Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Welch, Leo
Sabougla Voices
(Big Legal Mess)

80 år gammal tyckte han att det var dags att göra skivdebut, Leo Welch från Sabougla, Mississippi. Ett samtal till Big Legal Mess och en audition över telefonen återuppväckte bolagets intresse att spela in och släppa en bluesplatta. Nu är det mer en gospelplatta i bluesform. Kristna tankar och ord till musik som vi känner igen från T-Model Ford eller R. L. Burnside. Typisk North Mississippi Hills blues med andra ord.

På frågan hur det här med att sjunga djävulens blues på lördagskvällen och Guds gospel på söndagen fungerar har Leo ett eftertänksamt svar: ”I believe in the Lord, but the blues speaks to life, too. Blues has a feeling just like gospel, they just don´t have a book (the Bible).” Men för en 40 år sedan tog gospeln över. I mitten på 70-talet blev spelningarna för den gammeldags blues som Leo spelade allt färre medan kyrkan tog emot honom med öppna armar. Samtidigt försvann han från bluesskivbolagens naturliga sökområde, och det skulle dröja ända till 2013 innan han dök upp i deras synfält igen.

Hans gitarr låter precis som den väloljade Husqvarna motorsåg som han också har haft i sina händer och arbetat med under de senaste 30 åren. Rösten låter som om den använts till sång i en sådär 65 år. Energi finns för att driva en stor församling i extas. Till sin hjälp att hålla stämningen uppe har han två av The Sabougla Voices; Martha och LaVerne Conley. Dessutom bas, trummor, gitarr och orgel. Mycket orgel. Som en brusande flod bitvis.

Det är ett omväxlande frälsningsbudskap Leo Welch använder sig av. Allt från den avslutande ”The Lord Will Make A Way” som han framför ensam till akustiskt gitarrkomp till ”Praying Time” som är en snabb, handklappsfylld och eskalerat uppiskande beskrivning av ”The Holy Ghost Power”. Här blandas det enkla och mjuka med det hårda och uppskruvade. Blues, rock ´n´ roll, soul och gospel i en personlig form. Hade man ändrat texten i vissa sångerna skulle de fungera som vilken blues som helst.

Som lyssnare lockas man gärna till de snabbare eldfyllda gospelsångerna som ”His Holy Name” medan Leo faktiskt för fram samma budskap minst lika fint i enklare sånger som ”Me And My Lord” eller ”Mother Loves Her Children”.

Det är inte minst förmågan att få rå och rivigt ettrig country gospelblues att låta mänsklig och ödmjukt vördnadsfull som gör Leo Welchs musik så ärligt lyssningsvärd.

Ruffigt och tufft skramligt med ett varmt hjärta och kraftig röst gör Leo Welchs debut till en härlig musikalisk upplevelse där gospel möter juke joint blues. Träkyrkans väggar bågnar av kraften och dansen kan säkert bli lika intensiv på söndagens förmiddag som på lördagens natt.

/Staffan Solding

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.