Rootsy logo  
Rootsy logo

Nyheter
Tolv minuter om Döden 1986
Datum: 2021-02-26

Idag släpps ”Döden 1986”. Den andra låten från Ellen Sundbergs kommande album Ett Bloss för Bodil Malmsten. En litterär händelse i form av en popsingel. En tolv minuter lång, svepande exposé över Sverige 1986 med Ellens och Bodils Bjärme som utsiktsplats och saknaden efter en avliden anhörig som bultande hjärta genom texten.

”Klassiker är ett stort ord, ett sånt som jag helst försöker undvika. Det gör mest konsten en otjänst att behöva bära så tunga ord. Ungefär som geni. Men här är det berättigat. ”Döden 1986” är en omedelbar svensk klassiker.” säger Ellens bokare Pontus Sillren

Det är en låt så tätbefolkad av bilder och betydelser att den vecklar ut sig på helt nya vis för varje lyssning. För den som tar sig tid att läsa musiken.Med sorgen som prisma målar Bodil och Ellen upp vardagslivet och landsbygdens premisser. Tomheten i tillvaron när allt bara fortsätter att pågå trots att man har förlorat den man älskar.

Ellen Sundberg säger själv om låten: Döden 1986 blev en låt på drygt elva minuter som jag varje gång jag lyssnar på den, vill höra allt av och lyssna på ända till slutet. Den innehåller så mycket. Änklingen som förlorat sin fru och hur han blir mer och mer desperat i sin sorg. Sen vet jag ju precis hur det ser ut när man från Bjärme ser hur vägbelysningen tänds längs Oviksfjällen, i den dunkla tv-kvällen. Som ett pärlband.

Lyssna här:sptfy.com/5yhxDöden 1986 är andra singeln från Ellen Sundbergs Ett bloss för Bodil Malmsten, ett album som släpps den 7 maj och blir till en turnerande föreställning i höst.

Läs mer om Sundberg, Ellen


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.