Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Alexander, Linsey
Two Cats
(Delmark)

För den som Ă€r intresserad av Ă€ldre elektrifierad Chicagoblues i modern tappning Ă€r Linsey Alexanders tredje album för Delmark, ”Two Cats”, ett bra alternativ. Som numera pensionĂ€r har Linsey övergĂ„tt till att bli fulltidsmusiker med bas i Chicagos South Side. Som sĂ„ mĂ„nga andra kom han en gĂ„ng i tiden frĂ„n södern, nĂ€rmare bestĂ€mt frĂ„n Holly Springs, Mississippi, men gjorde det bluesvitala Chicago till sin hemstad.

Linsey ”The Hootchie Man” Alexander har inte tillhört de mer framstĂ„ende av Chicagos bluesmusiker. Inte egentligen förrĂ€n nu pĂ„ senare dagar. Han Ă€r en traditionsbĂ€rare. Men en moderniserad sĂ„dan. Traditionell chicagoblues kombineras med Bobby Rush-funkig blues, R & B, och mer soulinfluerade inslag.

SĂ„ngtexterna Ă€r mĂ„nga gĂ„nger bluestraditionella om mĂ€n och kvinnor, otrohet och svek, kĂ€rlek och obesvarad sĂ„dan, orĂ€ttvisa och hĂ€mnd. Även om det Ă€r historier ur livet, en slags Flash Fiction Blues med ibland festliga punschlines, Ă€r det elĂ€ndes elĂ€nde som Linsey sjunger om.

De moderna inslagen handlar om nytillkomna medier som facebook och instagram, som i ”Facebook Woman” eller dagens politiska situation om den inte sĂ„ taktkĂ€nslige presidenten i den mer taktfasta ”Comb Your Hair”. Samtidigt tar Linsey inspiration frĂ„n förr och gör en B.B. King-pastisch i ”That AinÂŽt Right”.

Det Àr en generös mÀngd musik som finns med pÄ plattan. 67 minuter. Samtidigt kÀnns det som om nÄgra av spÄren Àr lite av ett utfyllnadsmaterial. En smÀrre borttagning av spÄr hade gjort helheten bÀttre.

Musikaliskt mycket stabilt och bra komp. Inte minst Roosevelt Purifoys piano och orgel gör ett fint arbete. BlÄset och Paul Hanovers munspel höjer nivÄn. Linsey försöker variera musiken med att blanda snabbare och lÄngsammare lÄtar, med eller utan blÄs, kortare eller lÀngre gitarrinslag, eller mindre taktfasta och mer melodiösa. Det hela avslutas med en rap frÄn J. Parker.

Linsey Alexanders ”Two Cats” kommer inte riktigt upp i nivĂ„ med sina bĂ„da tidigare Delmark-album. Men utan tvekan en god bĂ€rare av det klassiska chicagobluessoundet och med en kĂ€nsla för fyndiga texter. Som nĂ€r han beskriver att den kvinna som övergivit honom för en annan man och tagit hans bil nu Ă€ven vill ha hans grĂ€sklippare. SĂ„ illa kan det vara.

/Staffan Solding

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.