ömhet och styrka. Det finns en dynamisk kraft och en jagande atmosfÀr i de gripande harmonierna. En kombination av rytm och melodi som Àr precis sÄ dÀr magisk som den ska vara för att fÄnga intresset. Och behÄlla det.

Danger Mouse har producerade det inledande spĂ„ret ”Wednesday Morning Atonement” vilket ger ett mĂ€ktigt och tydligt bevis pĂ„ att det vi ska fĂ„ höra Ă€r en skarp kontrast till retrosoulen. Den pumpande basen i titelspĂ„ret ”Face Your Fear” skapar en R & B-liknade groove. Ett av albumens finaste spĂ„r Ă€r den lite snabbare ”On And On” och dess utsökta taktkĂ€nsla. ”Go As You Are” Ă€r melodiös, svajande och ekofylld bit av musik. Den följs av Ă€nnu ett av de bĂ€sta spĂ„ren ”Till The End” dĂ€r som tydligast de Ă€ldre tongĂ„ngarna kommer fram i soundet och Curtis sjĂ€lv stiger ner frĂ„n den oftast höga, tunna sĂ„ngrösten till den djupare och varmare ton. Gitarr- och blĂ„ssolon förstĂ€rker kĂ€nslan. Samtidigt som den kan smygande, nĂ€stan viskande, som i ”Ghost Of You”.

”Need Your Love” Ă€r ocksĂ„ lite snabbare och ”Dream Girl” en funkig R & B. Avslutande ”As I Am” Ă€r inspelad med ett annat band det som han har tillsammans med Sam Cohen. HĂ€r Ă€r det ett intim budskap som kompas av sammanhĂ„llet blĂ„s och strĂ„kar.

Curtis Hardings andra album Àr bÄde ett starkt och vackert arbete som tÀnjer grÀnser och bygger upptÀckter.

/Staffan Solding

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.