Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Fulson, Lowell
Reconsider Baby – The Complete Checker Singles 1954 – 1962
(Jasmine Records)

Om ni mot förmodan inte skulle ha hunnit skaffat er Lowell Fulsons Checker-inspelningar tidigare så finns chanser här nu. Missa den inte.

Lite märkligt kan det kanske tyckas att en så utpräglad västkustbluesmusiker som Lowell Fulson gav ut sina inspelningar på Chess underbolag Checker i Chicago. Västkustbluesen var till skillnad från Chicagobluesens tunga 12-taktare mer influerad av jazz och jumpblues. Dessutom var gitarrspelet mer inspirerat av Texas lite mjukare, lite mer lätt flytande anslag. Mer Ball Room och mindre Bar, mer piano och mer honungslen sång.

Lowell Fulson har en fin mjuk mörk röst. Kanske inte någon av de mest märkvärdiga, men stabil och tilltalande. Gitarrspelet har Texasursprung men med västkusttouch. Kombinationen av sång och gitarr tillsammans med piano och blås blir till den blues som gjorde honom så populär.

Det är också i här Kalifornien som Lowell Fulson startar sin karriär under det tidiga 40-talet med bland andra Ray Charles i sitt band. Lowell hade före sin tid på Checker redan spelat in en mängd 78-varvare för Swing Time/Big Town och Aladdin från 1946 fram till 1954, bland annat den numera klassiska ”Three O´Clock Blues” 1948.

Åren på Checker startade med en annan klassiker, ”Reconsider Baby” 1954, som sedan följdes av en mängd fina inspelningar. Loving You”, ”Hung Down Head”, ”Blue Shadows”, ”Tollin´ Bells” och ”I Still Love Baby” är några. Nu är det inte alla Checker-inspelningar som finns med här. Enbart de som släpptes på singlar. Det finns ytterligare en handfull spår som bara kom ut på album.

Lowell Fulson var en inflytelserik artist. ”Three O´Clock Blues” och ”Blue Shadows” spelades in av B.B. King, ”Reconsider Baby” av Elvis Presley och Eric Clapton, ”Tollin´ Bells” av Paul Butterfields Blues Band och Robert Cray. ”Tramp” som han spelade in några år senare för Kent spelades också in av bland andra Otis Redding och Carla Thomas.

”Black Nights” från 1965 klättrade in på Hot 100-listan i USA. Inte illa i dessa pop-tider.

Vill du byta ut några av Checker-spåren till några från Swing Time och Aladdin så låter det sig göra på den också nysläppta samlingen på ”The Blues Come Rollin´ In” på Soul Jam. Fast då är det nästan bättre att leta upp JSPs fyraCDbox med inspelningar som Fulson gjorde 1946 till 1953 och slå till med denna Jasmineåtgåvan istället.

Lowell Fulson hade en lång och framgångsrik karriär fram till sin bortgång 1999. Åren på Checker är ur bluessynpunkt väl värda att ha i sin samling.

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.