Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Slow Fox
Like The Birds
(Rootsy.nu)

Wow, vilket debutalbum.

Det stora gränslandet americana/country är inte den enklaste genre att ge sig in i. Där är det ett flöde av utgåvor och många fantastiska talanger och röster dyker upp ständigt. Speciellt de senaste åren och inte minst från det stora landet i väst.

Men Slow Fox kommer från den stora staden i norr, Umeå och är Sofia Henricsson. Ibland uppträder hon solo, ibland i duo med sin syster Fanny, ibland i trio och ibland med fullt band.

Men oavsett konstellation av medmusiker är det alltid med Sofias uttrycksfulla sångstämma och hennes låtar som är i fokus. Det är viktigt att påpeka för Sofia är en låtskrivare som redan nu har samlat på sig en imponerande låtskatt.

”Like The Birds” har elva starka melodier som får mig att leta i skivhyllan efter både Gillian Welch och Alison Krauss - inga dåliga jämförelser. Rösten finns där och Sofia sjunger med stor inlevelse och känslighet utan att behöva ta till stora överdrivna gester. Det är svårt att välja favoritlåtar och det brukar vara ett tecken på kvalité rakt igenom hela albumet. Olika favoriter vid varje lyssning.

Öppningsspåret ”Morning After” lyssnar jag på fler gånger i rad. Duetten ”Hard Work” med Jakob Nyström är en klassisk man/kvinna duett med väl avvägd steelguitar. ”None The Wiser” är en nästan sex minuter lång eftertänksam ballad som är perfekt placerad som sista låt på ett rakt igenom lysande svenskt album.

Låtarna har testats live och varierande arrangemang har provats fram i studion så att varje låt har hittat sin definitiva form. Ett inspelningssätt som fler nya artister borde prova på. Inte så bråttom - ta det lugnt eller ”slow” med andra ord.

Då blir det så här bra.

/Thomas Lundvall

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.