Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Presley, Elvis
Way Down in the the Jungle Room
(Sony Legacy)

Om inte Muhammed kommer till berget får berget komma till Muhammed, resonerade RCA när man efter femtioelva försök misslyckats med att få Elvis att uppfylla det nya kontraktet på hur många låtar per år som man förväntade skulle levereras. Den mobila inspelningsbussen ställde därför kosan till Graceland där ledningar drogs från buss till The Jungle Room, Elvis famösa relaxrum i de inre regionerna av huset. The Jungle Room förvandlades till en informell hemmastudio, ett arbetssätt som inte var lika vanligt 1976 som idag.

Under två sessioner i februari respektive oktober 1976 spelades 16 låtar in, tio av dem samlades på albumet ”From Elvis Presley Boulevard, Memphis Tennessee”, övriga spår sopades ihop till det som kom att bli Elvis sista album ”Moody Blue”. Det här är första gången som samtliga Gracelandinspelningar finns tillgängliga på en och samma utgåva, vilket är välkommet då du som lyssnare ges möjlighet att överblicka och, inte minst revidera, Elvis sista produktion på samma sätt som på den lysande samlingen ”Elvis at Stax". Elvis kompas av lejonparten av sitt turnéband; James Burton, Jerry Scheff, Ronnie Tutt, Glen D. Hardin och David Briggs. Elvis kallade dem The TCB-band (för Emmylou Harris blev samma gäng The Hot band när de var lediga från Elvis). Dessutom medverkar legenden Norbert Putman och JD Summer & The Stamps.

CD 1 innehåller samtliga 16 inspelningar här sekvenserade i en annan ordning än på orginalutgåvorna vilket bidrar till ett annat flyt och därmed en ny lyssnarupplevelse för en lyssnare som hört låtarna många gånger. Förutom singlarna ”Moody Blue” och ”Way Down” är det ballader som dominerar. Elvis tolkningar av ”Solitaire”, ”Danny Boy” och inte minst ”Blue eyes crying in the rain” visar på förmågan att ta i stort sätt vilken låt som helst och göra den till sin. Sången framkommer mer tydligt i dessa nya mixningar än tidigare, en fördel då tidigare mixningar tenderat att mer lyfta fram kompet.

Den andra CDn innehåller samma låtar som på första CDn men i olika stadier av inspelningsprocessen. Här finns mycket studiodiskussioner som tvärtemot vad man skulle kunna tro visar upp ett gäng som tveklöst har kul på jobbet.

Jungle Room-inspelningarna blev Elvis sista. Den här utgåvan visar att artisten Elvis Presley högpresterade ända in i kaklet. Alla med det minsta intresse för musikhistoria bör ha den här utgåvan i sin samling!

/Lars Svensson

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.